«Ξεκολλησε» η αναδοχη και υιοθεσια στη Ροδοπη

Με 6 υιοθεσίες και 2 αναδοχές ξεκίνησε από τον Ιανουάριο η διαδικασία

Νίκος Τσαλικίδης, Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης

«Η Περιφέρεια ΑΜΘ κι η Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης ειδικότερα, έθεσε στην κορυφή των επιλογών της την ενίσχυση αυτών των κοινωνικών θεσμών»

Άννα Δελασούδα, Κοινωνική λειτουργός

«Σημαντική ανάγκη για την κάλυψη των αιτήσεων υιοθεσίας και αναδοχής, αποτελεί η μέριμνα της πολιτείας για τη στελέχωση των κοινωνικών υπηρεσιών με μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό»

Είχαμε γράψει, στα τέλη του 2020, για τα προβλήματα που υπάρχουν με τις διαδικασίες υιοθεσίας στην Ροδόπη, και το γεγονός ότι τα αιτήματα δεν προχωρούσαν, παρά τις σημαντικές αλλαγές που είχε κάνει ο νόμος του 2018, λόγω ελλιπούς στελέχωσης.

Αυτό το πρόβλημα όμως φαίνεται πως σιγά σιγά έχει αρχίσει να λύνεται, μετά από προσπάθειες της Αντιπεριφέρειας Ροδόπης, και πλέον από τις 14 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στη Ροδόπη μέσω της σχετικής πλατφόρμας, οι 8 είναι χρεωμένες από τον Ιανουάριο του 2021 στην κοινωνική λειτουργό που υπηρετεί στην αρμόδια υπηρεσία, εκ των οποίων 6 αφορούν σε υιοθεσίες και 2 σε αναδοχές, ενώ έχουν γίνει και 3 προγράμματα επιμόρφωσης υποψηφίων θετών γονέων.

Για την όλη διαδικασία της υιοθεσίας και αναδοχής, αλλά και πώς αυτή κινείται στην Ροδόπη, μίλησαν στον ΠτΘ ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, και η κοινωνική λειτουργός του Τμήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης- Διεύθυνση Δημοσίας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας ΠΕ Ροδόπης κ. Άννα Δελασούδα.

Νίκος Τσαλικίδης

«Η ψυχική και η σωματική υγεία των παιδιών, αποτελεί κεφάλαιο για κάθε κοινωνία»

«Η Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, υποστηρίζοντας τους κοινωνικούς θεσμούς της υιοθεσίας και της αναδοχής, έχει θέσει σε πρώτη προτεραιότητα, κάθε διαδικασία  που σχετίζεται με την προώθησή τους», σημείωσε ο κ. Τσαλικίδης, «με σεβασμό  στους ανθρώπους που θέλουν να προσφέρουν μια οικογένεια σε παιδιά που την έχουν ανάγκη, κύριο όμως γνώμονα το βέλτιστο συμφέρον των ανηλίκων».

Τα προηγούμενα χρόνια οι θεσμοί αυτοί παρέμεναν υποβαθμισμένοι, αναγνώρισε, λόγω του δυσδιάκριτου θεσμικού πλαισίου, αλλά και των εντόνων γραφειοκρατικών προβλημάτων που δημιουργούσαν προσκόμματα και απομάκρυναν επίδοξους αναδόχους ή θετούς γονείς από τη διαδικασία.

Ο δε θεσμός της αναδοχής υφίσταται από το 1993, δεν εφαρμόστηκε όμως ποτέ από το κράτος ως εναλλακτικό μέσο παιδικής προστασίας. Και μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας ενημερώθηκε κυρίως το 2018  και μετά λόγω της μεγάλης προβολής και δημοσιότητας του νόμου ως μέτρο προστασίας χιλιάδων παιδιών που έπρεπε να απομακρυνθούν από το ακατάλληλο περιβάλλον όπου ζούσαν.

«Ο νόμος 4538/2018 καθιέρωσε νέα δεδομένα, επιταχύνοντας τις διαδικασίες  τεκνοθεσίας και αναδοχής προς όφελος των ταλαιπωρημένων αυτών παιδιών.  Διαμόρφωσε κατάλληλες συνθήκες που επιτρέπουν την ταχύτερη εξέλιξη των απαιτούμενων διαδικασιών» σημείωσε ο κ. Τσαλικίδης, με το νέο  θεσμικό πλαίσιο να αποδίδει βαρύτητα σε πολιτικές αποϊδρυματοποίησης, έναντι της ιδρυματικής διαβίωσης που επιφέρει αρνητικές συνέπειες στην ανάπτυξη των παιδιών. Η λειτουργία ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας κι οι σύγχρονες δυνατότητες ψηφιοποίησης, συνεισφέρουν ουσιαστικά στην ίδια κατεύθυνση.

