Η ιστορια του αναποδου γαμου στα Αβδηρα

Γράφει η Χρύσα Ραξιώνη, ιστορικός – φιλόλογος

Η ιστορία ενός τόπου βασίζεται στις μαρτυρίες των ανθρώπων και στα ντοκουμέντα. Μέσα από αυτά τα δύο ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας η ζωή, οι συνήθειες, τα ήθη και τα έθιμα μιας άλλης εποχής, της εποχής των προγόνων μας. Στα Άβδηρα, λοιπόν, τα δρώμενα της περιόδου της Αποκριάς ήταν πολλά και διάφορα, με βάση τις καταγραφές και φυσικά το φωτογραφικό υλικό που τα αποδεικνύει.  Εκτός από τις αυτοσχέδιες μεταμφιέσεις, τα άρματα και τα αστεία δρώμενα με αφορμή την επικαιρότητα, το πιο κεντρικό έθιμο ήταν αυτό του ανάποδου γάμου.

Το έθιμο αυτό κρατάει πολλά χρόνια και με βάση τις φωτογραφίες μας σίγουρα από τη δεκαετία του 1950 μέχρι και τη δεκαετία του 1990 γινόταν ασταμάτητα! Οι πρώτες φωτογραφίες που έχουμε από καρναβαλιστές  είναι από το 1890 σε γλέντι ή που γυρνούσαν μεταμφιεσμένοι με γαϊδούρια και κάρα.. Εμείς ως νεότεροι θυμόμαστε να συμμετέχουμε τη δεκαετία 1980-1990 στο δρώμενο του ανάποδου γάμου ντυμένοι καρναβάλια πάνω σε άρματα, χορεύοντας ή κρατώντας πανό. Οι μνήμες μας, οι μαρτυρίες και οι φωτογραφίες είναι αδιαμφισβήτητα στοιχεία!

Για κάποια χρόνια το έθιμο σταμάτησε, ίσως, γιατί άρχισε να κουράζει μετά από τόσες πολλές δεκαετίες.. έτσι λοιπόν από πέρυσι αποφάσισε ο Σύλλογός μας να το αναβιώσει με μια νέα ματιά, πιο σύγχρονη και φέτος επανερχόμαστε με ακόμα πιο οργανωμένες ιδέες που υπόσχονται άφθονο γέλιο και χαρά!!

Παραθέτω σπάνιο φωτογραφικό υλικό από το αρχείο του Συλλόγου μας.

Πηγή: empros.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.