Ζωη Γαβριηλιδου, προεδρος Τμηματος Ελληνικης Φιλολογιας ΔΠΘ «Το Τμημα μας παρεχει παιδαγωγικη επαρκεια απο παρερμηνεια συμπεριλαμβανεται στην επερωτηση»

Για το εν λόγω ζήτημα της μη χορήγησης παιδαγωγικής επάρκειας με το πτυχίο του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας ΔΠΘ ο «ΠτΘ» συνομίλησε με την πρόεδρο του τμήματος κ. Ζωή Γαβριηλίδου, η οποία έκανε λόγo για εσφαλμένη αναφορά του ΤΕΦ ΔΠΘ στην επερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, καθότι το εδώ τμήμα δεν τελεί υπό αυτό το καθεστώς.

 

Η κ. Γαβριηλίδου ανέφερε τη σχετική νομοθεσία που προβλέπει ότι «η παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια πιστοποιείται με την κατοχή πτυχίου τμήματος ΑΕΙ, το πρόγραμμα σπουδών του οποίου εξασφαλίζει την προς τούτο αναγκαία θεωρητική κατάρτιση και πρακτική εξάσκηση και οι απόφοιτοι του οποίου έχουν τα τυπικά ειδικά προσόντα διορισμού στην πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια εκπαίδευση σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Προϋπόθεση αποτελεί η ύπαρξη μέσα στο πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος διδακτικών αντικειμένων που εμπίπτουν στις ακόλουθες θεματικές περιοχές: 1. Θέματα εκπαίδευσης και αγωγής, 2. Θέματα μάθησης και διδασκαλίας. 3. Ειδική διδακτική και πρακτική άσκηση. Το πρόγραμμα αξιολογείται στο πλαίσιο της αξιολόγησης του Τμήματος.

 

Για την εξασφάλιση της παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας από το εν λόγω πτυχίο, εκδίδεται διαπιστωτική απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από πρόταση της Συγκλήτου του οικείου Α.Ε.Ι. και γνώμη του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.). Η διαπιστωτική πράξη διατηρεί την ισχύ της και δε χρήζει ανανέωσης, εκτός αν μεταβληθεί, ως προς την παρεχόμενη παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια το πρόγραμμα σπουδών με βάση το οποίο η διαπιστωτική πράξη εκδόθηκε. (ν.3848/2010 άρθρο 2 παρ. 3 εδ.β΄ και ν.4186/2013 άρθρο 36 παρ.22 εδ. β΄ ).»

 

Με βάση τη νομοθεσία αυτή κατά την 8η Γενική Συνέλευση του Τμήματος για το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 έγιναν οι απαιτούμενες προσθήκες στο Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος ώστε να πληρούνται οι προϋποθέσεις παιδαγωγικής επάρκειας για όλους τους φοιτητές εγγραφής 2013 και εξής που θα αποφοιτήσουν από το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας τα επόμενα χρόνια και που σύμφωνα με τη νομοθεσία δεν είχαν παιδαγωγική επάρκεια. Για τους φοιτητές παλαιότερων ετών η παιδαγωγική επάρκεια ίσχυε κανονικά. «Εμείς θεωρήσαμε ότι δεν είναι δυνατόν το πτυχίο μας κάποτε να έδινε την παιδαγωγική επάρκεια και τώρα να μην τη δίνει. Γι’ αυτό και δημιουργήσαμε ένα πρόγραμμα σπουδών το οποίο εξασφαλίζει αυτό το προνόμιο. Το πρόγραμμα εγκρίθηκε από την κοσμητεία της Σχολής μας και τη σύγκλητο του πανεπιστημίου, ενώ στη συνέχεια από το υπουργείο βγήκε η διαπιστωτική πράξη που διαβεβαίωνε ότι το πτυχίο μας παρέχει παιδαγωγική επάρκεια», υπογράμμισε η κ. Γαβριηλίδου.

 

Οι αλλαγές που έφερε ο νόμος στα «καθηγητικά τμήματα»

 

Εξηγώντας πώς έχει η κατάσταση με τα καθηγητικά τμήματα και την παιδαγωγική επάρκεια που παρέχουν, η πρόεδρος του ΤΕΦ ανέφερε ότι παλαιότερα όσοι ολοκλήρωναν τις σπουδές τους σε ανάλογα τμήματα είχαν παιδαγωγική επάρκεια, δηλαδή είχαν τη δυνατότητα να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και να διοριστούν ως εκπαιδευτικοί. Σύμφωνα, όμως, με το νεότερο νόμο αυτή η παιδαγωγική επάρκεια καταργήθηκε συλλήβδην, ενώ τηρήθηκε μόνο για ορισμένα παιδαγωγικά τμήματα, όπως το ΦΠΨ και αφαιρέθηκε από τμήματα όπως φιλολογικά, φυσικομαθηματικά, με αποτέλεσμα οι απόφοιτοι των παλαιών αυτών καθηγητικών σχολών να αποκλείονται από το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

 

Υπόμνημα στον υπουργό Παιδείας από τη Ζωή Γαβριηλίδου για το ζήτημα της επάρκειας

 

Η κ. Γαβριηλίδου έχοντας διαβάσει την επερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τη μεγάλη απορία της για την αναφορά τους στο ΤΕΦ , καθώς αυτό με το νέο πρόγραμμα σπουδών αποτελεί εντελώς διαφορετική περίπτωση από το τμήμα Φιλολογίας του ΑΠΘ. Η ίδια εξήγησε ότι στο εν λόγω τμήμα έχουν όντως δημιουργηθεί δύο διαφορετικές κατευθύνσεις, με δύο ξεχωριστά προγράμματα. Έτσι οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν εάν θα ακολουθήσουν το πρόγραμμα που δίνει την παιδαγωγική επάρκεια ή όχι. «Εμείς δεν είμαστε σε αυτή την κατηγορία, παρόλο που εσφαλμένα, ίσως από παρερμηνεία, αναφέρθηκε στην επερώτηση και το τμήμα μας», τόνισε, αποκαλύπτοντας, μάλιστα ότι έχει ετοιμάσει υπόμνημα, το οποίο θα αποσταλεί πριν το Πάσχα στον υπουργό Παιδείας, με το οποίο εξηγεί ότι το ΤΕΦ ΔΠΘ αποτελεί διαφορετική περίπτωση από το αντίστοιχο τμήμα του ΑΠΘ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.