Ζωη Γαβριηλιδου «Ενας προηγουμενος νομος καταργειται χωρις καν να αξιολογηθει»

Συζητώντας για το νομοσχέδιο Μπαλτά με την πρόεδρο του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας - «Το καινούργιο νομοσχέδιο παρόλο που βάζει τους φοιτητές ξανά “στο παιχνίδι” αγνοεί το κομμάτι της ευρωπαϊκής διάστασης της ανώτατης εκπαίδευσης»

Τα 20χρονα από την έναρξη της λειτουργίας του γιορτάζει φέτος το Τμήμα Ελληνικής φιλολογίας του ΔΠΘ και από την αρχή της χρονιάς το Τμήμα έχει οργανώσει πληθώρα εκδηλώσεων που εντάσσονται στο πλαίσιο αυτό. Επόμενος «σταθμός» των εκδηλώσεων αυτών είναι η παράσταση Βάκχες του Ευριπίδη που ανεβάζει το Τμήμα σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής – Εργαστήρι Θεατρικής Παιδείας, την Τετάρτη 27 Μαΐου 2015 και ώρα 20.30, στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής. 

Ξεπέρασαν τις 350 οι περιλήψεις για συμμετοχή στο ετήσιο συνέδριο του Τμήματος

Οι εκδηλώσεις αναμένεται να κορυφωθούν με το ετήσιο συνέδριο που διοργανώνει το Τμήμα και όπως αποκάλυψε η κ. Ζωή Γαβριηίδου πρόεδρος του Τμήματος, μιλώντας στον «ΠτΘ» φέτος η συμμετοχή είναι αναπάντεχα μεγάλη αφού ήδη οι περιλήψεις στο κομμάτι της κυρίως συνεδρίας έχουν ξεπεράσεις τις 350. «Το γεγονός μας γεμίζει με μεγαλύτερες ευθύνες, αφού θα πρέπει να εφαρμόσουμε πολύ αυστηρά κριτήρια ώστε να δούμε ποιες περιλήψεις θα συμπεριλάβουμε και ποιες όχι» υπογράμμισε η ίδια παραθέτοντας στη συνέχεια τα ονόματα των προσκεκλημένων καθηγητών που θα τιμήσουν με την παρουσία τους το συνέδριο ήτοι τους Richard L. Hunter, καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Cambridge, Bouchard Jacques,καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, Richard Seaford, καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Exeter, Δημήτριο Νικήτα, καθηγητή στο Α.Π.Θ, Μιχαήλ Πασχάλη, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και Μαριάνθη Μακρή-Τσιλιπάκου, καθηγήτρια στο Α.Π.Θ., ο καθένας σε μια από τις διαφορετικές ειδικότητες που θεραπεύονται στο τμήμα. 

«Επιλέξαμε αυτή τη φορά να κάνουμε το συνέδριο στο τμήμα μας, στα προκάτ, για να δείξουμε την εικόνα του τμήματος μας»

Τίτλος του συνεδρίου είναι «Ταυτότητες: γλώσσα και λογοτεχνία» επιλογή διόλου τυχαία όπως επεσήμανε η κ. Γαβριηλίδου, αφού «είμαστε μια περιοχή που το ζήτημα των ταυτοτήτων αναδεικνύεται καθημερινά και έτσι θελήσαμε να κάνουμε μια επιστημονική συζήτηση γύρω από το ζήτημα των ταυτοτήτων». Το συνέδριο θα γίνει από τις 9 έως και 11 Οκτωβρίου 2015 στις εγκαταστάσεις του Τμήματος. «Επιλέξαμε αυτή τη φορά να κάνουμε το συνέδριο στο τμήμα μας, στα προκάτ, για να δείξουμε την εικόνα του τμήματος μας, να δείξουμε ότι αυτό είμαστε, αυτό πετύχαμε τα 20 χρόνια. Μπορεί να μην καταφέραμε να έχουμε ακόμα κτίριο αλλά ενδεχομένως με αυτό τον τρόπο καταφέρουμε να θέσουμε το θέμα στο τραπέζι πιο επιτακτικά μετά και από ένα τέτοιο συνέδριο» υπογράμμισε η ίδια για την επιλογή. 

«Η πιστοποίηση των πτυχίων είναι αναγκαίο να γίνει γιατί από αυτή εξαρτάται η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση των πανεπιστημίων»

Η κ. Γαβριηλίδου αναφέρθηκε στη συνέχεια και στις εξελίξεις που σημειώνονται στο χώρο της Παιδείας και στην ανάγκη να προχωρήσει η αξιολόγηση των πανεπιστημίων που ξεκίνησε από την προηγούμενη κυβέρνηση, σημειώνοντας πως η αξιολόγηση πήγε πολύ καλά σε όλα τα τμήματα σε όλη την Ελλάδα και αναδείχτηκαν κάποια ζητήματα που έχουν τμήματα. «Τώρα είμαστε στη φάση που κανονικά θα έπρεπε να περάσουμε την πιστοποίηση των πτυχίων. Αυτό είναι αναγκαίο να γίνει, γιατί εξαρτάται η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση των πανεπιστημίων από την πιστοποίηση».
 
