Η Ουγγαρια αγνοει την Ε.Ε. και ζητα περισσοτερο αεριο απο τη Μοσχα

Το κυβερνών κόμμα Fidesz είχε προϊδεάσει πως ο υπουργός Σιγιάρτο θα ταξιδέψει στη Ρωσία για να συζητήσει σχετικά με νέες παραδόσεις φυσικού αερίου

Κόντρα στην κοινή ευρωπαϊκή γραμμή και αδιαφορώντας για τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ε.Ε. στη Ρωσία, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιγιάρτο μετέβη την Πέμπτη στη Μόσχα, αιτούμενος μεγαλύτερη παροχή φυσικού αερίου προς τη χώρα του.

«Στην τρέχουσα διεθνή κατάσταση, το πιο σημαντικό πράγμα για εμάς είναι να διασφαλίσουμε την ενεργειακή ασφάλεια της Ουγγαρίας», δήλωσε ξεκάθαρα ο Σιγιάρτο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη ρωσική πρωτεύουσα. «Ως εκ τούτου, θα ήθελα να μιλήσουμε σήμερα και να συμφωνήσουμε για την αύξηση των όγκων φυσικού αερίου που ήδη παρέχονται στην Ουγγαρία από τη Ρωσία», πρόσθεσε χωρίς περιστροφές ο Ούγγρος αξιωματούχος: με την επιπλέον παροχή που ζητά η Βουδαπέστη να ανέρχεται περίπου στο 1 δισ. κυβικά μέτρα.

Νωρίτερα, το κυβερνών κόμμα Fidesz είχε προϊδεάσει πως ο υπουργός Σιγιάρτο θα ταξιδέψει στη Ρωσία για να συζητήσει σχετικά με νέες παραδόσεις φυσικού αερίου. «Για να εγγυηθεί την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Ουγγαρίας, η κυβέρνηση αποφάσισε να αγοράσει 700 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου επιπλέον των ποσοτήτων που προβλέπονται ήδη σε μακροπρόθεσμα συμβόλαια», ανάρτησε το κόμμα Fidesz στο Facebook.

Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι το αίτημα της Βουδαπέστης για πρόσθετη παροχή αερίου θα «διαβιβαστεί αμέσως και θα μελετηθεί». Όπως πρόσθεσε με νόημα, «παρά τη δύσκολη διεθνή κατάσταση, παρά την επιθυμία ορισμένων από τους εταίρους μας να αυξήσουν την πίεση των κυρώσεων στη Ρωσία, η αλληλεπίδρασή μας συνεχίζεται».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ταξίδι του Ούγγρου υπουργού στη Μόσχα έγινε μόλις μία ημέρα αφότου η Ε.Ε. παρουσίασε ένα σχέδιο μείωσης της ευρωπαϊκής ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15%, προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα με μειωμένες παροχές αερίου από τη Ρωσία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.