Υπο καταληψη η Πρυτανεια του ΔΠΘ

Μέλη της «Ανοιχτής Συνέλευσης ενάντια στον Κρατικό Αυταρχισμό» εξέφρασαν τη διαφωνία τους με τον νέο νόμο για τα ΑΕΙ

Σε κατάληψη του κτηρίου της πρυτανείας προέβησαν το πρωί της Δευτέρα τα μέλη της «Ανοιχτής Συνέλευσης ενάντια στον Κρατικό Αυταρχισμό». Με αυτόν τον τρόπο να μέλη της Συνέλευσης θέλησαν να εκφράσουν την εναντίωσή τους στον νέο νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Σε σχετικό τους μήνυμα τα μέλη της Συνέλευσης επισημαίνουν μεταξύ άλλων πως «υπό το βολικό πέπλο της πανδημίας και εν μέσω του επιβαλλόμενου εγκλεισμού της κοινωνίας, η κυβέρνηση επιλέγει να καταθέτει, να ψηφίζει και να επιβάλλει νομοσχέδια με απώτερο σκοπό την αποδυνάμωση των κοινωνικών αντιστάσεων (νομοσχέδιο απαγόρευσης των συγκεντρώσεων), την καταπάτηση των εργατικών δικαιωμάτων (εργασιακά κάτεργα), την λεηλασία του φυσικού περιβάλλοντος (περιβαλλοντικό νομοσχέδιο), με αποκορύφωμα την ψήφιση του νομοσχεδίου- έκτρωμα Κεραμέως- Χρυσοχοΐδη. Νομοσχέδιο το οποίο πλήττει όχι μόνο την φοιτητική κοινότητα, αλλά και ολόκληρη την κοινωνία καθώς υποβαθμίζει την παιδεία, η οποία αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της».

«Η αστυνομοκρατία παρατηρείται σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας»

Επικεντρώνοντας την κριτική της στον νέο νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση τα μέλη της Συνέλευσης διατείνονται πως «σε όλο του το εύρος το νομοσχέδιο καταστρατηγεί τη φύση της δημόσιας παιδείας, προωθεί την αριστεία, συντηρεί τις κοινωνικές ανισότητες και εγκαθιδρύει πλέον μια κατεξοχήν τεχνοκρατική εκπαίδευση. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, κυρίαρχη θέση στις πανεπιστημιακές δομές λαμβάνει η καινούρια ομάδα αστυνόμευσης (ΟΠΠΙ) με πρόφαση την ασφάλεια και την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας μέσα στα πανεπιστήμια, που στην πραγματικότητα όμως κύριο στόχο έχει τον έλεγχο των πανεπιστημίων και την κατάργηση της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών».

Κλείνοντας την ανακοίνωσή της η Ανοιχτή Συνέλευση υπογραμμίζει πως «η κυβέρνηση ΝΔ, αντί να ασχοληθεί σοβαρά με την υγειονομικοί κρίση, προσλαμβάνοντας υγειονομικό προσωπικό και δημιουργώντας κλίνες ΜΕΘ, επιλέγει να προσλαμβάνει αστυνομικές δυνάμεις με σκοπό την ενίσχυση της καταστολής και την καταπολέμηση κάθε μορφής αντίστασης. Εγκαθιδρύει μια νέα μορφή «κανονικότητας», στην οποία θα κυριαρχεί ο φόβος, ο έλεγχος μέσω την κρατικής τρομοκρατίας και η επικράτηση ενός ιδεολογικού στρατού με φασίζουσες αποχρώσεις. Η αστυνομοκρατία παρατηρείται σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας. Αναίτιες επιθέσεις αστυνομικών σε αγωνιστές, τραμπουκισμοί ατόμων ανεξαιρέτως, συλλήψεις και διώξεις αγωνιστών μέσω κατασκευασμένων κατηγοριών, με λίγα λόγια επίδειξη δύναμης σε κάθε ευκαιρία. Αυτή είναι η αστυνομία, την οποία θέλουν πλέον μέσα και στα πανεπιστήμια».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.