Economist: Κατα 70% περιοριστηκαν οι δημοκρατικες ελευθεριες το 2020

Οι διαπιστώΟι διαπιστώσεις του Economist Intelligence Unit για την ποιότητα της Δημοκρατίας ανά τον κόσμο

Μόλις το 8,4% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε συνθήκες πλήρους δημοκρατία ενώ περισσότερο από το ένα τρίτο ζει υπό τον ζυγό αυταρχικών καθεστώτων. 

Αυτό διαπιστώνει η φετινή έκθεση του Economist Intelligence Unit για την ποιότητα της Δημοκρατίας ανά τον κόσμο.η  οποία βαθμολογεί την κατάσταση της Δημοκρατίας σε 167 χώρες βάσει πέντε παραγόντων -εκλογική διαδικασία και πλουραλισμός, λειτουργία της κυβέρνησης, πολιτική συμμετοχή, πολιτική κουλτούρα και πολιτικές ελευθερίες-.

Η παγκόσμια μέση βαθμολογία των 5,37 στα δέκα, με βάση τους παραπάνω δείκτες,  είναι η χαμηλότερη που καταγράφηκε από τον δείκτη που ξεκίνησε το 2006.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι δημοκρατικές ελευθερίες περιορίστηκαν κατά σχεδόν 70% σε παγκόσμιο επίπεδο το 2020  Η έρευνα υπογραμμίζει ότι «το πιο αξιοσημείωτο ήταν ο περιορισμός των ατομικών ελευθεριών στις προηγμένες δημοκρατίες».

Δημοκρατίες όπως η Γαλλία, για παράδειγμα, υποβιβάστηκαν σε «προβληματικές».

Οι κυβερνήσεις κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η  αποφυγή θανάτων δικαιολογούσε κάποια προσωρινή απώλεια ελευθερίας.

Πάντως, όπως σχολίασε η Τζόαν Χόεϊ υπεύθυνη της έρευνας. «δεν μπορούμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι το υψηλό ποσοστό αποδοχής των περιοριστικών μέτρων σημαίνει ότι οι πολίτες εκτιμούν λιγότερο την ελευθερία», σχολίασε η

Στις πρώτες θέσεις του καταλόγου, με τις χώρες με τις περισσότερες δημοκρατικές ελευθερίες, βρίσκονται η Νορβηγία, η Ισλανδία, η Σουηδία, η Νέα Ζηλανδία και ο Καναδάς. Στον αντίποδα, στην τελευταία θέση της κατάταξης είναι η Βόρεια Κορέα, μετά τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, τη Συρία και το Τσαντ.

 Η χώρα μας κατατάσσεται 37η μεταξύ 167 ανεξάρτητων κρατών και περιοχών με βαθμολογία 7,39 στα 10.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.