«Χερι» στα υπερκερδη των ιταλικων τραπεζων βαζει η Μελονι

Φόρος 40% θα επιβληθεί στα καθαρά έσοδα από τόκους, που θα προκύψουν από τη διαφορά μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και δανείων

Πάνω από 2 δισ. ευρώ αναμένεται να φέρει στα ιταλικά κρατικά ταμεία η εισφορά 40% των τραπεζών της χώρας από τα κέρδη τους που προήλθαν από τα υψηλότερα επιτόκια, εκτιμά το Ansa Newswire.

Την επιβολή του εν λόγω φόρου αποφάσισε, με αρκετή δόση λαϊκισμού, ο υπό την Τζόρτζια Μελόνι κυβερνητικός συνασπισμός και εντάσσεται σε μια τεράστια δέσμη μέτρων που αφορούν από άδειες ταξί μέχρι και τις ξένες επενδύσεις.

Όπως διευκρινίζεται στην απόφαση του ιταλικού υπουργικού συμβουλίου, η εισφορά 40% πρόκειται να επιβληθεί στα καθαρά έσοδα από τόκους που θα προκύψουν από τη διαφορά μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και δανείων. Η διαφορά που θα ληφθεί υπόψη θα είναι εκείνη μεταξύ των καθαρών εσόδων από τόκους του έτους 2021 και των ετών 2022 ή 2023. Η εισφορά θα είναι εφάπαξ και θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος του Ιουνίου του 2024.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της γείτονος, τα χρήματα που θα προέλθουν από αυτό το μέτρο θα χρηματοδοτήσουν επικείμενες ελαφρύνσεις για τις οικογένειες που έχουν πληγεί από τα υψηλότερα επιτόκια.

«Βλέπουμε αυτόν τον φόρο ως ουσιαστικά αρνητικό για τις τράπεζες, δεδομένου του αντίκτυπου που θα έχει στα κεφάλαια και στα κέρδη, καθώς και στο κόστος ιδίων κεφαλαίων των τραπεζικών μετοχών», έγραψαν σε σημείωμά τους αναλυτές της Citigroup με επικεφαλής την Azzurra Guelfi.

Οι αναλυτές υπολογίζουν ότι ο φόρος ισοδυναμεί περίπου με το 19% των καθαρών εσόδων των τραπεζών το 2023, το 3% της ενσώματης λογιστικής αξίας για το 2023 και το 0,5% των σταθμισμένων περιουσιακών στοιχείων του 2023. Αναλυτές του Bloomberg Intelligence ανέφεραν ότι τα καθαρά έσοδα των ιταλικών τραπεζών το 2023, θα μπορούσαν να μειωθούν κατά περίπου 10%.

«Οι τράπεζες αντιστοιχούν στο 30% και πλέον του ιταλικού χρηματιστηρίου, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται άμεσα από τον νέο φόρο», δήλωσε ο Λεονάρντο Πελαντίνι, στρατηγικός αναλυτής στην Julius Baer. «Τούτου λεχθέντος, οι τράπεζες είχαν μια καλή χρονιά μέχρι στιγμής, δεδομένης της ώθησης από τα υψηλότερα επιτόκια στα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια, οπότε είναι ώρα για μια υγιή συγκέντρωση».

Ενδεικτικά, οι μετοχές της Intesa Sanpaolo και της UniCredit, των δύο μεγαλύτερων ιταλικών τραπεζών, είχαν υποχωρήσει έως το μεσημέρι της Τρίτης κατά 8,5% και 6,9% αντίστοιχα.

Οι μετοχές της κρατικής Monte dei Paschi di Siena υποχώρησαν κατά 9,8% και της Banco BPM, που είναι η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα στην Ιταλία, κατά 8%, ενώ πτωτικά κινήθηκαν και οι μετοχές των BPER Banca, Mediobanca και Banca Generali.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.