Σύμπραξη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς

«Η Περιφέρεια ΑΜΘ κι η Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης ειδικότερα, έθεσε στην κορυφή των επιλογών της, την ενίσχυση αυτών των κοινωνικών θεσμών» εξήγησε ο Αντιπεριφερειάρχης, επιδιώκοντας να προσελκύσει τη συμμετοχή της κοινωνίας για την ανάπτυξη τους, κατανοώντας πως «η ψυχική και η σωματική υγεία των παιδιών, αποτελεί κεφάλαιο για κάθε  κοινωνία κι η διασφάλισή του, μέτρο για την κοινωνική συνοχή».

Η ΠΕ Ροδόπης λοιπόν, συμπράττει με άλλους φορείς στην αντιμετώπιση του ευαίσθητου κοινωνικού ζητήματος που αφορά στην παιδική προστασία, μέσω της υπηρεσίας Κοινωνικής Μέριμνας και του ειδικευμένου προσωπικού της που διαθέτει πλήρη συναίσθηση του ρόλου και της αποστολής του.

Παράλληλα με την επεξεργασία των τοπικών αιτήσεων που καταχωρούνται στο Πληροφοριακό Σύστημα Αναδοχής – Υιοθεσίας, η κοινωνική υπηρεσία  διοργάνωσε και υλοποίησε τρία  προγράμματα  επιμόρφωσης υποψήφιων θετών γονέων, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021. Συνεργάζεται με άλλες δομές της κοινότητας, για την οικογενειακή αποκατάσταση ανηλίκων, που χρειάζεται  να απομακρυνθούν άμεσα από τη βιολογική τους οικογένεια.

«Έχουμε αρκετό δρόμο ακόμα»

«Με το νέο νόμο έγιναν βήματα ωστόσο έχουμε αρκετό δρόμο.  Πρέπει να εξαλειφθεί τελείως η γραφειοκρατία και οι καθυστερήσεις. Να θεσπιστούν κανόνες παρακολούθησης και ελέγχου της εφαρμογής του νέου νόμου που κλήθηκαν να εφαρμόσουν οι κοινωνικές υπηρεσίες των περιφερειών  και τα ιδρύματα που ζουν τα παιδιά» ανέφερε ο κ. Τσαλικίδης. Τα χαμηλά ποσοστά, τόνισε, καταδεικνύουν ότι χρειάζεται να αυξηθεί η ενημέρωση του κοινού που ενδιαφέρεται για την ανάδοχη και την υιοθεσία ίσως με ημερίδες από ειδικό επιστημονικό προσωπικό από ειδικούς επαγγελματίες και κυρίως από ανάδοχους γονείς.

«Τα παιδιά είναι το μέλλον. Με έμπρακτο ενδιαφέρον και αγάπη ιδιαίτερα απέναντι σε εκείνα που δεν είχαν την τύχη να γνωρίσουν την οικογενειακή θαλπωρή και τη φροντίδα που έχουν ανάγκη, στηρίζουμε τη δυνατότητα να επιλέξουν την οικογένεια τους, χωρίς πρόσθετη ταλαιπωρία, δίχως επιπλέον ψυχικό κόστος» επισήμανε, θεωρώντας πως η συνεισφορά της αυτοδιοίκησης σε αυτή την κοινή προσπάθεια, αποτελεί δέσμευση για συνέχιση της δράσης επ’ ωφέλεια των τραυματισμένων αυτών ψυχών και υπέρ της οικογενειακής τους αποκατάστασης.

Άννα Δελασούδα

«Η υιοθεσία και η αναδοχή αποβλέπουν στην εξασφάλιση ενός υγιούς, σταθερού και ισορροπημένου περιβάλλοντος για κάθε ανήλικο»

Στη σημασία της λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ‘anynet.gr’ στάθηκε η κοινωνική λειτουργός κ. Άννα Δελασούδα, που θεσμοθετήθηκε με τον Ν. 4538/2018 «Μέτρα για την προώθηση των Θεσμών της Αναδοχής και Υιοθεσίας και άλλες διατάξεις».

Η χρήση της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας παρέχει τη δυνατότητα στον πολίτη που επιθυμεί να γίνει θετός ή ανάδοχος γονέας να υποβάλει αίτηση ανά πάσα στιγμή από τον χώρο του και τον προσωπικό του υπολογιστή, δίχως την ταλαιπωρία μετακίνησης σε δομές φιλοξενίας ανηλίκων, οι οποίες πιθανόν να εδρεύουν σε μεγάλη χιλιομετρική απόσταση από τον τόπο κατοικίας του.

