Ξεκινησε για φετος το εργο καταπολεμησης κουνουπιων

Από την Περιφέρεια Ανατολικής-Μακεδονίας Θράκης, με τη δυνατότητα για διπλάσιους ψεκασμούς

Στο γήπεδο του Φαναρίου έγινε το περασμένο Σάββατο η έναρξη του έργου καταπολέμησης κουνουπιών για το 2015, από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάστηκε το περιεχόμενο και η πρόοδος του έργου αλλά και οι περιοχές υψηλής επικινδυνότητας, στις οποίες συγκαταλέγεται το Φανάρι και η Μέση, ενώ έγιναν εκτιμήσεις για τον πληθυσμό των κουνουπιών κατά τους επόμενους μήνες.

Όπως ενημέρωσαν οι συντελεστές του έργου, αυτό ενδεχομένως να περάσει σε νέο ανάδοχο από τον ερχόμενο Ιούλιο ενώ οι δράσεις του νέου προγράμματος είναι σχεδόν διπλάσιες σε σχέση με το προηγούμενο. Ωστόσο, επισημάνθηκε ότι ο βαθμός δυσκολίας κατά την αντιμετώπιση των κουνουπιών εξαρτάται από τις βροχοπτώσεις που θα λάβουν χώρα στο εξής. Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε, πέραν των ψεκασμών, στα ατομικά μέτρα προστασίας που πρέπει να λάβουν οι πολίτες αλλά και σε αυτά που πρέπει να ληφθούν σε επίπεδο δήμων και δημοτικών ενοτήτων.

Αλεξάνδρα Χασκοπούλου

«Θα κάνουμε στοχευμένους ψεκασμούς ανάλογα με τα στοιχεία δειγματοληψίας» 

Σύμφωνα με την κ. Χασκοπούλου, Διδάκτορα Εντομολογίας και από τους συντελεστές του έργου, αυτή τη στιγμή δεν συντρέχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας. «Έχουμε ήδη τους δειγματολήπτες μας έξω στο φυσικό περιβάλλον και ψάχνουν για τις προνύμφες κουνουπιών. Το καλό είναι ότι αυτή τη στιγμή το φυσικό περιβάλλον έχει “μαζέψει” οπότε δεν υπάρχουν μεγάλες εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών. Είμαστε σε αναμονή, παρατηρούμε το φυσικό περιβάλλον και έχουμε βάλει παγίδες για τα ακμαία κουνούπια».

Εντούτοις, όπως τόνισε, οι δειγματολήπτες συλλέγουν συνεχώς στοιχεία και βρίσκονται σε ετοιμότητα. «Δεν ψεκάζουμε παντού και χωρίς δεδομένα, έχουμε σε πραγματικό χρόνο στοιχεία δειγματοληψίας, τόσο των προνυμφών όσο και των ακμαίων κουνουπιών και κάνουμε στοχευμένους ψεκασμούς ανάλογα με τα στοιχεία. Τα ελικόπτερα και τα μέσα ψεκασμού είναι ήδη εδώ. Είναι συνολικά τρία ελικόπτερα, εκ των οποίων τα δύο είναι ειδικά για ψεκασμούς προνυμφοκτονίας και το ένα για ψεκασμούς ακμαιοκτονίας, κατά των ακμαίων κουνουπιών –είναι αυτά που μας τσιμπάνε και μεταδίδουν και τις ασθένειες».

«Τα ιδιαιτέρως παραγωγικά μέρη», συνέχισε η κ. Χασκοπούλου, «είναι κυρίως στα παραλιακά συστήματα, όπως η παραλία της Κεραμωτής, το Πόρτο Λάγος, το Φανάρι, η παραλία της Μέσης, οι παραβιστωνίδιες ζώνες, τα δέλτα Νέστου και Έβρου και κάποιες άλλες περιοχές, τις οποίες προσέχουμε ιδιαιτέρως».

«Αυτό που μας ανησυχεί εμάς είναι οι βροχές που θα ξεκινήσουν από εδώ και πέρα»

Κατά την κ. Χασκοπούλου τα φαινόμενα των έντονων βροχοπτώσεων δεν συμβάλλουν απαραίτητα στην εξάπλωση των κουνουπιών. «Είναι γεγονός ότι το 2014 αλλά και φέτος ο καιρός ήταν βροχερός και έχουν πλημμυρίσει μεγάλες εκτάσεις. Αυτό όμως, από τη μία μπορεί να είναι και κάπως θετικό γιατί τα κουνούπια βγαίνουν σε πολύ ρηχά νερά. Όταν λοιπόν έχουμε μεγάλες πλημμύρες και μεγάλες εκτάσεις νερού μεγάλου βάθους, ακριβώς επειδή αναπτύσσονται και ψάρια, που είναι και φυσικοί εχθροί των κουνουπιών, αυτό μας βοηθάει κατά κάποιον τρόπο, γιατί δεν αναπτύσσονται κουνούπια».

