Αυτο ειναι το νεο format του Champions League

Όλες οι αλλαγές που αποφάσισε η UEFA για το 2024-25

Οι νύχτες με τ’ αστέρια αλλάζουν. Το Champions League θα παραμείνει λαμπερό αλλά η μορφή του από τη νέα σεζόν θα είναι διαφορετική. Η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση στον πλανήτη αλλάζει κεφάλαιο και δεν θα είναι πια όπως την ξέραμε. Η 13η Δεκεμβρίου 2023 ήταν το τέλος της εποχής του πρώτου Champions League, το οποίο μετά από τριάντα χρόνια κάνει ολικό λίφτινγκ…

Αρχής γενομένης από την επόμενη σεζόν, 2024-25, η παραδοσιακή φάση των ομίλων, όπως την είχαμε συνηθίσει, παύει να υφίσταται. Το format της κορυφαίας διοργάνωσης αλλάζει κάθως δεν θα υπάρχουν πια οι οχτώ όμιλοι των τεσσάρων που οδηγούσαν στους 16, με τους δυο πρώτους κάθε ομίλου να προκρίνονται.

Ενιαίος όμιλος βαθμολογικά

Το νέο Champions League θα παίζεται σε έναν ενιαίο βαθμολικά όμιλο με τη συμμετοχή 36 και όχι 32 ομάδων όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Οι αγώνες αυξάνονται σημαντικά (αυτό ήταν άλλωστε και το νόημα της αλλαγής για την UEFA: μεγαλύτερος τηλεοπτικός χρόνος, περισσότερα έσοδα). Συνολικά οι αναμετρήσεις στη διοργάνωση από 125 θα φτάσουν τις 189! Ωστόσο, δεν θα παίζουν όλοι με όλους από δύο φορές όπως γίνεται επί παραδείγματι στο νέο format της Euroleague.

Οι 36 ομάδες θα χωριστούν σε τέσσερις υπο-ομίλους (κάτι σαν τα γκρουπ δυναμικότητας) των εννέα με βάση τον ατομικό συντελεστή τους, που ορίστηκε στην αρχή της σεζόν (συντελεστής πέντε περιόδων, συμπεριλαμβανομένης της προηγούμενης σεζόν). Το πρώτο γκρουπ θα περιλαμβάνει την κάτοχο του τίτλου και τις οκτώ πρώτες ομάδες στην κατάταξη της UEFA, ενώ τα γκρουπ 2, 3 και 4 όλες τις υπόλοιπες ομάδες, επίσης σύμφωνα με την κατάταξη της Συνομοσπονδίας.

Οχτώ αγωνιστικές

Κάθε σύλλογος θα κληρωθεί με δύο αντιπάλους από κάθε ένα από τα τέσσερα γκρουπ. Άρα, θα αντιμετωπίσει οχτώ διαφορετικές ομάδες. Αυτά τα ματς θα μοιραστούν σε τέσσερα εντός έδρας και τέσσερα εκτός τα οποία θα κατανεμηθούν ως εξής: Κάθε ομάδα θα αντιμετωπίσει δύο ομάδες από κάθε γκρουπ: το ένα ματς θα είναι εντός και το άλλο εκτός έδρας. Άρα όλες οι ομάδες θα αντιμετωπίσουν έναν σύλλογο από κάθε γκρουπ (1-4) εντός έδρας και έναν δεύτερο σύλλογο από κάθε γκρουπ εκτός έδρας. Έτσι προκύπτουν οι οκτώ αγώνες (τέσσερις εντός και τέσσερις εκτός).

Οι σύλλογοι από την ίδια εθνική ομοσπονδία δεν θα κληρωθούν μεταξύ τους στη φάση του πρωταθλήματος (κανονική περίοδος) με εξαίρεση -ίσως- τις ομοσπονδίες που έχουν τέσσερις ή περισσότερες ομάδες. Θα υπάρξει «εμφύλιος» στον όμιλο μόνο αν δεν υπάρξει άλλη διέξοδος στην κλήρωση.

Ο τρόπος πρόκρισης στα νοκ άουτ

Μολονότι θα αντιμετωπίζουν διαφορετικές ομάδες και σε διαφορετικές έδρες, η βαθμολογία θα είναι ενιαία για τις 36 ομάδες. Απ’ αυτές, οι οκτώ πρώτες θα πάρουν την απευθείας πρόκριση για τη φάση των «16». Από εκεί και πέρα, οι ομάδες που θα τερματίσουν από την 9η ως τη 16η θέση θα τεθούν επικεφαλής ως «ισχυρές» και θα αναμετρηθούν με εκείνες που κατετάγησαν στις θέσεις 17-24 ως «αδύναμες», με τη ρεβάνς να διεξάγεται στην έδρα των πρώτων. Οι οχτώ που θα προκριθούν απ’ τη φάση των πλέι οφ μαζί με τις οχτώ πρώτες ουσιαστικά θα συνθέσουν τους 16 της διοργάνωσης. Στα νοκ άουτ βεβαίως δεν θα υπάρξουν αλλαγές, όπως και στην προκριματική φάση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ως προς τον ενιαίο όμιλο είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι οι ομάδες που θα τερματίσουν στις θέσεις 25-36, θα αποκλειστούν από όλες τις διασυλλογικές διοργανώσεις της UEFA.

Οι αλλαγές στο καλεντάρι

Οι οκτώ αγωνιστικές της φάσης του ενιαίου ομίλου θα αρχίσουν τον Σεπτέμβριο και θα ολοκληρωθούν τον Ιανουάριο. Αλλάζει λοιπόν η… παράδοση που θέλει τη φάση των ομίλων να ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο αλλά επεκτείνεται μέχρι και τον Ιανουάριο. Επί της ουσίας, η UEFA παίρνει δικό της και τον πρώτο μήνα του έτους που παραδοσιακά δεν είχε ευρωπαϊκές υποχρεώσεις για τις ομάδες.

