Ζωντανο μνημειο που μιλα σε ολη την ανθρωποτητα ο Παναγιος Ταφος

Το μήνυμα ενότητας και η ιστορική συμφωνία των τριών χριστιανικών κοινοτήτων

Εκδήλωση με θέμα «Η Αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου» με ομιλήτρια την κ. Αντωνία Μοροπούλου, Καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου  και επικεφαλής  Διεπιστημονικής Ομάδας Έργου, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 26 Φεβρουαρίου στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Παπανικολάου, κατόπιν συνεργασίας της Ιεράς Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής, του Δήμου Κομοτηνής, του Συλλόγου Φίλων του Νοσοκομείου Κομοτηνής και της AHEPAHELLAS.
 
Στο πολυπληθές ακροατήριο, παρευρέθηκαν τοπικοί άρχοντες, εκπρόσωποι του κλήρου, του νοσοκομείου και του πανεπιστημίου και το καλωσόρισμα αυτών ανέλαβε ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Νοσοκομείου Κομοτηνής, κ. Γιάννης Πασσόπουλος, ο οποίος μίλησε για μια μοναδική εκδήλωση μέσω της οποίας οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στον Πανάγιο Τάφο. Η σύνδεση δε, όπως ανέφερε με το νοσοκομείο, έγκειται στο γεγονός ότι «η σωματική υγεία έχει άμεση σχέση με την πνευματική όπως και με την πίστη». Κάνοντας μια σύντομη αναφορά στο έργο της δημιουργίας του νέου νοσοκομείου, ο ίδιος έδωσε κατόπιν το βήμα  στον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ Παντελεήμονα.

 

Εμφανίσθηκε το άγιο φως κατά τη λειτουργία του Μητροπολίτη κ. Παντελεήμονος στον πανάγιο τάφο

 
Ο Μητροπολίτης, αρχικά τόνισε πως πάντοτε όταν επισκέπτεται τα Ιεροσόλυμα, πραγματοποιεί λειτουργία στον Πανάγιο Τάφο, παραθέτοντας ένα δικό του προσωπικό βίωμα μέσω του οποίου θέλησε να αναδείξει την αγιότητα του χώρου. «Να σας πω αρχικά ότι ο Ναός της Αναστάσεως το βράδυ κλείνει και ανοίγει την άλλη μέρα το πρωί. Παρακάλεσα λοιπόν τον Πατριάρχη να μείνω ένα βράδυ για να λειτουργήσω.  Έτσι λοιπόν, όταν ήρθε η ώρα να λειτουργήσουμε, κάποια στιγμή ένιωσα σαν να άναψαν φλας, αλλά συνέχισα κανονικά μη καταλαβαίνοντας τι συνέβη. Ήρθε λοιπόν ο σκευοφύλακας και με ρώτησε τι έγινε, λέγοντάς μου ότι βγήκε το Άγιο Φως. Βέβαια αυτό δεν έγινε γιατί λειτουργούσα εγώ, σε καμία περίπτωση. Εγώ είμαι ο πιο ανάξιος πάντων. Σας το λέω όμως αυτό, γιατί το Άγιο Φως δεν εμφανίζεται μόνο μια αλλά πολλές φορές».
 
Ο σεβασμιότατος κ. Παντελεήμων ευχαρίστησε τους συνδιοργανωτές, καλώντας όλους έστω και μια φορά να επισκεφθούν τον Πανάγιο Τάφο.
 
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Κομοτηνής κ. Ιωάννης Γκαράνης, ανέφερε πως η παρουσίαση είναι μια μεγάλη τιμή για την πόλη, ευχαριστώντας τόσο τους διοργανωτές όσο και όσους έδωσαν το «παρών». «Είμαστε περήφανοι σαν Έλληνες που μια Ελληνίδα είναι επικεφαλής του έργου» είπε απευθυνόμενος στην κ. Μοροπούλου, ευχαριστώντας και εκείνη.
 
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και η εκπρόσωπος του συλλόγου εργαζομένων νοσοκομείου Κομοτηνής, κ. Αγλαΐα Γαλαζούδη, εκφράζοντας και εκείνη την ιδιαίτερη χαρά και τιμή για την παρουσίαση της κ. Μοροπούλου. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που βρίσκεται ανάμεσά μας μια Ελληνίδα η οποία προσέφερε στην ανθρωπότητα και τον πολιτισμό με το έργο της και διέδωσε αρχές όπως αυτή του εθελοντισμού καθώς και αξίες για την αγάπη και τη φιλία των λαών» επεσήμανε η εκπρόσωπος.
 

