Ξεκινησε η διαθεση του 29ου τευχους της «Παρρησιας»

Πνευματικό «αντίδωρο» στη σημαντική προσφορά του ιερού κλήρου της Ι. Μ. Μαρωνείας και Κομοτηνής στον αγώνα του ’21

Η Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής, συνεχίζοντας ακμαία την περιοδική «παράδοση» της «Παρρησίας», της «τριμηνιαίας έκδοσης οικοδομής και ενημερώσεως» του ποιμνίου, κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες το 29ο τεύχος (Ιανουάριος-Μάρτιος 2021), σε επιμέλεια ύλης του Γεώργιου Χρ. Τσιγάρα, Αναπλ. Καθηγητή και Προέδρου του ΤΙΕ/ΔΠΘ. Ένα ιδιαίτερα ξεχωριστό τεύχος, το πρώτο του νέου έτους, που εκτός του θρησκευτικού του ενδιαφέροντος, ενέχει και ιστορική χρεία, καθότι αποτυπώνει σημαντικές πτυχές της θρακικής ιστορίας, με ιδιαίτερα αξιοσημείωτη τη συμβολή των Θρακών  κληρικών στην Ελληνική Επανάσταση. Μία ύλη που αρμόζει πλήρως στο επετειακό έτος 2021, επ’ αφορμή των διακοσίων χρόνων από την εθνική παλιγγενεσία. Η επέτειος αυτή εξάλλου, σύμφωνα με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονα αποτελεί ευκαιρία να διδαχθούμε από την Ιστορία μας και να γνωρίσουμε τους πατέρες μας που «ασκήθηκαν στην υπομονή και αγωνίσθηκαν “για του Χριστού την πίστη την αγία και της Πατρίδος την ελευθερία”».

Το νέο τεύχος, όπως έχει γίνει ήδη κατανοητό, διαθέτει πλούσια ύλη επί της επετείου, καθότι περιλαμβάνει κείμενο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου για τη σημαντική προσφορά του ιερού κλήρου της Ι. Μ. Μαρωνείας και Κομοτηνής στον αγώνα του 1821 στη Θράκη, «εις μνημόσυνον αιώνιον», και με εκτενείς αναφορές στον βίο και τη δράση του αείμνηστου Μητροπολίτη Μαρωνείας Κωνστάντιου, ο  οποίος «το 1820 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και περίμενε καρτερικά τον μεγάλο ξεσηκωμό του Γένους, νουθετώντας και διδάσκοντας το ποίμνιό του». Με το ξέσπασμα όμως της επανάστασης, «άφησε τον Αρχιερατικό του Θρόνο, τα οφφίκια, τις τιμές και τα αξιώματα και ρίχτηκε στον αγώνα για την Ελευθερία». Εκτός αυτού, καταγράφονται επίσης ο Μητροπολίτης Ιωαννίκιος, ο γνωστός ως «Ιωαννίκιος ο Φιλικός», ο Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως Δωρόθεος ο Πρώιος, ο πρώην Οικουμενικός Πατριάρχης Κύριλλος ΣΤ΄ κ.ά. Επίσης, στο τεύχος αυτό, φιλοξενείται κείμενο του Αναπληρωτή Καθηγητή του ΔΠΘ Ιωάννη Μ. Μπακιρτζή, με τίτλο «Οι ενέργειες του Μαρωνείας Θεοκλήτου για την ημέρα της λειτουργίας του παζαριού της Κομοτηνής», το οποίο αρχικά γινόταν κάθε Κυριακή, «παρακωλύοντας τη λατρεία των Ρωμιών και των Αρμενίων», ενώ ακολουθεί κείμενο του πρωτοπρεσβύτερου Δημητρίου Τρέσαλου σχετικά με την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή, την πνευματική περίοδο άσκησης και ενδοσκόπησης, την «πρόγευση του Πάσχα». Τέλος, καταγράφονται και εκκλησιαστικές ειδήσεις, η «πνευματική κίνηση» του Ιανουαρίου-Μαρτίου 2021 σε επιμέλεια του ιεροδιακόνου Ιάκωβου Μαλακούδη.

Το συμπέρασμα είναι ότι το συγκεκριμένο τεύχος είναι ένα τεύχος αναφοράς για την ιστορία της πόλεως, τη σχέση των ανθρώπων της με το μεγάλο γεγονός της Εθνικής Παλιγγενεσίας και την ιστορία της Κομοτηνής κατά τη διάρκεια της Οθωμανοκρατίας. Να σημειώσουμε επίσης ότι τα συγκεκριμένα ιστορικού περιεχομένου άρθρα συνοδεύονται από πλούσιο εικονογραφικό υλικό.

Αναζητήστε τη λοιπόν, για το αρχείο, τη βιβλιοθήκη σας ή ως απλή αναγνωστική ορθόδοξη απόλαυση. Καιρός «να διδαχθούμε [εξάλλου] από την Ιστορία μας. Το χρωστάμε στο μέλλον της πατρίδος μας», όπως τονίζει εμφατικά και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Παντελεήμων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.