Ωστόσο,  «αυτό που μας ανησυχεί εμάς είναι οι βροχές που θα ξεκινήσουν από εδώ και πέρα, όταν θα αρχίσει και να αυξάνεται και η θερμοκρασία», υπογράμμισε η κ.Χασκοπούλου. «Δηλαδή, να είμαστε έτοιμοι, στην περίπτωση που θα ξεκινήσουν οι πρώτες βροχοπτώσεις, τώρα την άνοιξη και το καλοκαίρι, να αποφύγουμε τους μεγάλους πληθυσμούς κουνουπιών. Ναι μεν ήταν ένας βροχερός χειμώνας αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι και ένα δύσκολο καλοκαίρι».

«Η περιφέρεια βρήκε κονδύλια έτσι ώστε να διπλασιάσει το φυσικό αντικείμενο του έργου για τα επόμενα δύο έτη»

Όπως επεσήμανε, αναφορικά με τη διάρκεια και το περιεχόμενο του έργου, «το προηγούμενο πρόγραμμα ήταν διάρκειας δύο ετών, οπότε η σύμβαση με τον προηγούμενο ανάδοχο τελειώνει την 1η Ιουλίου 2015. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες περιμένουμε την υπογραφή του καινούριου ανάδοχου», ενώ, σε ό,τι αφορά στην αποτελεσματικότητά του, δήλωσε ότι αυτή είναι συνάρτηση των διαθέσιμων κονδυλίων. «Το έργο έχει ένα συγκεκριμένο φυσικό αντικείμενο, δηλαδή μία συγκεκριμένη ποσότητα ψεκασμών. Εάν αυτό λήξει, αυτόματα σταματάνε και οι δράσεις ψεκασμού. Οι δράσεις δεν είναι απεριόριστες. Αυτό που άλλαξε φέτος είναι ότι η περιφέρεια βρήκε κονδύλια έτσι ώστε να διπλασιάσει το φυσικό αντικείμενο του έργου για τα επόμενα δύο έτη. Σαφώς και το έργο θα πρέπει συνέχεια να βελτιώνεται. Μπορεί να μην είναι ιδανικό γιατί τα κονδύλια είναι περιορισμένα αλλά από χρονιά σε χρονιά θα γίνεται καλύτερο».

«Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης μαζί με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι οι δύο πιο δύσκολες σε ό,τι αφορά το πρόβλημα των κουνουπιών »

Τέλος, η κ. Χασκοπούλου αναφέρθηκε στην ιδιαιτερότητα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, που καθιστά τις προσπάθειες των συντελεστών του έργου σαφώς πιο δύσκολες. «Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης μαζί με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι οι δύο πιο δύσκολες περιφέρειες σε ό,τι αφορά το πρόβλημα των κουνουπιών. Έχουνε τις μεγαλύτερες εκτάσεις σε φυσικά οικοσυστήματα και ορυζώνες, που σημαίνει ότι εξ αρχής το πρόγραμμα είναι πολύ πιο δύσκολο. Απαιτούνται περισσότερα κονδύλια και μεγαλύτερες προσπάθειες».

«Ο ψεκασμός δεν αποτελεί πανάκεια. Σαφώς θα βοηθήσει και θα συμβάλει ουσιαστικά αλλά πολλές φορές πρέπει όλοι να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Ακόμα και οι ίδιοι με ατομικά μέτρα προστασίας έτσι ώστε να μειώσουμε τις πιθανότητες εμφάνισης μιας επιδημικής νόσου», κατέληξε.

Τα μέτρα που πρέπει να λάβουν οι πολίτες και οι δήμοι σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή Υγείας της Περιφέρειας κ. Λουκά Γεωργίου

Ιδιαίτερη προσοχή οφείλει να δώσει ο κόσμος στα ατομικά μέτρα προστασίας. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου, αυτά είναι «η απομάκρυνση στάσιμου νερού από τις αυλές των σπιτιών, η χρήση κουνουπιέρας κυρίως για τα βρέφη, η χρήση εντομοαπωθητικών -είτε αυτά είναι με μορφή αεροζόλης στα σπίτια είτε αυτά που τοποθετούμε στο δέρμα-, η χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος στις αυλές και στις βεράντες, καλό κούρεμα του γκαζόν στον κήπο του σπιτιού μας, η δέουσα προσοχή στις κρίσιμες ώρες όταν αρχίζουν και τσιμπάνε τα κουνούπια και η χρήση ενδυμάτων με μακριά μανίκια γι’ αυτούς που ασχολούνται με αγροτικές εργασίες στην ύπαιθρο».

«Παράλληλα», όπως επεσήμανε, «θα πρέπει και οι δήμοι και οι δημοτικές ενότητες να λάβουν κάποια μέτρα. Αυτά είναι ο καθαρισμός των αγωγών των ομβρίων, ο καθαρισμός από αγριόχορτα και οτιδήποτε εμποδίζει την καλή κίνηση κυκλοφορίας του νερού, όχι αλόγιστη χρήση νερού, ειδικά όταν δεν υπάρχει κατάλληλο αποχετευτικό σύστημα, το τακτικό κούρεμα του γρασιδιού, η  κατάργηση των λαθροαποχετεύσεων και, όπου υπάρχει πισίνα, να θέτουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε λειτουργία τα φίλτρα καθαρισμού». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.