Εντοπιστηκε η πρωτη «εξοριστη» μαυρη τρυπα του Συμπαντος

Πρόκειται για μια μελανή οπή, που κάποιο κοσμικό φαινόμενο την εκτόξευσε έξω από το γαλαξία της

Κατά τη δημιουργία των πλανητικών συστημάτων γύρω από νεαρά άστρα έχει διαπιστωθεί ότι οι βαρυτικές αλληλεπιδράσεις οδηγούν κάποιους πλανήτες εκτός του συστήματος να περιπλανώνται στη συνέχεια μόνοι τους στο Διάστημα. Έχει επίσης διαπιστωθεί ότι παρόμοια  φαινόμενα λειτουργούν ως κοσμικές σφεντόνες εντός των γαλαξιών, εκτοξεύοντας με τεράστια ταχύτητα άστρα έξω από το γαλαξία τους.

Με δημοσίευση της στο διαδικτυακό αρχείο επιστημονικών προδημοσιεύσεων arXiv, ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου Γέιλ στις ΗΠΑ παρουσιάζει την έρευνα της αποτέλεσμα της οποίας ήταν ο εντοπισμός μιας… εξόριστης μαύρης τρύπας. Η ανακάλυψη είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται μια μαύρη τρύπα να εγκαταλείπει το γαλαξία της. Οι ερευνητές εντόπισαν το φαινόμενο στα βάθη του Σύμπαντος στο νάνο γαλαξία RCP 28, που βρίσκεται σε απόσταση 7,5 δισ. ετών φωτός από τη Γη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μαύρη τρύπα έχει μάζα 20 εκατ. φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου και απομακρύνεται από το γαλαξία της με ταχύτητα 5,6 εκατ. χλμ./ώρα. Η μαύρη τρύπα συμπεριφέρεται κατά την κίνηση της ως κομήτης, αφού πίσω της έχει σχηματιστεί μια μεγάλη ουρά η οποία δεν είναι προϊόν της εξάχνωσης υλικών αλλά είναι τα αέρια, που παράγονται από τη γέννηση νέων άστρων, δημιουργώντας ένα πραγματικά άκρως εντυπωσιακό, σπάνιο και φυσικά εξαιρετικά ενδιαφέρον φαινόμενο, που αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο μελετών από εδώ και στο εξής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.