Μπρα ντε φερ Ε.Ε. – Βαρσοβιας στο Στρασβουργο: Θυελλωδης συνεδριαση χωρις περιθωρια συμβιβασμου
Δεν ήταν μόνο τα πυρά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Στη σημερινή συνεδρίαση της Ευρωβουλής στο Στρασβούργο, δεκάδες ευρωβουλευτές πήραν το λόγο και άσκησαν δριμεία κριτική κατά του Πολωνού πρωθυπουργού Μοραβιέσκι.
Η Βαρσοβία απορρίπτει τις προειδοποιήσεις των Βρυξελλών για την παραβίαση των ευρωπαϊκών αρχών κάνοντας λόγο για «εκβιασμό» δια στόματος του Πολωνού πρωθυπουργού Ματέους Μοραβιέτσκι ο οποίος δήλωσε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι το Σύνταγμα παραμένει «ο υπέρτατος νόμος» για την Πολωνία.
«Απορρίπτω την γλώσσα αυτή των απειλών και του καταναγκασμού. Ο εκβιασμός εξελίσσεται σε συνήθη μέθοδο για ορισμένα κράτη μέλη, δεν βρίσκεται εκεί η βάση της δημοκρατίας», δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός για να δικαιολογήσει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας του που αμφισβήτησε την υπεροχή του ευρωπαϊκού έναντι των εθνικών δικαίων.
Η υπεροχή του ευρωπαϊκού δικαίου αποτελεί έναν εκ των ακρογωνιαίων λίθων του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και αποτελεί sine qua non όρο για την ένταξη ή τη συνέχιση της συμμετοχής ενός κράτους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Με αφορμή αυτή την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας που θέτει σε αμφισβήτηση την υπεροχή του ευρωπαϊκού έναντι των εθνικών δικαίων, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε σήμερα ότι θα ενεργήσει για την υπεράσπιση των «κοινών αξιών» της Ε.Ε.
«Δεν θα επιτρέψουμε να τεθούν σε κίνδυνο οι κοινές μας αξίες», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Τέλος του κράτους δικαίου σημαίνει τέλος της Ευρώπης»
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Άσελμπορν, προειδοποίησε ότι το τέλος του κράτους δικαίου θα σημάνει το τέλος της Ευρώπης, λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών όπου θα συζητηθεί η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας.
«Η Ευρώπη δεν θα δεχθεί το τέλος του κράτους δικαίου. Η Ευρώπη θα πεθάνει από μία τέτοια εξέλιξη. Η Ευρώπη έχει οικοδομηθεί με βάση την δημοκρατία την ελευθερία, τον σεβασμό και το κράτος δικαίου», δήλωσε ο Ζαν Ασελμπορν στους δημοσιογράφους πριν από την σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο.
«Θα πρέπει να το αντιληφθούμε, όχι μόνο τα μέλη που σέβονται το κράτους δικαίου, αλλά και σε τόπους όπου η αντίληψη είναι ότι το κράτος δικαίου δεν είναι και τόσο σημαντικό. Αν αμφισβητήσεις το κράτος δικαίου, έχει κάποιο λόγο για να το κάνεις. Και ο λόγος αυτός είναι η διατήρηση της εξουσίας».
«Δεν υπάρχει χώρος για συμβιβασμούς»
Επιπλέον, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γερμανίας Μίχαελ Ροτ δήλωσε ότι δεν υπάρχει χώρος για συμβιβασμούς ως προς το κράτος δικαίου. «Δεν μπορούν να γίνουν εκπτώσεις», προειδοποίησε.
«Πρέπει να μιλήσουμε, αλλά δεν βλέπω χώρο για συμβιβασμούς… Στο τέλος αυτού του διαλόγου, πρέπει να υπάρξει μία σαφής ομολογία για αυτά επί των οποίων δεσμευθήκαμε όταν ενταχθήκαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν μπορεί να υπάρξουν ειδικές συμφωνίες», προειδοποίησε ο Μίχαελ Ροτ, προσερχόμενος στη σύνοδο των ΥΠΕΞ της Ένωσης.
Δύσκολη η λύση του προβλήματος
Πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται, βλέποντας αυτή τη συζήτηση στο Στρασβούργο, αν μπορεί να συμβεί ένα «Polexit».
Σύμφωνα με το BBC, η πλειοψηφία των Ευρωπαϊων αξιωματούχων και αναλυτών εμφανίζονται αρνητικοί για ένα τέτοι ενδεχόμενο, σημειώνοντας ότι η Ε.Ε. δεν θα μπορούσε να επιβιώσει από μια άλλη «απώλεια» χώρας.
Πέραν των νομικών παραγόντων, υπάρχουν και τεράστιοι πολιτικοί υπολογισμοί για να σταθμιστούν.
Υπάρχουν αυτοί που λένε ότι αν οι Βρυξέλλες επέλεγαν να εφαρμόσουν σκληρή γραμμή, θα είχαμε κλιμάκωση τη κρίσης και ενδεχόμενο «Polexit», ενώ άλλοι αναφέρουν πως αν υπάρξει συμβιβασμός και υποχώρηση της Ε.Ε. υπονομεύεται η νομική βάση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.