Ανω των 4 δισ. ευρω τα προστιμα που εχουν επιβληθει σε εταιρειες στα πεντε χρονια εφαρμογης του GDPR

«Προστατεύει τα φυσικά πρόσωπα όταν τα δεδομένα τους υπόκεινται σε επεξεργασία από τον ιδιωτικό τομέα»

Γνωστός διεθνώς με το ακρωνύμιο GDPR, ο γενικός κανονισμός για την προστασία δεδομένων (ΓΚΠΔ) ξεκίνησε να εφαρμόζεται πριν από ακριβώς πέντε χρόνια, στις 25 Μαΐου του 2018. 

«Ο γενικός κανονισμός για την προστασία δεδομένων (ΓΚΠΔ) προστατεύει τα φυσικά πρόσωπα όταν τα δεδομένα τους υπόκεινται σε επεξεργασία από τον ιδιωτικό τομέα […] Ο ΓΚΠΔ θέτει ίσους όρους ανταγωνισμού για όλες τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην εσωτερική αγορά της Ε.Ε. […] Εταιρείες με έδρα εκτός της Ε.Ε. πρέπει να εφαρμόζουν τους ίδιους κανόνες κατά την παροχή υπηρεσιών ή αγαθών σε άτομα, ή κατά την παρακολούθηση της συμπεριφοράς ατόμων, εντός της Ε.Ε.», διαβάζουμε, μεταξύ άλλων, στον επίσημο ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό το λήμμα Γενικός κανονισμός για την προστασία δεδομένων (ΓΚΠΔ).

Με όχημα αυτόν τον κανονισμό, η Ευρωπαϊκή Ενωση τα τελευταία χρόνια επιβάλει πρόστιμα σε εταιρείες (πιο πρόσφατη περίπτωση αυτή της Meta) που πιάστηκαν να μην εφαρμόζουν τους νέους κανόνες, το συνολικό ύψος των οποίων ξεπερνά τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως αναφέρει ο ιστοχώρος Gzero του Eurasia Network επικαλούμενος στοιχεία της εταιρείας Privacy Affairs.  

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.