Ζωντανη η παραδοση της Θρακης και της Ελλαδας στην Ολλανδια

Από την χορευτική Ομάδα «Πήγασος», που εδώ και 60 χρόνια συνεχίζει να κρατά άσβεστη την φλόγα του Ελληνισμού

Με μουσική και χορούς από τη Θράκη, αλλά και όλη την Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε το πρώτο μουσικό event της χορευτικής Ομάδας «Πήγασος», με καλεσμένη τη μπάντα “Arda & the Giannena”, στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας, όπου η Θρακιώτικη και η Ελληνική παράδοση παραμένει ζωντανή, αλλά και επεκτείνεται, με πολλούς Ολλανδούς να συμμετέχουν στις ομάδες που υπάρχουν σε όλη τη χώρα.

Μάλιστα και όσους έκαναν τα πρώτα χορευτικά βήματα, προηγήθηκε εργαστήριο για όλα τα επίπεδα, με τις χοροδιδασκάλους Παναγιώτα Σπαντιδέα και Ευθυμία Σμιξιώτη, ενώ όλοι μαζί χόρεψαν στους ρυθμούς της παραδοσιακής Ελληνικής Μουσικής, διατηρώντας την παράδοση της Θράκης, και όλης της Ελλάδας στην ξενιτιά.

Μια ιστορική χορευτική ομάδα

Η χορευτική Ομάδα Πήγασος έχει πολύ μεγάλη ιστορία, σημείωσε η κ. Σπαντιδέα, μιας και υπάρχει στην Ολλανδία εδώ και 60 χρόνια. Οι Έλληνες της Ουτρέχτης, τόνισε, είναι πολύ δραστήριοι, πολύ περισσότερο πριν και κρατούν όσο μπορούν. Είχαν βέβαια μια μικρή πτώση λόγω κορωνοϊού, και προσπαθούν να επανεκκινήσουν και να κάνουν όλο και περισσότερες δράσεις. Βέβαια στην Ολλανδία υπάρχουν πολλές ομάδες πολιτισμού με αναφορά στην Ελλάδα, στους οποίους όσοι δραστηριοποιούνται το κάνουν εθελοντικά.

Οι συντελεστές έχουν αναλάβει πρόσφατα το χορευτικό κομμάτι, διδάσκοντας χορούς από όλη την Ελλάδα, προσπαθώντας να κρατήσουν όσο γίνεται την παράδοση, μέσω τόσο των παραδοσιακών χορών, όσο και των δρώμενων γενικότερα. «Η Ελλάδα θα παραμείνει ζωντανή αν η γλώσσα και η παράδοσή της παραμείνουν ζωντανά» ανέφερε η κ. Σπαντιδέα, μιας και στην Ολλανδία υπάρχουν πολλοί Έλληνες με παραδοσιακές ορχήστρες, μοντέρνες ορχήστρες, αλλά και φυσικά χορευτικά συγκροτήματα, με έξι τουλάχιστον να δραστηριοποιούνται αυτή τη στιγμή στη χώρα.

Οι Ολλανδοί αγκάλιασαν την Ελλάδα

Μια ιδιαιτερότητα των ομάδων στην Ολλανδία, είναι πως δεν αφορούν συγκεκριμένες περιοχές, σε αντίθεση με το Βέλγιο ή τη Γερμανία, που συναντάμε Θρακιώτικους συλλόγους, Ποντιακούς, Κρητικούς κτλ. «Εμείς εδώ στην Ολλανδία δεν έχουμε συγκριμένες περιοχές, προσπαθούμε να κρατήσουμε ζωντανή την παράδοση από όλη την Ελλάδα» ανέφερε, ξεκινώντας συνήθως με ανθρώπου που προέρχονται από αυτές τις περιοχές, και ξέρουν πώς να δείξουν σωστά τους χορούς τους.

Αυτό εμπλουτίζεται με σεμινάρια, αλλά και χοροδιδασκάλους ακόμα και από Ελλάδα. Πρόσφατα μάλιστα ένας χοροδιδάσκαλος δίδαξε στα μέλη της ομάδας χορούς από τη Θράκη.

Η ίδια η κ. Σπαντιδέα άλλωστε κατάγεται από την Καλαμάτα, αλλά χορεύει από τα 5 της, και ο παραδοσιακός χορός βρίσκεται μέσα της. «Μου αρέσει, κι σέβομαι πάρα πολύ να βλέπω κόσμο να θέλει να μάθει αυτή την παράδοση» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Το εντυπωσιακό άλλωστε στην Ολλανδία είναι ότι πολλοί Ολλανδοί συμμετέχουν στις χορευτικές αυτές ομάδες, με κάποιες να έχουν περισσότερους Ολλανδούς παρά Έλληνες. Οι περισσότεροι μάλιστα από αυτούς έχουν κάνει κομμάτι της ζωής τους την Ελλάδα, την οποία επισκέπτονται συχνά, ή έχουν και σπίτι σε αυτή, κάποιοι μιλούν Ελληνικά, και κάποια χορευτικά έχουν αμιγώς Ολλανδούς, που είναι φιλέλληνες.

