Αρχιζει στις Βρυξελλες η Ευρωπαικη Εβδομαδα των Δημων και Περιφερειων

Περισσότεροι από 8.000 συμμετέχοντες από ολόκληρη την Ευρώπη, με σχεδόν 850 ομιλητές, θα λάβουν μέρος διαδικτυακά σε 300 συνεδριάσεις

Διαδικτυακά πραγματοποιείται και φέτος, για δεύτερη φορά λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα των Δήμων και των Περιφερειών, η μεγαλύτερη εκδήλωση που διεξάγεται κάθε χρόνο στις Βρυξέλλες σχετικά με την περιφερειακή πολιτική, καθώς και την πολιτική συνοχής.

Από σήμερα και για τέσσερις ημέρες, περισσότεροι από 8.000 συμμετέχοντες από ολόκληρη την Ευρώπη, με σχεδόν 850 ομιλητές, θα λάβουν μέρος διαδικτυακά σε 300 συνεδριάσεις της 19ης Ευρωπαϊκής Εβδομάδας των Δήμων και των Περιφερειών, που τιτλοφορείται «Μαζί για την Ανάκαμψη». Εκπρόσωποι περιφερειακών και τοπικών αρχών, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών και εμπειρογνώμονες θα ανταλλάξουν πρακτικές και τεχνογνωσία στον τομέα της περιφερειακής και αστικής ανάπτυξης.

Η φετινή Εβδομάδα επικεντρώνεται στην ικανότητα της ΕΕ καθώς και των εθνικών και περιφερειακών κυβερνήσεων να στηρίξουν τους Ευρωπαίους και τις τοπικές τους κοινότητες. Στόχος, η επένδυση σε πιο δίκαιο, πιο πράσινο και περισσότερο ψηφιακό μέλλον για την ανάκαμψη. Ειδικότερα, η νέα πολιτική συνοχής και η νέα γενιά προγραμμάτων της ΕΕ για το 2021-2027, καθώς και τα χρηματοδοτικά μέσα της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού, ιδίως το Ταμείο Ανάκαμψης, θα βρεθούν στο επίκεντρο της φετινής διοργάνωσης. Επίσης, αναμένεται να χρησιμεύσει ως πλατφόρμα για την προώθηση της τρέχουσας συζήτησης αναφορικά με τη δημοκρατία και τη συμμετοχή των πολιτών, στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης.

Αναλυτικότερα, η 19η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Δήμων και Περιφερειών διαρθρώνεται γύρω από τέσσερα βασικά θέματα: πράσινη μετάβαση, συνοχή, ψηφιακή μετάβαση, συμμετοχή των πολιτών για μια περιεκτική, συμμετοχική και δίκαιη ανάκαμψη. Επιπλέον, θα διεξαχθούν ψηφιακές θεματικές αφιερωμένες σε όλα τα βασικά θέματα των επόμενων ετών: αστική κινητικότητα, Έτος Σιδηροδρόμων της ΕΕ, ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, διασυνοριακά έργα, ιστορίες δικαιούχων ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Οι διοργανωτές με το φετινό σύνθημα «Μαζί για την Ανάκαμψη» φιλοδοξούν κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ημερών της εκδήλωσης να δοθούν απαντήσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης στην Ευρώπη.

Το εναρκτήριο λάκτισμα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας των Δήμων και Περιφερειών θα δοθεί το σήμερα το πρωί με τη συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών Απόστολου Τζιτζικώστα και της επιτρόπου για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις Ελίζα Φερέιρα, οι οποίοι θα προβούν σε απολογισμό της πολιτικής συνοχής της ΕΕ όσον αφορά στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Ωστόσο, η εναρκτήρια εκδήλωση για την 19η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα θα πραγματοποιηθει λίγο αργότερα με τη συζήτηση για τη μετάβαση από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη βιώσιμη ανάκαμψη. Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών Απόστολος Τζιτζικώστας, η επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Ελίζα Φερέιρα και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι. Θα ακολουθήσει η θεματική με τον ρόλο και τις μελλοντικές προοπτικές της πολιτικής συνοχής στο σχεδιασμό μητροπολιτικών περιοχών και πόλεων. Εν συνεχεία, κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας θα πραγματοποιηθούν τέσσερις συνεδρίες με θέμα: Μικρότερες και μεσαίες πόλεις – Προκλήσεις και λύσεις για τη διεύρυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού, Βιοποικιλότητα για την προστασία του κλίματος και πράσινη ανάκαμψη, Τα Δάση μας, το Μέλλον μας, Διάλογος για το Μέλλον.

Παράλληλα, καθ’ όλη την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα θα λειτουργεί ψηφιακά διαδραστική έκθεση αφιερωμένη στην ψηφιακή μετάβαση, στη συμμετοχή των πολιτών, στη συνοχή και στην πράσινη μετάβαση.

Το ιστορικό της Εβδομάδας Περιφερειών

Η πρωτοβουλία αυτή άρχισε το 2003 ως κοινές «Ημέρες ελεύθερης προσέλευσης» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών και με την πάροδο των χρόνων εξελίχθηκε, με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε πλατφόρμα επικοινωνίας και δικτύωσης δήμων και περιφερειών από ολόκληρη την Ευρώπη. Το 2016, μετονομάστηκε σε «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα των Δήμων και των Περιφερειών».

Την εκδήλωση διοργανώνουν από κοινού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών και η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΓΔ REGIO). Οι διοργανωτές δημοσιεύουν πρόσκληση για την υποβολή αίτησης συμμετοχής εταίρων στις αρχές κάθε έτους, συνήθως τον Ιανουάριο. Σε συνέχεια της πρόσκλησης, επιλέγονται περισσότεροι των 500 εταίρων από ολόκληρη την Ευρώπη: περιφέρειες και δήμοι – κατά κανόνα ομαδοποιημένοι σε θεματικούς ομίλους που τους απασχολούν κοινά ζητήματα («περιφερειακές συμπράξεις») – επιχειρήσεις, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, διεθνείς ή πανεπιστημιακές οργανώσεις, όπως αναφέρουν οι διοργανωτές.

Το 2020 ήταν η πρώτη χρονιά που η Εβδομάδα πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, προσελκύοντας περισσότερους από 10.000 συμμετέχοντες μέσω του διαδικτύου. Με βάση αυτήν την επιτυχία, οι διοργανωτές φιλοδοξούν η νέα βελτιωμένη πλατφόρμα να εξασφαλίσει και φέτος την ευκαιρία συζητήσεων, διατήρησης της συνδεσιμότητας των κοινοτήτων, ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και ιδεών μεταξύ εταίρων και συμμετεχόντων.

Επιγραμματικά, η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Περιφερειών και Πόλεων είναι μια ετήσια τετραήμερη εκδήλωση κατά την οποία οι πόλεις και οι περιφέρειες αναδεικνύουν την ικανότητά τους να δημιουργούν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, να εφαρμόζουν την πολιτική συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να αποδεικνύουν τη σημασία του τοπικού και περιφερειακού επιπέδου για καλή ευρωπαϊκή διακυβέρνηση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.