Κραυγη αγωνιας απο υποψηφιο γονεα για υιοθεσια

Με τις ελπίδες του να έχουν επανειλημμένα διαψευσθεί λόγω των αδυναμιών του συστήματος, ζητά να βρεθεί λύση

Χωρίς κοινωνικό λειτουργό η αρμόδια υπηρεσία στη Ροδόπη

Την αγωνία των ανθρώπων της Ροδόπης, που δεν μπορούν να κάνουν το κρίσιμο βήμα για να μπορέσουν να έχουν την χαρά της υιοθεσίας ενός παιδιού, μας μετέφερε συμπολίτης μας με μια συγκινητική επιστολή του.

Σε αυτή, την οποία υπογράφει ως «ένας Ματαιωμένος υποψήφιος γονέας και πολίτης της ΠΕ Ροδόπης με Δικαιώματα ίσα με αυτά των υπολοίπων πολιτών από άλλους νομούς της Ελλάδας», μιλά για την προσπάθεια να γίνει γονέας, την επιθυμία του να δώσει, μαζί με τη σύζυγό του, την αγάπη τους σε ένα από τα παιδιά που βρίσκονται σήμερα στα ιδρύματα και λαχταρούν μια αγκαλιά.

Και ενώ το τέρας, όπως το χαρακτηρίζει ο ίδιος, της γραφειοκρατίας φάνηκε να νικιέται με την δημιουργία του Πληροφοριακού Συστήματος Αναδοχής – Υιοθεσίας Anynet, που έχει σαν στόχο να επιταχύνει τις διαδικασίες, η ελπίδα αυτή έσβησε λόγω των τοπικών αδυναμιών του συστήματος.

Και αυτό γιατί δεν υπάρχει κοινωνική λειτουργός στην αρμόδια υπηρεσία της Ροδόπης, που είναι απαραίτητη ώστε να προχωρήσει η διαδικασία του υποψηφίου που θέλει να γίνει γονέας και να εγγραφεί στη συγκεκριμένη πλατφόρμα. Αυτό όμως που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει, ήταν το γεγονός ότι πρόσφατα η θέση της κοινωνικής λειτουργού στελεχώθηκε, αλλά δεν ανέλαβε τα συγκεκριμένα καθήκοντα, με αποτέλεσμα και πάλι οι υποψήφιοι γονείς, να μην μπορούν να προχωρήσουν.

Τι συμβαίνει με την υπηρεσία;

Με αφορμή αυτή την επιστολή λοιπόν, ήρθαμε σε επαφή με τον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης κ. Νίκο Τσαλικίδη, για τους λόγους που δεν προχωρά το συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο για κάποιους συμπολίτες μας αποτελεί, όπως φαίνεται και από τον τόνο της επιστολής, θέμα ζωής.

Όπως ανέφερε λοιπόν ο κ. Τσαλικίδης, η έλλειψη στελέχωσης στην συγκεκριμένη υπηρεσία είναι γνωστή, και ήδη γίνονται κινήσεις για την κάλυψή της.

Όπως σημείωσε, η Περιφέρεια προγραμματίζει στις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και την κάλυψη της θέσης, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν αυτή την αδυναμία. Η προκήρυξη των θέσεων, (που θα γίνει μέσω ΑΣΕΠ) αναμένεται από το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο έχει και τον τελευταίο λόγο για τις θέσεις, στις αρχές του 2021.

Όσο για το θέμα της κοινωνικού λειτουργού που τοποθετήθηκε στην υπηρεσία, σημείωσε πως επειδή είναι συμβασιούχος, μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, δεν έχει δικαίωμα υπογραφής.

Έτσι δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις οικογένειες εκείνες που έχουν ξεκινήσει την αίτησή τους, και περιμένουν την έγκριση της κοινωνικής λειτουργού για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία εγγραφής στο σύστημα.

«Ζητώ να δοθεί η δέουσα προσοχή σε αυτό το σοβαρό θέμα και να αναλάβουν οι αρμόδιοι διοικούντες τις ευθύνες τους»

Για την πλήρη καταγραφή παραθέτουμε και την επιστολή που λάβαμε από τον συμπολίτη μας.

«Απευθύνομαι σε σας, εξαιτίας της απελπισίας μου από τον αισχρό τρόπο λειτουργίας του δημόσιου συστήματος.

Είμαι ένας άντρας που προσπαθώ να γίνω πατέρας εδώ και χρόνια και να γευτώ τις χαρές από την φροντίδα ενός παιδιού.

