19 χρονια απο την τραγωδια στο φυλακιο Μανιτσα

Οι 5 στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους από ηλεκτροπληξία, στην προσπάθειά τους να σηκώσουν τον ιστό της σημαίας και να τον τοποθετήσουν στη βάση του

Χθες, συμπληρώθηκαν 19 χρόνια από το τραγικό συμβάν, που έλαβε χώρα στο φυλάκιο Μανίτσα του ‘Eβρου, όταν 5 στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους από ηλεκτροπληξία, στην προσπάθειά τους να σηκώσουν τον ιστό της σημαίας και να τον τοποθετήσουν στη βάση του.

Ο ιστός ακούμπησε στο μετασχηματιστή υψηλής τάσης της ΔΕΗ, που βρισκόταν δίπλα, με αποτέλεσμα οι στρατιώτες να χτυπηθούν από το ρεύμα και να βρουν ακαριαίο θάνατο.

Η μετονομασία του Φυλακίου «Μανίτσα»

Το μοιραίο ατύχημα είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο και εκείνη η Μεγάλη Πέμπτη (8 Απριλίου 2004) έμεινε για πάντα χαραγμένη στη μνήμη όλων των κατοίκων του Έβρου και των συγγενών των θυμάτων.

Μάλιστα, το 2014, 10 χρόνια μετά τον τραγικό συμβάν, εις μνήμη των 5 αδικοχαμένων οπλιτών της 7ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας «ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟΣ», το φυλάκιο μετονομάστηκε σε «Μανίτσα των 5 Ακριτών».

Οι άτυχοι οπλίτες που βρήκαν τραγικό θάνατο ήταν:

  • Ο Δεκανέας Νικόλαος Θεοδωρούδης, 28 ετών, από τη Νικήσιανη Καβάλας
  • Ο Στρατιώτης Αντώνης Χατζηροδιάς 20 χρόνων, από τη Θεσσαλονίκη,
  • Ο Στρατιώτης Χαράλαμπος Δημητριάδης 26 χρόνων, από τη Δράμα,
  • Ο Στρατιώτης Αγγελος Τσίπης 20 χρόνων, από τις Συκιές Θεσσαλονίκης και
  • Ο Στρατιώτης Γιώργος Χρυσαφίδης 20 χρόνων, από τη Σκύδρα της Πέλλας

Το Χρονικό

Την 6η Απριλίου 2004, ο οπλίτης Α.Τ έλαβε διαταγή μαζί με άλλους 6 συναδέλφους του να ανυψώσουν με τα χέρια το μεταλλικό ιστό της σημαίας του φυλακίου, ύψους 7,87 μέτρων και βάρους 34 κιλών, προκειμένου να τον τοποθετήσουν πάνω σε βάση από μπετόν ύψους 0,55 μέτρων, η οποία ήταν πάνω σε φυσικό ανάχωμα ύψους 1,85 μέτρων, όπως έγραψε το e-evros.gr.

Οι οπλίτες σήκωσαν τον ιστό, αλλά όταν όμως άρχισε να παίρνει κατακόρυφη θέση, λόγω του ανέμου που έπνεε στην περιοχή, οι στρατιώτες έχασαν τον έλεγχο της ευστάθειας του ιστού, ο οποίος πλάγιασε και ήρθε σε επαφή με τα γυμνά καλώδια της ΔΕΗ, που περνούσαν πάνω από το φυλάκιο και από τα οποία διερχόταν ηλεκτρικό ρεύμα 20.000 βολτ.

Διενεργήθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση, σύμφωνα με την οποία οι οπλίτες δεν είχαν καμία ευθύνη και κρίθηκαν πειθαρχικά ελεγκτέοι ο διοικητής της 7ης Μ/Κ Ταξιαρχίας, γιατί δεν μερίμνησε για τον έγκαιρο εντοπισμό του κινδύνου και την αποτροπή του, ο διοικητής του 641 ΕΤΠ, γιατί δεν εισηγήθηκε την απομάκρυνση των αγωγών ηλεκτρικού ρεύματος και δεν φρόντισε για την ασφαλή μεταφορά του ιστού της σημαίας και ο διοικητής του 1ου Λόχου Προκαλύψεως, γιατί δεν έδωσε σαφείς οδηγίες για τη μετακίνηση του ιστού και δεν επέβλεψε την εκτέλεσή τους.

Σύμφωνα με τις δικαστικές αποφάσεις, αιτία του ατυχήματος ήταν το γεγονός ότι ο μεταλλικός ιστός ήταν 2,13 μέτρα πάνω από το ύψος που διερχόντουσαν τα ηλεκτροφόρα καλώδια και η βάση του ιστού ήταν πολύ κοντά στα καλώδια της ΔΕΗ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.