ΗΠΑ: Στο Κανσας η πρωτη νικη υπερ του δικαιωματος στην αμβλωση

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν καλωσόρισε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν καλωσόρισε το ότι οι εκλογείς στο Κάνσας απέρριψαν χθες Τρίτη πρόταση αναθεώρησης του πολιτειακού Συντάγματος που θα άνοιγε τον δρόμο για την κατάργηση του δικαιώματος στην άμβλωση ή την επιβολή πολύ πιο αυστηρών περιορισμών στις ιατρικές επεμβάσεις αυτής της φύσης.

Ο κ. Μπάιντεν έκρινε ότι η νίκη των υπερασπιστών του δικαιώματος στην άμβλωση στο Κάνσας, βαθιά συντηρητική πολιτεία, δείχνει πως «η πλειοψηφία των Αμερικανών συμφωνεί ότι οι γυναίκες πρέπει να έχουν πρόσβαση» σε επεμβάσεις αυτού του είδους, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του.

«Το Κογκρέσο θα όφειλε να ακούσει τη βούληση του αμερικανικού λαού και να αποκαταστήσει τις πρόνοιες» που ακύρωσε τον Ιούνιο το Ανώτατο Δικαστήριο, αναιρώντας την απόφασή του στην υπόθεση Roe v. Wade (1973) με την οποία κατοχυρώθηκε το δικαίωμα, πρόσθεσε ο Δημοκρατικός πρόεδρος.

Η χθεσινή διαδικασία ήταν το πρώτο δημοψήφισμα σε πολιτειακό επίπεδο μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, όπου πλειοψηφούν οι συντηρητικοί. Παρακολουθήθηκε στενά, καθώς θεωρείται πρώιμος δείκτης για το εάν και κατά πόσον το ζήτημα της άμβλωσης θα κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.