Ξεκινησε και φετος το Προγραμμα Εκπαιδευσης Αυτονομης Διαβιωσης Α.μεΑ. για ατομα με παραπληγια του Συλλογου «ΠΕΡΠΑΤΩ» (+Gallery)

Το πρώτο γκρουπ συμμετεχόντων από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ναύπακτο και Πάρο «βίωσε» ένα πενταήμερο γεμάτο αθλητικές δραστηριότητες αλλά και εκπαίδευσης σε ζητήματα αυτονομίας

Το πρώτο για τη φετινή χρονιά γκρουπ ατόμων με παραπληγία που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Αυτόνομης Διαβίωσης που διεξάγει, υποδέχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ο Σύλλογος Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα και Φίλων Ν. Ροδόπης «ΠΕΡΠΑΤΩ».
 
Έξι άτομα από διάφορα μέλη της Ελλάδας, επισκέφθηκαν την πόλη μας, κάποιοι μάλιστα για πρώτη φορά, και συμμετείχαν στις διάφορες δράσεις που περιλαμβάνει και φέτος το πρόγραμμα που στόχο έχει την εκπαίδευσή τους πάνω σε ζητήματα αυτόνομης διαβίωσης.


 
Για πέντε περίπου μέρες λοιπόν οι επισκέπτες από την Αθήνα, την Ναύπακτο, την Πάρο και την Θεσσαλονίκη, συμμετείχαν υπό την καθοδήγηση των εθελοντών του Συλλόγου σε αθλητικές δραστηριότητες, όπως σκοποβολή, πινγκ πονγκ αλλά και για πρώτη φορά Παρά-Μπάντμιντον στις εγκαταστάσεις του Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης που παραχωρεί τον χώρο, κατάβαση του ποταμού Νέστου με κανό καγιάκ αλλά και Extreme off road διαδρομές στα βουνά του νομού Ροδόπης.


 
Ταυτόχρονα οι συμμετέχοντες που φιλοξενήθηκαν στις εγκαταστάσεις της Στέγης Αυτόνομης Διαβίωσης του Συλλόγου εκπαιδεύτηκαν πάνω σε ζητήματα που αφορούν την αυτονομία τους στην καθημερινότητά τους όπως οι μεταφορές από το κρεβάτι στο αμαξίδιο ή εύκολες λύσεις σε ό, τι αφορά την καθημερινή τους «ρουτίνα» προετοιμασίας, αλλά και πώς να χειρίζονται το αμαξίδιο τους καλύτερα, καθότι δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εκείνες πόλεων που δεν ενδείκνυνται  ως προς την προσβασιμότητα που προσφέρουν.
 
 

Ραφαήλ Παναγιώτου
 
«Στόχος μας η γνωριμία των εκπαιδευόμενων τόσο με τις ίδιες τους τις δυνατότητες όσο και με δραστηριότητες με τις οποίες δεν έχουν έρθει σε επαφή στο παρελθόν»

 
Την επιτυχία του προγράμματος όπως αυτή μεταφράζεται στα σχόλια των συμμετεχόντων υπογράμμισε μιλώντας στον «ΠτΘ» ένας εκ των εθελοντών του Συλλόγου «ΠΕΡΠΑΤΩ» Ραφαήλ Παναγιώτου ο οποίος μάλιστα υπογράμμισε πως κάποιοι από τους εκπαιδευόμενους παρέτειναν την διαμονή τους στην πόλης μας για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ κάποιοι άλλοι συνεχίζουν να «επιστρέφουν» ξανά και ξανά εδώ.
 
Στόχος άλλωστε του προγράμματος σύμφωνα με τον ίδιο είναι η γνωριμία των εκπαιδευόμενων τόσο με τις ίδιες τους τις δυνατότητες αλλά κυρίως με δραστηριότητες με τις οποίες δεν έχουν έρθει σε επαφή στο παρελθόν και λειτουργεί μάλιστα για τους ίδιους ως έναυσμα να δραστηριοποιηθούν ακόμα περισσότερο ακόμα και στις πόλεις στις οποίες ζουν.
 
Στον προγραμματισμό του Συλλόγου βρίσκεται ήδη το δεύτερο γκρουπ που θα επισκεφθεί την πόλη μας, ισάριθμων συμμετοχών για την καλύτερη διεξαγωγή όλων των δραστηριοτήτων και τη συμμετοχή όλων αλλά και νέες δραστηριότητες τις οποίες ο Σύλλογος προσπαθεί να «εμπλουτίζει» ανάλογα και με τα δεδομένα της εποχής.
 
 

Η προσβασιμότητα «κερδίζει» τους επισκέπτες

 
Τη σημασία του εν λόγω προγράμματος για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν παραπληγίες περιγράφουν καλύτερα οι ίδιοι οι συμμετέχοντες όπως η κ. Μαρία Μπαστακοπούλου, η οποία συμμετείχε για πρώτη φορά και ταξίδεψε στην Κομοτηνή από τη Θεσσαλονίκη.
 
Όπως εξήγησε «ανακάλυψε» το εν λόγω πρόγραμμα μέσω διαδικτύου και αποφάσισε να συμμετάσχει, μια επιλογή για την οποία δήλωσε ιδιαίτερα δικαιωμένη καθώς πέραν του κομματιού της εκπαίδευσης εντυπωσιάστηκε από την αυτονομία που προσφέρει όπως είπε η πόλη της Κομοτηνής.
 
Όπως είπε οι δομές προσβασιμότητας στην πόλη της Κομοτηνής είναι πολύ ανεπτυγμένες σε σημείο που η ίδια θα σκεφτόταν τη μόνιμη εγκατάστασή της εδώ. Έφερε μάλιστα ως χαρακτηριστικό παράδειγμα των δυσκολιών που αντιμετωπίζει στη Θεσσαλονίκη, όπου ζει, το γεγονός ότι δεν μπόρεσε να βγάλει το εισιτήριο της για Κομοτηνή μόνη της, ενώ αντίθετα η Κομοτηνή διαθέτει μεγάλη προσβασιμότητα στην πλειοψηφία των δομών της.
 
Η Μαρία δήλωσε επίσης ενθουσιασμένη και από τη δουλειά που γίνεται από τον Σύλλογο «ΠΕΡΠΑΤΩ» τονίζοντας πως μέσα στο πενταήμερο αυτό «έμαθα πως μπορώ να ζήσω ως ένα βαθμό αυτόνομα, δίχως να χρειάζομαι τη βοήθεια των γονιών μου, ενώ επιπλέον ήρθα σε επαφή με αθλήματα που δεν είχα δοκιμάσει στο παρελθόν».


 
Στην ευκολία που προσφέρει ως προς την προσβασιμότητα μίλησε στον «ΠτΘ» και η κ.Γεωργία Καλτσή από την Ναύπακτο, η οποία επίσης συμμετείχε στο πρόγραμμα για πρώτη φορά. Ούσα για πολλά χρόνια αθλήτρια συμμετείχε σε όλες τις αθλητικές δραστηριότητες που διεξήχθησαν στα πλαίσια του προγράμματος και εξέφρασε την επιθυμία της να συνεχίσει την ενασχόλησή της αυτή και στο άμεσο μέλλον. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.