Ζεστο καλωσορισμα στους φοιτητες του μεταπτυχιακου προγραμματος «Κοινωνικη Πολιτικη και Κοινωνικη Εργασια»

Το μοναδικό μεταπτυχιακό στο συγκεκριμένο αντικείμενο πανελλαδικά

Με μια λιτή, αλλά ζεστή τελετή υποδοχής των νέων φοιτητών, ξεκίνησαν χθες τα μαθήματα για το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 του μεταπτυχιακού προγράμματος «Κοινωνική Πολιτική και Κοινωνική Εργασία», το οποίο λειτουργεί από το 2009, με διετή παύση, στο τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Τα αντικείμενα, που υπηρετεί το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα είναι μοναδικά στο χώρο και δεν προσφέρονται από άλλα μεταπτυχιακά προγράμματα στην Ελλάδα, κάτι που το καθιστά ιδιαίτερα δημοφιλές. Αν και η απόσταση αποτελεί αντικίνητρο, δεν είναι λίγοι από τους φοιτητές που έρχονται από μακρινές πόλεις για να παρακολουθήσουν το μεταπτυχιακό του τμήματος. Τα μαθήματα διεξάγονται αποκλειστικά απογευματινές ώρες, αλλά και Σάββατα, αφού πέραν του προαναφερθέντος, ένας μεγάλος αριθμός των φοιτητών εργάζεται παράλληλα με τις σπουδές του.
 
Η κ. Θεανώ Καλλινικάκη, Καθηγήτρια Κοινωνικής Εργασίας και διευθύντρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος, εξήγησε ότι στο πρόγραμμα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μέρος απόφοιτοι από ένα μεγάλο εύρος γνωστικών αντικειμένων και σχολών. Αφενός οι απόφοιτοι των κατευθύνσεων του τμήματος της Κομοτηνής, δηλαδή της κοινωνικής διοίκησης και της κοινωνικής εργασίας, κι αφετέρου απόφοιτοι από άλλες σχολές κοινωνικών επιστημών, κοινωνικής ανθρωπολογίας, κοινωνιολογίας, νομικής, παιδαγωγικών και οικονομικών επιστημών. «Μόνο στην κατεύθυνση της κοινωνικής εργασίας, που δίνει ειδίκευση στην κοινωνική εργασία στην εκπαίδευση», διευκρίνισε, «γίνονται δεκτοί απόφοιτοι ΑΕΙ και ΤΕΙ κοινωνικής εργασίας». «Η άλλη κατεύθυνση είναι πιο “ανοιχτή”, επισήμανε, «και αφορά την ειδίκευση στην κοινωνική πολιτική και την οργάνωση προγραμμάτων».
 
Ανατρέχοντας στην πορεία του προγράμματος, από τη δημιουργία του το 2009, η κ. Καλλινικάκη υπενθύμισε ότι, αφού λειτούργησε για δύο χρόνια, η λειτουργία του ανεστάλη μετά από προσφυγή στο ΣτΕ, που έγινε από μέλος ΔΕΠ του τμήματος, επειδή είχαν προβλεφθεί δίδακτρα. «Αυτό είχε ως αποτέλεσμα για δύο χρόνια μέχρι να βγει η απόφαση του ΣτΕ να μην μπορεί να λειτουργήσει το εν λόγω μεταπτυχιακό πρόγραμμα», σημείωσε η κ. Καλλινικάκη, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «στην πορεία, από το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013, ξαναξεκινήσαμε και προχωράμε με έναν αριθμό αποφοίτων περίπου 20 άτομα το χρόνο».
 
Αναφερόμενη στο ενδιαφέρον υποψηφίων για το μεταπτυχιακό, η κ. Καλλινικάκη παρέθεσε ως πλεονέκτημα της μοναδικότητα του αντικειμένου του στη χώρα μας, αλλά από την άλλη διέκρινε ως αντικίνητρο την απομακρυσμένη θέση της πόλης μας, η οποία αποθαρρύνει αρκετούς ενδιαφερόμενους. Επισήμανε επίσης ότι υπάρχει μια αυστηρότητα στα κριτήρια, που τίθενται για την επιλογή των υποψηφίων, και αυτή συνίσταται στην προϋπόθεση της πιστοποίησης του καλού επίπεδου γνώσης της αγγλικής από τον υποψήφιο. «Αυτό το κάνουμε, επειδή ένας αριθμός των μαθημάτων μας γίνεται από συναδέλφους προσκεκλημένους από το εξωτερικό», εξήγησε η διευθύντρια του προγράμματος, «ενώ και η βιβλιογραφία, κατά κύριο λόγο, είναι αγγλόφωνη». «Ορισμένοι στερούνται αυτών των πιστοποιητικών», επισήμανε, «και επομένως εξαιρούνται από τη διαδικασία, παρά το γεγονός ότι ενδιαφέρονται πάρα πολύ». 