Οι ημερομηνίες των αγωνιστικών διαμορφώνονται ως εξής:

  • 1η αγωνιστική: 17–18 Σεπτεμβρίου 2024
  • 2η αγωνιστική: 1–2 Οκτωβρίου 2024
  • 3η αγωνιστική: 22–23 Οκτωβρίου 2024
  • 4η αγωνιστική: 5–6 Νοεμβρίου 2024
  • 5η αγωνιστική: 26–27 Νοεμβρίου 2024
  • 6η αγωνιστική: 10–11 Δεκεμβρίου 2024
  • 7η αγωνιστική: 21–22 Ιανουαρίου 2025
  • 8η αγωνιστική: 28–29 Ιανουαρίου 2025

Συνοπτικά το format του νέου Champions League

Συνοψίζοντας, το πρώτο στάδιο των ομίλων περιλαμβάνει οχτώ αγωνιστικές μέχρι τον Ιανουάριο, ακολουθούν τα πλέι οφ του Φεβρουαρίου όπου θα ξεκαθαρίσουν οι 16. Ακολούθως όλα συνεχίζουν όπως τα γνωρίζουμε με διπλούς νοκ άουτ αγώνες από τη φάση των 16 μέχρι και τους ημιτελικούς και μονό τελικό.

  • Πρώτο στάδιο: 8 αγωνιστικές (4 εντός και 4 εκτός)
  • Νοκ άουτ πλέι οφ: 2 αγωνιστικές (εντός κι εκτός έδρας)
  • Γύρος 16: 2 αγωνιστικές (εντός κι εκτός έδρας)
  • Προημιτελικοί: 2 αγωνιστικές (εντός κι εκτός έδρας)
  • Ημιτελικοί: 2 αγωνιστικές (εντός κι εκτός έδρας)
  • Τελικός: 1 ματς (ουδέτερη έδρα)

 Πώς θα μοιράζονται οι 36 θέσεις από την επόμενη σεζόν

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο καταμερισμός των 36 θέσεων για το νέο Champions League. Η UEFA έχει βάλει ήδη τις… σταθερές για τις ομάδες που θα εξασφαλίσουν το εισιτήριο του Champions League βάσει της θέσης που θα καταλάβουν στο εθνικό τους πρωτάθλημα, ενώ προκύπτουν επιπλέον εισιτήρια για τους κατόχους του Champions League και του Europa League. Επίσης πέντε ομάδες θα έρθουν απ’ τα καλοκαιρινά προκριματικά και το λεγόμενο μονοπάτι των πρωταθλητών και δύο ομάδες απ’ το μονοπάτι των μη πρωταθλητών. Ακόμα υπάρχουν δύο θέσεις-μπόνους για τις ομάδες που θα έρθουν απ’ το πρωτάθλημα με τον καλύτερο συντελεστή UEFA της προηγούμενης σεζόν κι απ’ το πρωτάθλημα με τον δεύτερο καλύτερο συντελεστή UEFA της προηγούμενης σεζόν.

Άρα δίνονται δύο εισιτήρια με βάση την κατάταξη που θα έχουν οι χώρες την προηγούμενη σεζόν και όχι την πενταετία όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Κάτι που σημαίνει ότι για την σεζόν 2024-25 θα ληφθούν υπόψη οι βαθμοί που θα συγκεντρώσει κάθε χώρα την τρέχουσα περίοδο.

  • 1 στον νικητή του Champions League 2023-2024
  • 1 στον νικητή του Europa League 2023-2024
  • 10 στους πρωταθλητές των πρωταθλημάτων από θέση 1 έως 10 στην κατάταξη της UEFA
  • 6 στους δεύτερους των πρωταθλημάτων από θέση 1 έως 6 στην κατάταξη της UEFA
  • 5 στους τρίτους των πρωταθλημάτων από θέση 1 έως 5 στην κατάταξη της UEFA
  • 4 στους τέταρτους των πρωταθλημάτων από θέση 1 έως 4 στην κατάταξη της UEFA
  • 5 νικητές των πλέι οφ στο μονοπάτι των πρωταθλητών
  • 2 νικητές των πλέι οφ στο μονοπάτι των μη πρωταθλητών
  • 1 στο πρωτάθλημα με τον καλύτερο συντελεστή UEFA της προηγούμενης σεζόν
  • 1 στο πρωτάθλημα με τον δεύτερο καλύτερο συντελεστή UEFA της προηγούμενης σεζόν

Τι ισχύει για τις άλλες δύο διοργανώσεις

Αντίστοιχες αλλαγές θα υπάρξουν από την περίοδο 2024-25 και στις άλλες δύο διοργανώσεις της UEFA. Τόσο το Europa League όσο και το Europa Conference League θα διεξάγονται με τη συμμετοχή 36 ομάδων σε ενιαίο όμιλο, με τη διαφορά ότι στο ECL θα διατηρηθούν οι έξι αγωνιστικές.

Η UEFA αποφάσισε να διατηρήσει την αρχική πρόβλεψη για δέκα εβδομάδες αγώνων, από το ξεκίνημα κάθε χρονιάς ως τον Δεκέμβριο, όμως μετά τη μείωση των αγωνιστικών σε οκτώ θα υπάρχει από μία «αποκλειστική» εβδομάδα για κάθε διοργάνωση. Δηλαδή, μία εβδομάδα που θα διεξάγονται αποκλειστικά αγώνες του Champions League, μία μόνο με Europa League και μία μόνο με Conference League.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.