Επιστρεπτεα προκαταβολη: 11 ημερες για δικαιολογητικα, η επιστροφη 100% με τοκο

Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ 43.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες

Eντεκα ημέρες προθεσμία έχουν οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις που έλαβαν επιστρεπτέες προκαταβολές αλλά δεν υπέβαλαν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, να προχωρήσουν στην κατάθεσή τους. Σε διαφορετική περίπτωση, εάν δεν υποβάλουν τα δικαιολογητικά για τα κρατικά δάνεια που έλαβαν, θα κληθούν να επιστρέψουν όλο το ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής, εντόκως και εφάπαξ.

Υπενθυμίζεται ότι η ΑΑΔΕ, μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων που πραγματοποίησε, «παρακολουθεί» 43.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες, οι οποίοι καλούνται να καταθέσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά προκειμένου να μην επιστρέψουν όλη τη ρευστότητα που τους χορηγήθηκε από το κράτος.

Οριστική προθεσμία

Το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε να δώσει στους δικαιούχους μια νέα ευκαιρία για την υποβολή των δικαιολογητικών μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας myBusinessSupport της ΑΑΔΕ μέχρι την 31η Αυγούστου 2022, που αποτελεί και την οριστική προθεσμία. Όσοι χάσουν την προθεσμία και δεν φροντίσουν να υποβάλουν τα δικαιολογητικά θα θεωρηθεί ότι δεν τήρησαν τους όρους παροχής της ενίσχυσης και θα κληθούν να επιστρέψουν στο κράτος τα ποσά που έλαβαν, εφάπαξ και με τόκο.

Στον πρώτο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής εντάχθηκαν 52.490 επιχειρήσεις, στον β’ κύκλο 89.732 και στον γ’ κύκλο 101.522.

Στον δ’ κύκλο εντάχθηκαν τα περισσότερα ΑΦΜ, ήτοι 447.041 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, ενώ στον ε’ κύκλο ο αριθμός μειώθηκε σε 359.691. Στον στ’ κύκλο οι δικαιούχοι μειώθηκαν περαιτέρω σε 286.181 και στον ζ’ και τελευταίο κύκλο διαμορφώθηκαν σε 297.621 δικαιούχους.

Ενας στους τρεις πλήρωσε εφάπαξ

Στον αντίποδα, σχεδόν ο ένας στους τρεις μικρομεσαίους επιχειρηματίες που επωφελήθηκαν από το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής εξόφλησε την οφειλή του εφάπαξ, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού εξοφλήθηκαν 897 εκατ. ευρώ από 2,74 δισ. ευρώ σύνολο οφειλής. Ετσι, οι οφειλέτες εξασφάλισαν την έκπτωση του 15% και πλήρωσαν με συνέπεια τις υποχρεώσεις τους.

Η προθεσμία έληξε στις 29 Ιουλίου, αλλά δόθηκε παράταση έως το τέλος Αυγούστου για όσους άργησαν τα εκκαθαριστικά. Ειδικότερα, με την έκδοση σχετικής απόφασης, προβλέπεται ότι για δικαιούχους για τους οποίους η βεβαίωση του επιστρεπτέου ποσού ολοκληρώνεται μετά την 25η Ιουλίου 2022, η πρώτη δόση καθίσταται καταβλητέα την 31η Αυγούστου 2022, μαζί με τη δεύτερη δόση.

Αντίστοιχα, για τους ως άνω δικαιούχους παρατείνεται η δυνατότητα εφάπαξ καταβολής του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης έως και την 31η Αυγούστου 2022, με έκπτωση 15% επί του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης. Υπενθυμίζεται ότι η έκπτωση 15% ισχύει μόνο για επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μέχρι και την 25η Ιουλίου 2022 και με την προϋπόθεση της τήρησης των όρων των αποφάσεων.

Υπενθυμίζεται ότι οι ειδοποιήσεις για την καταβολή του επιστρεπτέου ποσού θα αναρτηθούν στο πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ myAADE, στην επιλογή Μητρώο & Επικοινωνία / e-Κοινοποιήσεις, ενώ θα αποσταλεί και σχετικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη δηλωθείσα από τον υπόχρεο ηλεκτρονική διεύθυνση. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να δουν τις οφειλές τους από το επιστρεπτέο μέρος της ενίσχυσης στο πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ (myAADE) στην επιλογή Οφειλές, Πληρωμές & Επιστροφές, καθώς και αναλυτική αποτύπωση σε ψηφιακό αρχείο, των κύκλων ενίσχυσης για τους οποίους έχει πραγματοποιηθεί βεβαίωση, από την πλατφόρμα myBusinessSupport.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.