200.000 «μυαλα» εφυγαν απο την Ελλαδα σε 5 χρονια

Θλιβερή παγκόσμια πρωτιά στο brain drain

Η Ελλάδα είναι δυστυχώς η χώρα με την μεγαλύτερη διαρροή νέων επιστημόνων (brain drain) παγκοσμίως. Μόνο τα τελευταία πέντε χρόνια, 200.000 νέοι επιστήμονες, με υψηλό μορφωτικό επίπεδο και σημαντική εξειδίκευση και προσόντα, έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα. Το νούμερο είναι πολύ μεγάλο, εάν ληφθεί υπόψη ότι πρόκειται για το 2% του πληθυσμού της χώρας, το 10% των επιστημόνων, ενώ είναι αυξημένο κατά 300% σε σχέση με πέντε χρόνια νωρίτερα. Μάλιστα, περίπου δύο στους δέκα δεν θέλουν να επιστρέψουν, ενώ περίπου το 1/3 δηλώνει ότι δεν προβλέπει να γυρίσει στην Ελλάδα.

Οι νέοι επιστήμονες δηλώνουν ως πρώτη αιτία της φυγής την αναξιοκρατία και τη διαφθορά, που επηρεάζει τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία, και ως δεύτερο λόγο την κρίση.

Η οικονομική κρίση, αν και δεν είναι ο βασικός λόγος για τη διαρροή εγκεφάλων στο εξωτερικό, σίγουρα επιδείνωσε την κατάσταση, αφού το 63% έχει φύγει από την Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια.

Το ρόλο της κρίσης στην επιδείνωση του brain drain επιβεβαιώνει και το γεγονός ότι σχεδόν οι μισοί νέοι, που έχουν φύγει από την Ελλάδα (ποσοστό 47%), είχε ήδη εργαστεί στη χώρα πριν φύγει.

Σύμφωνα με πρωτογενή έρευνα της ICAP Group, οι λόγοι που βάρυναν στην απόφαση για τη φυγή ήταν: η η επικρατούσα αναξιοκρατία και διαφθορά (37%), η ανεργία (35%), η οικονομική κρίση (33%) και οι καλύτερες προοπτικές εξέλιξης (33%).

Όσον αφορά τα οικονομικά κίνητρα και τις προοπτικές εξέλιξης, δεν είναι τυχαίο ότι το 52% όσων Ελλήνων επιστημόνων έχουν φύγει στο εξωτερικό αμείβεται με €21.000 έως €60.000 το χρόνο, ενώ το 27% έχει απολαβές άνω των €61.000. Αντίστοιχο ποσοστό, μάλιστα, κατέχει θέση προϊστάμενου και άνω.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι περισσότεροι ταλαντούχοι Έλληνες εξωτερικού εργάζονται στην Αγγλία σε μεγάλο εύρος ειδικοτήτων, με πρώτες και κύριες τους τομείς της Πληροφορικής, των Οικονομικών και τον Τεχνικό κλάδο. Το 73% έχουν μεταπτυχιακό ή/και διδακτορικό και αποτελούν προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης και προσόντων. Μεγάλος αριθμός (κυρίως γιατροί) ζει και εργάζεται στη Γερμανία.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.