Εκλογες Πορτογαλια: Οριακη επικρατηση της κεντροδεξιας

Κερδισμένο το ακροδεξιό κόμμα Chega

Πρώτο κόμμα στις κάλπες της Κυριακής (10/3) αναδείχθηκε η κεντροδεξιά στην Πορτογαλία με τη νίκη, ωστόσο, να είναι οριακή και με μεγάλο κερδισμένο να είναι το ακροδεξιό κόμμα Chega.

Ο ηγέτης της Δημοκρατικής Συμμαχίας Λουίς Μοντενέγκρο δήλωσε στους υποστηρικτές του ότι οι Πορτογάλοι ψήφισαν υπέρ της αλλαγής, αν και δεν υπάρχουν λόγοι για πανηγυρισμούς.

Το κόμμα του συγκέντρωσε περίπου το ίδιο ποσοστό ψήφων (29%) με το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Κόστα, αλλά έχει δύο έδρες περισσότερες στη Βουλή.

Μόνο η ακροδεξιά Chega μπορεί να μιλά για ξεκάθαρη επιτυχία.

Πέντε χρόνια μετά την είσοδό του στην πορτογαλική πολιτική, το κόμμα του οποίου ηγείται ο πρώην ειδικός ποδοσφαιριστής Αντρέ Βεντούρα εξασφάλισε το 18% των ψήφων και 48 έδρες στο κοινοβούλιο των 230 εδρών.

Οι πολιτικοί σχολιαστές λένε ότι η Πορτογαλία βρίσκεται αντιμέτωπη με το πιο κατακερματισμένο κοινοβούλιο από το τέλος της δικτατορίας πριν από μισό αιώνα.

Δέκα εκατομμύρια Πορτογάλοι είχαν την ευκαιρία να ψηφίσουν στις πρόωρες εκλογές της Κυριακής, τέσσερις μήνες αφότου ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα παραιτήθηκε εν μέσω καταγγελιών για διαφθορά, αν και ποτέ δεν κατονομάστηκε ως ύποπτος.

Ο Κόστα ήταν αυτός που προειδοποίησε τους Πορτογάλους τηλεθεατές αργά το βράδυ της Κυριακής ότι θα μπορούσαν να οδεύουν προς μια «πιθανή ισοπαλία» μεταξύ των Σοσιαλιστών (PS) και της κεντροδεξιάς Δημοκρατικής Συμμαχίας, με μόνο τέσσερις έδρες εκτός Πορτογαλίας να μην έχουν ακόμη ανακοινωθεί.

Ο Λουίς Μοντενέγκρο έχει ήδη καταδικάσει τον Βεντούρα, πρώην συνάδελφο του κόμματος, ως ξενοφοβικό και ρατσιστή και στη νικητήρια ομιλία του κατέστησε σαφές ότι δεν θα έκανε καμία συμφωνία μαζί του.

Ο ηγέτης του κόμματος Chega είπε πάντως ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να βοηθήσει στην οικοδόμηση της επόμενης κυβέρνησης.

Η συμμετοχή ήταν η υψηλότερη εδώ και χρόνια, στο 66%, παρόλο που οι τελευταίες εκλογές ήταν μόλις πριν από δύο χρόνια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.