Αναφορικά με επίκαιρό ζήτημα του νομοσχέδιο Μπαλτά που έχει ξεσηκώσει πληθώρα αντιδράσεων στους ακαδημαϊκούς κύκλους η πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ, καταθέτοντας την προσωπική της άποψη, σχολίασε ότι «εκείνο που εμένα με στεναχωρεί είναι ότι κάθε φορά που έρχεται μια καινούργια κυβέρνηση θέλει να κάνει μια μεταρρύθμιση στην παιδεία που είναι ο πιο ευαίσθητος χώρος» σημειώνοντας με έμφαση πως «αν καταφέρουμε να φύγουμε κάποια στιγμή από την κρίση αυτό θα το καταφέρουμε μόνο, αν έχουμε ένα σοβαρό σύστημα παιδείας». «Και πάλι» συνέχισε η ίδια «ένας προηγούμενος νόμος καταργείται χωρίς καν να αξιολογηθεί. Ο προηγούμενος νόμος έχει μεν κάποια αρνητικά στην εφαρμογή του είχε όμως και κάποια θετικά». 

«Ένα από τα θετικά που υπάρχουν στο καινούργιο νομοσχέδιο θεωρώ ότι είναι η συμμετοχή των φοιτητών»

Παραθέτοντας τα θετικά του νομοσχεδίου Μπαλτά η κ. Γαβριηλίδου τόνισε πως «ένα από τα θετικά που υπάρχουν στο καινούργιο νομοσχέδιο θεωρώ ότι είναι η συμμετοχή των φοιτητών. Το πανεπιστήμιο δεν είναι μόνο για τα μέλη ΔΕΠ είναι και για τους φοιτητές. «Είναι σημαντικό τα παιδιά να ωριμάζουν και μέσα από τέτοιες διαδικασίες συμμετοχικότητας» επισημαίνοντας ωστόσο ότι «εμείς, τα μέλη ΔΕΠ, πρέπει να διαφυλάξουμε τη διαδικασία ούτως ώστε να μην έχουμε τα φαινόμενα διαπλοκής και κομματοκρατίας που είχαμε παλαιότερα».
 
Όπως θύμισε η ίδια «ο Ν. 1268/82 είχε κατακριθεί πάρα πολύ γιατί είχε δημιουργήσει φαινόμενα κομματοκρατίας στα πανεπιστήμια, ωστόσο είναι σαν να λέμε ότι ένας νόμος δεν είναι καλός επειδή τα υποκείμενα υλοποίησης του δεν τον εφαρμόζουν όπως πρέπει. Το νομοσχέδιο Μπαλτά» συνέχισε «παίρνει πολλά σημεία και «αντιγράφει» το Ν. 1268/82, ο οποίος κατά την άποψη μου ήταν πρωτοποριακός για την εποχή του, καθώς καταργούσε την έδρα και έβαζε τους φοιτητές σε ένα πλαίσιο δημοκρατικού διαλόγου». 

«Θα ήθελα να δω ένα καλύτερο «ξεκαθάρισμα» από τον κ. Μπαλτά»

Επισημαίνοντας, τέλος, τα αρνητικά του νέου νομοσχεδίου η κ. Γαβριηλίδου υπογράμμισε πως «ο νόμος Διαμαντοπούλου που διόρθωσε κάποια πράγματα σε σχέση με το εκλεκτορικό σώμα και έδωσε έμφαση στην ευρωπαϊκή διάσταση της εκπαίδευσης», φέρνοντας ως παράδειγμα τις ευρωπαϊκές πιστωτικές μονάδες. «Ένα θέμα που βρίσκεται στην επικαιρότητα τον τελευταίο καιρό είναι οι διδακτικές μονάδες και τα ECTS, δηλαδή οι ευρωπαϊκές πιστωτικές μονάδες» ανέφερε η ίδια και προσέθεσε «νομίζω ότι το καινούργιο νομοσχέδιο παρόλο που βάζει τους φοιτητές ξανά «στο παιχνίδι» αγνοεί το κομμάτι της ευρωπαϊκής διάστασης της ανώτατης εκπαίδευσης. Είδαμε μάλιστα σε μια πρόσφατη συνέντευξη του τον κ. Μπαλτά να μιλά για τις ECTS μονάδες και να εξαγγέλλει ότι αυτές θα αντιστοιχηθούν με τις διδακτικές μονάδες μέσω ενός αλγορίθμου. Το πρώτο όμως είναι ο φόρτος εργασίας που προκύπτει από το πτυχίο, ενώ το δεύτερο είναι οι ώρες διδασκαλίας. Θα ήθελα λοιπόν σε αυτή την περίπτωση να δω ένα καλύτερο «ξεκαθάρισμα» από τον κ. Μπαλτά.» Όπως σημείωσε βέβαια η κ. Γαβριηλίδου κλείνοντας ακόμη η διαβούλευση για το νέο νομοσχέδιο δεν έχει ξεκινήσει και «το ζήτημα είναι πώς θα αξιοποιηθούν οι προτάσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας από τους εμπλεκόμενους φορείς» .

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.