«Η αναστήλωση απέδειξε το τι μπορούν να κάνουν οι Έλληνες επιστήμονες»

 
«Η αναστήλωση απέδειξε το τι μπορούν να κάνουν οι Έλληνες επιστήμονες, ενώ παράλληλα συνδυάζει τον ελληνισμό με τον χριστιανισμό διότι αναδεικνύει ένα παγκόσμιο μνημείο για όλη την κοινωνία και ένα μνημείο το οποίο ουσιαστικά πλέον είναι καλαίσθητο όπως αρμόζει για τον ελληνισμό και την χριστιανοσύνη», τόνισε ο κυβερνήτης  της AHEPAHELLAS κ. Στάθης Κεφαλίδης. Ο ίδιος, υπογράμμισε ότι αν η ελληνική κοινωνία δεν είχε τους δύο πυλώνες που είναι η ελληνική ορθόδοξη εκκλησία και η πίστη, ο ελληνισμός δεν θα μπορούσε να περάσει την κρίση.  «Ο ελληνισμός είναι γνωστό ότι είναι ένα πολιτιστικό πρότυπο με αρχές και αξίες, τα οποία έχτισαν τις δυτικές κοινωνίες και αυτά τα πρότυπα τώρα τα χρειάζεται ξανά η ελληνική κοινωνία σε μια εποχή που βομβαρδίζεται από πολιτιστικά πρότυπα», ανέφερε ο κυβερνήτης, χαρακτηρίζοντας το πάντρεμα των προτύπων του ελληνισμού με την ελληνική ορθόδοξη εκκλησίας, «μείγμα που φτιάχνει μόνο υγιείς και ευτυχισμένους ανθρώπους».
 
Η επικεφαλής της αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου, κ. Αντωνία  Μοροπούλου, γνωστοποίησε ότι η μελέτη ξεκίνησε το 2015 και παραδόθηκε το 2016, σε διάστημα περίπου 9 μηνών. «Το έργο ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2016  και παραδόθηκε 22 Μάρτιου του 2017. Επικεφαλής του έργου, η επιστημονική ομάδα του πολυτεχνείου την οποία συγκρότησα από άξιους συναδέλφους, τον Μανόλη Κορρέ από την Σχολή Αρχιτεκτόνων, τον Ανδρέα Γεωργόπουλο από τη Σχολή Τοπογράφων, τους Κώστα Σπυράκο και Χάρη Μουζάκη από την Σχολή Πολιτικών Μηχανικών και την ομάδα μου από τη Σχολή Χημικών Μηχανικών. Δούλεψαν 70 άνθρωποι, 50 περίπου η διεπιστημονική ομάδα, 12 το συνεργείο των συντηρητών και αναστηλωτών και μαρμαροτεχνιτών και κάποιοι άλλοι που περιοδικά ασχολήθηκαν στο έργο», ανέφερε η κ. Μοροπούλου τονίζοντας παράλληλα πως «η ομάδα δούλεψε με την ψυχή της καλύπτοντας ακόμη και 24ωρες βάρδιες».

 

Επίκειται ευρύτερη παρέμβαση στον Ναό της Αναστάσεως

 
Η παρουσίαση του έργου της αποκατάστασης, του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου στα Ιεροσόλυμα, για την ίδια συνδέει την υψηλή τεχνογνωσία και την τεχνολογία που αξιοποίησε η ομάδα, καταφέρνοντας να παραδώσει το παραμορφωμένο ιερό κουβούκλιο με δομική ακεραιότητα και ταυτόχρονα συντηρημένο με αναδεδειγμένες τις αξίες του έτσι ώστε να ζει ανά τους αιώνες.
 
Παράλληλα δε με την αναστήλωση, κατατέθηκε και μελέτη, η οποία προσφέρθηκε στις κοινότητες για μια ευρύτερη παρέμβαση στον Ναό της Αναστάσεως, η οποία όπως γνωστοποίησε η κ. Μοροπούλου θα ξεκινήσει τώρα, με επικεφαλείς αυτή τη φορά Ιταλούς.
 
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η κ. Μοροπούλου αναφέρθηκε και στη συμβολική του έργου σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. «Αφενός, η ιστορική συμφωνία των τριών χριστιανικών κοινοτήτων, για πρώτη φορά μετά από δύο αιώνες με βάση την οποία μου έδωσαν την μεγάλη τιμή και την πολύ μεγαλύτερη ευθύνη του έργου αυτού. Αφετέρου, η μεγάλη ενότητα που συνδέει μπροστά στον πανάγιο τάφο τους δύο λαούς της Ιερουσαλήμ και τις τρείς θρησκείες, Χριστιανών, Ιουδαίων, Μουσουλμάνων, καταδεικνύουν το μήνυμα ενότητας που πρεσβεύει το έργου» επεσήμανε η κ. Μοροπούλου.
 

Η ανεξήγητη εμπειρία της ομάδας αναστήλωσης

 
Ο τάφος ανοίχτηκε έπειτα από 7 αιώνες και η πλάκα αυτού μετακινήθηκε για να διασωθεί μετά τη βεβήλωση που υπέστη από τους Μαμελούκους το 1244. «Υπήρξε μια συγκλονιστική εμπειρία την οποία δεν θα ξεχάσουμε ποτέ. Όταν βγήκα από τον Πανάγιο Τάφο, έλεγα ότι αυτό το μνημείο είναι ζωντανό και μιλά σε όλη την ανθρωπότητα. Νιώθαμε την ενέργεια και αξίζει να σημειωθεί ότι τα όργανα την ώρα που πήγαμε να μετρήσουμε σταμάτησαν. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι ο πολιτισμένος κόσμος πήρε τα μηνύματα αυτού του μεγάλου μνημείου της ανθρωπότητας. Το μήνυμα της Ανάστασης είναι ένα μεγάλο μήνυμα ελπίδας», είπε καταληκτικά η ίδια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.