Άλλωστε εκτίμηση της κ. Σπαντιδέα είναι πως δεν μπορεί να κρατηθεί μόνο από τους Έλληνες που βρίσκονται σε μια ξένη χώρα ζωντανή η κουλτούρα της Ελλάδας. Έτσι στο Ρότερνταμ υπάρχει το χορευτικό Κανελόριζα, που στην πλειοψηφία του αποτελείται από Έλληνες πρώτης γενιάς, μιας και είναι η περιοχή που Έλληνες φοιτητές ή εργαζόμενοι θα πάνε πρώτα, ένα χορευτικό στο Άμστερνταμ, ενώ στην Ουτρέχτη, που δραστηριοποιείται και ο Πήγασος, έχει και την Νεράιδα, ενώ υπάρχει και το χορευτικό στο Αϊντχόβεν που ονομάζεται Τρεχαντήρι, ένα στο Άρνεμ που ονομάζεται Μαίανδρος, ενώ υπήρχαν και άλλα μικρότερα που έκλεισαν γιατί δεν είχαν μεγάλη προσέλευση.

«Μέσα από τους χορούς λέμε την ιστορία μας»

Αυτό που ήθελε να πετύχει ο Πήγασος, στο πρώτο event της χρονιάς το οποίο θα ακολουθήσουν και άλλα, ήταν να ανοιχτούν και να τους μάθει λίγο περισσότερο ο κόσμος, να έρθουν στις πρόβες που κάνουν κάθε Κυριακή. Στο πρώτο τους event για τη νέα χρονιά τους βοήθησε, το μουσικό σχήμα “Arda & the Giannena”, που αποτελείται από δύο Έλληνες και ένα Τούρκο, που σπουδάζουν μουσική, και ασχολούνται επαγγελματικά με αυτή, αγαπώντας πολύ την παράδοση, και προσπαθούν να την προωθήσουν με αυτές τις εκδηλώσεις.

Μέσα από τη δραστηριοποίηση του ο Πήγασος προσπαθεί να μοιράσει τον χρόνο τους σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, «ώστε να μπορέσουμε να δείξουμε την παράδοση, μιας και μέσα από τους χορούς ουσιαστικά λέμε την ιστορία μας» εξήγησε η κ. Σπαντιδέα.

Άλλωστε οι περισσότεροι Έλληνες που βρίσκονται εκεί, προσπαθούν ο καθένας με τον δικό του τρόπο να διατηρήσουν την παράδοση και να κρατήσουν πράγματα από αυτά που πήραν όταν έφυγαν. Κάποιοι το κάνουν μέσω των παραδοσιακών χορών, σημείωσε η κ. Σπαντιδέα, κάποιοι με άλλους τρόπους. «Υπάρχουν οι Εκκλησίες που διατηρούν την πίστη μας ζωντανή, υπάρχουν οι αντίστοιχες Ελληνικές κοινότητες και σπίτια που κάνουν πολλές δραστηριότητες αλλά και σχολεία, και όταν έρθει κάποιος από την Ελλάδα και έχει αφήσει πίσω τους τους δικούς του και την οικογένεια του, να μπορέσει να βρει κάτι που  θα του θυμίζει λίγο Ελλάδα, είτε είναι το Ελληνικό Φαγητό, είτε ο καφές, είτε οι παραδοσιακοί χοροί και η γλώσσα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσης η Θράκη

Η Θράκη, τόνισε, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσης, μιας και όπως τόνισε, η Θράκη και οι Θρακιώτες κρατούσαν πάντα τα σύνορα με ένα ιδιαίτερο τρόπο, και αυτό φαίνεται και από τους χορούς.

«Αγαπάμε τους χορούς, και δεν υπάρχει θρακιώτικο γλέντι στο οποίο να μην συμμετέχουμε» ανέφερε η κ. Σπαντιδέα, που πρόσφατα μάλιστα βρέθηκε στο Αντάμωμα των Θρακιώτικων Συλλόγων της Ευρώπης στη Γερμανία. «Η Ελλάδα, έχει τόσο ισχυρή παράδοση, που η κάθε περιοχή έχει κάτι συγκεκριμένο να δώσει, δεν μπορείς να αφήσεις εκτός κάποια παραδοσιακά δρώμενα» σημείωσε, μιας και σκοπός τους είναι να περάσουν την παράδοση και τη λαογραφία στις επόμενες γενιές.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.