Εγχειριδιο για την κατανοηση και διαχειριση του πενθους εν μεσω covid-19, με υπογραφη του Ξανθιωτη Τζαν Μεχμετ Αλη

Ο 24χρονος τελειόφοιτος Ψυχολογίας και Εθελοντής Σαμαρείτης Διασώστης του ΕΕΣ επιμελήθηκε την έκδοση που απευθύνεται σε ειδικούς και απλούς πολίτες

Η πανδημία του κορωνοϊού έφερε τρομακτική ανατροπή στη ζωή μας, στην καθημερινότητα και τα σχέδιά μας. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες των περιορισμών, δυστυχώς πολλοί ήταν αυτοί που ήρθαν αντιμέτωποι με απώλειες αγαπημένων προσώπων, γονέων, παιδιών, συγγενών, συναδέλφων και φίλων, που κλήθηκαν να βιώσουν το πένθος σε πρωτοφανείς συνθήκες απομόνωσης και εγκλεισμού. Αφουγκραζόμενος αυτή την ιδιαίτερη και δύσκολη συνθήκη, ο 24χρονος Τζάν Μεχμέτ Αλή, με μακρά πορεία στον εθελοντισμό μέσα από τον Ερυθρό Σταυρό, επιμελήθηκε, στα πλαίσια της Πρακτικής του Άσκησης στα κεντρικά γραφεία του Ερυθρού Σταυρού στην Αθήνα, ένα Εγχειρίδιο-Οδηγό για την κατανόηση και διαχείριση της ψυχολογίας του πένθους με αφορμή την πανδημία COVID-19. Το συγκεκριμένο έργο, απευθύνεται τόσο σε εξειδικευμένο προσωπικό όσο και σε απλούς πολίτες. Σκοπός και στόχος δημιουργίας του ήταν, η επιστημονική ενημέρωση ατόμων των διαφόρων ειδικοτήτων -διεπιστημονικότητα- (ψυχολόγων, ψυχιάτρων, κοινωνικών λειτουργών κλπ) αλλά και ατόμων που δεν έχουν καμία σχέση με το συγκεκριμένο αντικείμενο, εναρμονισμένο πάντα στα σύγχρονα δεδομένα της Ελληνικής Κοινωνίας.

Μέσα από το 30σέλιδο εγχειρίδιο, ο Τζαν Μεχμέτ Αλή, τελειόφοιτος Ψυχολόγος του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών Αθηνών και Εθελοντής Σαμαρείτης Διασώστης – Εκπαιδευτής Α` Βοηθειών, CPR/AED & K9 Ομάδων Έρευνας και Διάσωσης  του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού από το 2008, παρουσιάζει τα στάδια του πένθους, τις θεωρίες που έχουν αναπτυχθεί και συνδέει το πλαίσιο αυτό με την πανδημία του covid-19, τις απώλειες και τις νοσηλείες που έφερε παγκοσμίως. Παράλληλα, παρουσιάζει περιστατικά και προτείνει τρόπους διαχείρισης, ενώ εντάσσει στο εγχειρίδιο και τις πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας για το πένθος κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ο Ερυθρός Σταυρός για την δημοσίευση του Εγχειριδίου

Για τη δημοσίευση του Εγχειριδίου ο Ε.Ε.Σ. ανέφερε: «ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, αφουγκραζόμενος τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα εν μέσω Covid-19, προχώρησε στη συγγραφή/επιμέλεια και υλοποίηση ενός Εγχειριδίου -Οδηγού για την κατανόηση και διαχείριση της Ψυχολογίας του πένθους με αφορμή την πανδημία Covid-19.

Το συγκεκριμένο θέμα -δυστυχώς- απασχολεί την Παγκόσμια Κοινότητα, καθώς αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητας των ανθρώπων ανά τον κόσμο. Το εν λόγω εγχειρίδιο απευθύνεται τόσο σε εξειδικευμένο προσωπικό όσο και σε απλούς πολίτες, με απώτερο σκοπό, οι άνθρωποι να μην βιώνουν την απώλεια ως μία αδυναμία ή αρρώστια αλλά σαν μια φυσιολογική αντίδραση».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.