Τον δρόμο αυτό τον διανύω με την σύζυγό μου, που αποφάσισε με σθένος να προχωρήσει μαζί μου αυτόν το δύσβατο μονοπάτι και να σηκώσει στους ώμους και την ψυχή της το μεγάλο βάρος.

Οι απογοητεύσεις, η ματαίωση, τα συναισθήματα ανημπόριας, οι επαναλαμβανόμενες αποτυχημένες εξωσωματικές και το κοινωνικό στίγμα: όλα σε μέγιστο βαθμό.

Εφόσον η φύση δεν μου επέτρεψε να προχωρήσω, βρέθηκα να χτυπώ πόρτες ιδρυμάτων και να βλέπω ψυχές μικρών παιδιών να λαχταρούν για μια αγκαλιά, όπως την δική μου.

Το τέρας της γραφειοκρατίας ανυπέρβλητο!… 6 χρόνια χωρίς καμία απάντηση!!!

Ώσπου μια μέρα ενημερώθηκα για το Anynet. Μια πλατφόρμα που υποσχόταν ότι όλες οι διαδικασίες θα γινόταν μέσα σε οκτώ μήνες. Μας βοήθησε ο Θεός σκέφτηκα!

Ωστόσο, για άλλη μια φορά ήμασταν άτυχοι! Και αυτό γιατί είμαστε κάτοικοι της ΠΕ Ροδόπης, όπου, για κάποιους λόγους, η αρμόδια υπηρεσία δεν διαθέτει κοινωνικό λειτουργό, που αποτελεί την πλέον εξουσιοδοτημένη ειδικότητα για την εξέλιξη των υποθέσεων των υιοθεσιών.

Οι διοικούντες, αρχικά δεσμεύτηκαν ότι θα βρουν λύσεις, οι οποίες όμως αποδείχτηκαν πρόχειρες στην πορεία, ίσα ίσα για να μας πουν ότι προσπάθησαν αλλά είναι πάνω από τις δυνάμεις τους.

Όμως για άλλη μια φορά, πιστέψαμε ότι υπάρχει Θεός! Ενημερωθήκαμε πρόσφατα ότι το αρμόδιο Τμήμα, μετά από 8 χρόνια υπολειτουργίας, στελεχώθηκε με την απαιτούμενη ειδικότητα. Αναθαρρήσαμε για λίγο και ξαναπιστέψαμε στο όνειρο.

Δυστυχώς όμως για άλλη μια φορά κάποιοι διοικούντες αρμόδιοι αποφάσισαν και πάλι να μας στερήσουν την ελπίδα. Έκριναν ότι η κοινωνική λειτουργός έπρεπε να εκτελεί καθήκοντα διοικητικά…. Αυτή που ήταν για εμάς ένας σωτήρας!… ο βασικός άνθρωπος κλειδί για να κάνουμε ένα ακόμη βήμα. Για άλλη μια φορά στο σημείο μηδέν!…

Η πίστη στον Θεό δεν χάθηκε αλλά ως νοήμονες άνθρωποι μιας έννομης κοινωνίας μπορούμε να αντιληφθούμε όχι κάποιοι διοικούν με προσωπικά κριτήρια και όχι κοινωνικά!

Δεν ζητώ να μπει κάνεις στη θέση μου και να με καταλάβει. Την στήριξη την έχω από τους δικούς μου ανθρώπους αλλά και τους ελάχιστους επαγγελματίες- ανθρώπους κοινωνικούς λειτουργούς που είχα την τιμή να συνεργαστώ μαζί τους.

Ζητώ όμως να δοθεί η δέουσα προσοχή σε αυτό το σοβαρό θέμα και να αναλάβουν οι αρμόδιοι διοικούντες τις ευθύνες τους απέναντι στους 3.000 και πλέον άτεκνους ανθρώπους που έχουν υποβάλλει αίτηση υιοθεσίας με το άνοιγμα του νέου συστήματος, ώστε τα παιδιά να εξασφαλίσουν το μέγιστο δικαίωμά τους να έχουν οικογένεια και οι ενήλικες να γεμίσουν την αγκαλιά τους.

Σε ό,τι αφορά τον ταλαιπωρημένο Νομό Ροδόπης, περιμένουμε, από τα πρόσωπα που διοικούν την αρμόδια υπηρεσία υιοθεσιών να σκύψουν πάνω από το αίτημά μας ως έχουν υποχρέωση, ώστε να μην χρειαστεί να προβούμε σε ενέργειες που άπτονται της ελληνικής δικαιοσύνης, με όποια αποθέματα μας έχουν απομείνει!

Ελπίζω και πιστεύω στην συμβολή σας!».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.