Επιπλέον καθορίζει τον απαιτούμενο χρόνο για την διεκπεραίωση των αιτήσεων αναδοχής και υιοθεσίας, καθώς σύμφωνα με το νέο νόμο ο χρόνος αξιολόγησης της καταλληλόλητας των υποψηφίων (κοινωνικής έρευνας) ορίζεται σε 6 μήνες για την υιοθεσία και 3 για την αναδοχή.

«Κύριο μέλημα το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού»

Μετά την ολοκλήρωση της κοινωνικής έρευνας, τόνισε η κοινωνική λειτουργός, υλοποιείται εκπαιδευτικό πρόγραμμα επιμόρφωσης στους υποψηφίους θετούς/αναδόχους γονείς, διάρκειας έως δύο μηνών, από κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους.

Με την ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος, οι υποψήφιοι εγγράφονται πλέον στα Εθνικά Μητρώα Υποψηφίων Θετών και Αναδόχων Γονέων, γεγονός απαραίτητο για την υιοθεσία ή την αναδοχή ανηλίκων.

«Και οι δύο αυτοί θεσμοί αποβλέπουν στην εξασφάλιση ενός υγιούς, σταθερού και ισορροπημένου περιβάλλοντος για κάθε ανήλικο που τα στερείται στη βιολογική του οικογένεια» εξήγησε η κ. Δελασούδα, ως εκ τούτου κύριο μέλημα των κοινωνικών υπηρεσιών αποτελεί το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού.

Με τη λειτουργία της πλατφόρμας, εξασφαλίστηκε ότι η σύνδεση υποψήφιου θετού/ανάδοχου γονέα και παιδιού γίνεται πλέον ηλεκτρονικά, με ασφάλεια και με διαφάνεια. Καταγράφηκαν όλα τα παιδιά που φιλοξενούνται στις 82 δομές της χώρας και σύμφωνα με ανακοίνωση της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων μέσα σε 8 μήνες λειτουργίας 700 σχεδόν παιδιά βγήκαν από τα ιδρύματα και τοποθετήθηκαν σε οικογένειες.

Στην ΠΕ Ροδόπης συγκεντρωτικά οι αιτήσεις υιοθεσίας και αναδοχής οι οποίες είναι καταχωρημένες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ‘anynet.gr’ ανέρχονται  σε 14.

Από αυτές 8 είναι χρεωμένες, από τον Ιανουάριο του 2021, στην κοινωνική λειτουργό που υπηρετεί στην Υπηρεσία, εκ των οποίων 6 αφορούν σε υιοθεσίες και 2 σε αναδοχές. Οι αιτήσεις αυτές βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια επεξεργασίας .

Το α’ εξάμηνο του 2021 η Υπηρεσία συμμετείχε στη διοργάνωση και υλοποίηση 3 προγραμμάτων επιμόρφωσης υποψηφίων θετών γονέων (διάρκειας 30 ωρών έκαστο).

Η κ. Δελασούδα δεν παρέλειψε κλείνοντας να υπογραμμίσει πως «σημαντική ανάγκη για την κάλυψη των αιτήσεων υιοθεσίας και αναδοχής, αποτελεί η μέριμνα της πολιτείας για τη στελέχωση των κοινωνικών υπηρεσιών με μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό  και συγκεκριμένα με κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους».

Ποια τα βήματα της αίτησης αναδοχής ή υιοθεσίας

Συνοπτικά τα βήματα για να ολοκληρωθεί η επεξεργασία μιας αίτησης αναδοχής ή υιοθεσίας είναι:

Βήμα 1ο: Υποβολή στην πλατφόρμα του “anynet.gr” (με τους κωδικούς του “taxisnet.gr”) της σχετικής αίτησης και κατάθεση δικαιολογητικών.

Βήμα 2ο: Έλεγχος και έγκριση των δικαιολογητικών από την αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας ή το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας του τόπου διαμονής του αιτούντα.

Βήμα 3ο: Ανάθεση της αίτησης σε Κοινωνικό Λειτουργό.

Βήμα 4ο: Διενέργεια κοινωνικής έρευνας και σύνταξη σχετικής έκθεσης.

Βήμα 5ο: Εκπαίδευση.

Βήμα 6ο: Εγγραφή στο Εθνικό Μητρώο (Αναδοχής/Υιοθεσίας ανάλογα με την αίτηση).

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.