Αλλος για την παγκοσμια πολιτιστικη κληρονομια;

Τα πιάτα που έχουν καταγραφεί στην UNESCO

Υπάρχει η γαλλική μπαγκέτα που μεταξύ των υποστηρικτών της είναι -ποιος άλλος;- ο πρόεδρος της Γαλλίας Μακρόν. Αλλά υπάρχει, μπορεί να πει κανείς, και το κουσκούς από την Αλγερία, το Μαρόκο και την Τυνησία καθώς και η γαστρονομική κουλτούρα της Κένυα.
 
Μετά την είδηση της αναγνώρισης της ναπολιτάνικης πίτσας ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO κι άλλες χώρες έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να προτείνουν τις υποψηφιότητες των τοπικών τροφίμων. Το Madame Le Figaro καταγράφει τα πιάτα που έχουν ήδη συμπεριληφθεί στον κατάλογο της «άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας».
 
Μερικά παραδείγματα; Το κροατικό ψωμί με καρυκεύματα, το νίσμα (ένα είδος καλαμποκιού) από το Μαλάουι, το κορεατικό κίμτσι. Αλλά και η κουλτούρα της μπύρας στο Βέλγιο και η οινοποίηση στο κβέβρι (πήλινος αμφορέας που θάβεται στη γη) της Γεωργίας. Και δεν ξεχνάμε, βέβαια, τη μεσογειακή διατροφή, την παραδοσιακή μεξικάνικη κουζίνα και το γουασόκου, το παραδοσιακό μενού με το οποίο οι Γιαπωνέζοι γιορτάζουν το Νέο Έτος.
 
Και γιατί όχι το τζατζίκι με σουβλάκι;
 
Πηγή: www.protagon.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.