Θεανώ Καλλινικάκη «Οι φοιτητές απογοητεύονται πολύ όταν βλέπουν τον χώρο, γιατί είμαστε σε μια εξαιρετικά υποβαθμισμένη συνθήκη, που όσο περνάει ο χρόνος υποβαθμίζεται περαιτέρω»

Ως αντικίνητρο φυσικά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και οι προκάτ κτιριακές εγκαταστάσεις του τμήματος, όπου διεξάγονται και τα μαθήματα του μεταπτυχιακού προγράμματος. «Τις εγκαταστάσεις μας δεν τις ξέρουν αυτοί, που έρχονται», αποκρίθηκε η κ. Καλλινικάκη σε σχετική μας ερώτηση, για να επισημάνει ότι «απογοητεύονται βέβαια πάρα πολύ όταν βλέπουν τον χώρο, γιατί δυστυχώς είμαστε σε μια εξαιρετικά υποβαθμισμένη συνθήκη, η οποία όσο περνάει ο χρόνος υποβαθμίζεται περαιτέρω». «Τον επόμενο Σεπτέμβριο θα γίνουμε 20 χρονών σαν τμήμα», παρατήρησε, για να σχολιάσει ότι «ήμουν η πρώτη διδάσκουσα σε αυτό το τμήμα, το 1996, δουλέψαμε όλα αυτά τα χρόνια με πολύ προσπάθεια όλοι μας και με τη διαρκή ελπίδα ότι θα υπάρξει κάτι καλύτερο». «Αντίθετα, τα πράγματα δυσκολεύουν χωροταξικά», προσέθεσε με απογοήτευση, «ενώ το τμήμα έχει επίσης ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ από το 2012, μετά από τη συγχώνευση με το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης». «Έχει δεχτεί ένα πλήγμα», συνέχισε, «με την έννοια ότι αυτή τη στιγμή σε αυτές τις ανεπαρκέστατες εγκαταστάσεις εισέρχονται 400 φοιτητές μόνο από τις Πανελλήνιες, ενώ έρχεται κι ένας μεγάλος αριθμός φοιτητών με τα ειδικά κριτήρια. Επίσης, υπάρχει πολύ μεγάλη ανεπάρκεια στους πόρους, για να καλύψουμε τις ανάγκες». 

«Παγκόσμια πρωτοτυπία η μετατροπή της Κοινωνικής Εργασίας σε κατεύθυνση προχωρημένου εξαμήνου»

Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά στο επιστημονικό πεδίο, η κ. Καλλινικάκη παρατήρησε ότι «έχει πληγεί πολύ σοβαρά η κατεύθυνση της Κοινωνικής Εργασίας, επειδή με αυτή τη νέα συνθήκη μετατράπηκε σε κατεύθυνση λεγόμενου προχωρημένου εξαμήνου, κάτι που συνιστά παγκόσμια πρωτοτυπία, γιατί δεν υπάρχει πουθενά ένας τέτοιος τίτλος σε επιστήμη». «Μια αυτοτελής επιστήμη, η οποία προσφέρεται σε πανεπιστημιακό επίπεδο μόνο στο Δημοκρίτειο και σε κανένα άλλο πανεπιστήμιο, παρά μόνο στα ΤΕΙ Αθήνας και Ηρακλείου Κρήτης», συνέχισε, «παρότι λοιπόν έχει αυτήν την απόλυτη μοναδικότητα, είναι επίσης η μοναδική επιστήμη που προσφέρεται ως κατεύθυνση προχωρημένου εξαμήνου. Δηλαδή δεν υπάρχει σαν οντότητα, κάτι που την υποβαθμίζει ως επιστήμη, υποβαθμίζει τον τίτλο σπουδών, ενώ την κάνει και δυσεύρετη, διότι δεν εμφανίζεται στο μηχανογραφικό. Δηλαδή αυτή τη στιγμή όποιος αναζητά να βρει σπουδές στην κοινωνική εργασία σε πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, δεν τις βρίσκει. Το ίδιο ισχύει εν πολλοίς και για την Κοινωνική Πολιτική, διότι δεν τεκμαίρεται ευθέως ότι προκύπτει από την Κοινωνική Διοίκηση. Αλλά αν μη τι άλλο, μπορεί να υποτεθεί ότι τεκμαίρεται, ενώ η κοινωνική εργασία έχει αφανιστεί. Και μάλιστα σε μία εποχή, που τα κοινωνικά προβλήματα, εξαιτίας της κρίσης, έχουν οξυνθεί και διαρκώς πολλαπλασιάζονται. Από τη δική μας πλευρά, και των μελών ΔΕΠ και των φοιτητών, προσδοκούμε ότι θα αλλάξει». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.