Η Καβαλα θυμαται και τιμα τον Βασιλη Βασιλικο: Μεγαλη εκδηλωση παρουσια του Κωστα Γαβρα

Ο παγκόσμιος σκηνοθέτης του «Ζ» θα βρεθεί στην πόλη μαζί με ανθρώπους των Γραμμάτων που θα μιλήσουν για τη ζωή και το έργο του μεγάλου Καβαλιώτη συγγραφέα

Στις 30 Νοεμβρίου 2023 «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών ο βραβευμένος συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός. Είχε γεννηθεί στις 18 Νοεμβρίου του 1934 στην Καβάλα. Υπήρξε από τους πιο δημοφιλείς συγγραφείς ενώ σύμφωνα με την UNESCO πρόκειται για έναν από τους δέκα πιο μεταφρασμένους Έλληνες συγγραφείς.

Γεννήθηκε στη συνοικία των Ποταμουδίων της Καβάλας, ωστόσο οι γονείς του κατάγονταν από τη Θάσο. Πατέρας του ήταν ο δικηγόρος Νικόλαος Βασιλικός, που πολιτεύτηκε και εξελέγη βουλευτής Καβάλας το 1936 και μητέρα του η Καίτη Βασιλικού. Ο Βασιλικός διατηρούσε ισχυρούς δεσμούς με την πατρογονική γη, αφού επισκέπτονταν το νησί της Θάσου κάθε καλοκαίρι, διαμένοντας με τη σύζυγό του στο εξοχικό σπίτι που διατηρούσε.

Λίγους μήνες μετά τον θάνατό του, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας που φέρει το όνομά του –ο ίδιος, άλλωστε, εν ζωή είχε δωρήσει χιλιάδες τόμους από την πλούσια βιβλιοθήκη του– διοργανώνει μία σημαντική εκδήλωση μνήμης και τιμής στον συγγραφέα, με τη συνεργασία του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας και της Εταιρείας Συγγραφέων.

Ανάμεσα στους εκλεκτούς ομιλητές από τον χώρο της Λογοτεχνίας που πρόκειται να αναφερθούν στη ζωή και το έργο του Καβαλιώτη συγγραφέα, στην Καβάλα θα βρεθεί και ο παγκόσμιος σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, επιστήθιος φίλος του Βασιλικού και δημιουργός της εμβληματικής ταινίας «Ζ» που βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημα.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου στα τέλη Απριλίου. Περισσότερες λεπτομέρειες αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα.

Πηγή: kavalapost.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.