Ξεκινησαν οι εμβολιασμοι κατα του κορωνοιου απο ιδιωτες γιατρους

Η παθολόγος Βούλα Ελευθεριάδου μιλά για τη διαδικασία, την ανταπόκριση του κόσμου αλλά και τις «προβλέψεις» για τον φετινό χειμώνα σε ό,τι αφορά το μέτωπο της πανδημίας

Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού από ιδιώτες γιατρούς κατ’ οίκον και στα ιατρεία τους, σε ικανοποίηση των όσων είχε προαναγγείλει σε δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους στα τέλη του Αυγούστου.

Μια από τους πρώτους γιατρούς που δήλωσε «συμμετοχή» στην πρωτοβουλία αυτή της κυβέρνησης η κ. Βούλα Ελευθεριάδου, ιατρός – παθολόγος η οποία μιλώντας το πρωί της Πέμπτης, 9 Σεπτεμβρίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» μίλησε για τη διαδικασία αλλά και την μέχρι στιγμής ανταπόκριση του κόσμου.

Όπως εξήγησε η ίδια δήλωσε την διαθεσιμότητά της αρκετά νωρίς με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσει μικροπροβλήματα σε ζητήματα όπως η καταχώρηση των στοιχείων της κ.ο.κ. τα οποία ωστόσο όπως εξήγησε επιλύθηκαν μετά από επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες στην Αθήνα. Σήμερα η ίδια έκανε λόγο για έναν έτοιμο μηχανισμό που μπορεί να ανταπεξέλθει άμεσα και δίχως προβλήματα σε όποιον συνάδελφο ιατρό θελήσει να δηλώσει συμμετοχή. 

Μεγαλύτερη η εμπιστοσύνη του κόσμου στον οικογενειακό γιατρό

Η συμμετοχή της κρίθηκε όπως εξήγησε για την ίδια δεδομένη, επισημαίνοντας την πίστη της στον θεσμό του οικογενειακού γιατρού που και η ίδια υπηρετεί.  Μάλιστα όπως εξήγησε «ο κάθε ένας και η κάθε μία από εμάς θεωρώ ότι μπορεί να συμβουλευτεί και να εμπιστευτεί λίγο παραπάνω τον οικογενειακό του γιατρό, τον άνθρωπο που τον παρακολουθεί για πολλά χρόνια, κάνοντας και την όλη διαδικασία πιο εύκολη και να κατευνάσει ενδεχομένως τις όποιες ανησυχίες μπορεί να εκφράσει σε σχέση με το εμβόλιο».

Έμφαση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη

Στο σημείο αυτό, της κάμψης δηλαδή των ανησυχιών των πολιτών «χρησιμοποιώντας» και την πρωτοβάθμια περίθαλψη εντοπίζει η ίδια το λάθος στον έως τώρα χειρισμό της πανδημίας. «Θα έπρεπε να δοθεί κατά την προσωπική μου άποψη μεγαλύτερο βάρος και έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό περιστατικών θα μπορούσε να είναι διαχειρίσιμο από τους οικογενειακούς γιατρούς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την ελάφρυνση των νοσοκομείων. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε» σημείωσε η ίδια τονίζοντας ωστόσο πως «αυτό που γίνεται τώρα είναι ένα θετικό βήμα που ελπίζω να προχωρήσει και να οδηγήσει γιατί όχι, με την αφορμή της πανδημίας, σε μία γενικότερη αλλαγή στο σύστημα υγείας, με κυρίαρχο και πρωταγωνιστικό ρόλο στην πρωτοβάθμια περίθαλψη που μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην υγεία των πολιτών. Αυτό που γίνεται δηλαδή σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Η κ. Ελευθεριάδου ξεκίνησε την Τετάρτη με μια ομάδα πέντε πρώτων εμβολιασμών, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο προσωπικό της ιατρείο και κατ’ οίκον τονίζοντας την ψυχική κούραση που έμεινε στο τέλος της ημέρας.

«Πραγματικά είναι μια μεγάλη ευθύνη και το ένοιωσα χθες που ξεκίνησαν την πρώτη πεντάδα των εμβολιασμών και πήγα και κατ’ οίκον για να εμβολιάσω κάποιες ηλικιωμένες που έπρεπε να εμβολιαστούν. Μετά από 25 χρόνια αισθάνθηκα πάρα πολύ κουρασμένη και όχι από την σωματική, αλλά από την ψυχική κούραση» ανέφερε, τονίζοντας πως «έχουμε καταστάσεις που δεν τις είχαμε ξαναζήσει. Ασθενείς που δεν χρειάζονται μόνο ιατρική κάλυψη, αλλά ψυχολογική και συναισθηματική. Οτιδήποτε μπορείτε να φανταστείτε και να σκεφτείτε πρέπει να είμαστε εκεί ανά πάσα στιγμή για να μπορέσουμε να ηρεμήσουμε τους φόβους και τις αγωνίες των ασθενών. Άρα για μας είναι κάτι καινούργιο μεν, αλλά πιστεύω ότι μετά από δύο χρόνια έχουμε αρχίσει να το αντιμετωπίζουμε όσο το δυνατόν πιο καλά και πιο αποτελεσματικά».

«Εμβολιαζόμαστε για να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας»

Θέλοντας να στείλει μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού η κ. Ελευθεριάδου τόνισε πως «τον εμβολιασμό τον κάνουμε για να αυξήσουμε την άμυνα και να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας. Υπάρχει σαφώς κάποιος πολύ μικρός κίνδυνος από κάποια εμβόλια, αλλά θα πρέπει να καταλάβουμε ότι εξίσου μεγάλος κίνδυνος και απρόβλεπτος, γιατί δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί, είναι αυτός ο ιός. Έχουμε δει πολλά τα τελευταία δύο χρόνια και καταλήγουμε στο ότι δεν υπάρχει καμία εξασφάλιση».

Ως προς το κομμάτι των αντιδράσεων από μερίδα πολιτών η γιατρός μίλησε για επικοινωνιακά λάθη, τονίζοντας ότι «ορισμένα πράγματα αντί να προσελκύσουν τον κόσμο στον εμβολιασμό, τον απομακρύνουν. Είναι επικοινωνιακά λάθη τα οποία θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί και θα μπορούσαμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα», αναφερόμενη επίσης και σε πρακτικές που χαρακτήρισε «εκβιαστικές» την ώρα που θα μπορούσε η πολιτεία «να δώσει στον κόσμο να καταλάβει γιατί πρέπει να γίνει ο εμβολιασμός και όχι με εκβιασμούς».

Ερωτηθείσα σχετικά με το μέλλον και το αν η ίδια αισιοδοξεί για το τέλος της πανδημίας η κ. Ελευθεριάδου εξέφρασε την άποψη ότι θα είναι ένας «δύσκολος Χειμώνας» καθώς «δεν πετύχαμε τους πολύ κατά την άποψή μου αισιόδοξους στόχους σε ό,τι αφορά το εμβολιαστικό κομμάτι». Αυτό που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε πέραν του εμβολίου, εξήγησε η ίδια, είναι να τηρούμε τα μέτρα προστασίας και πολύ περισσότερο οι εμβολιασμένοι να μην νοιώθουν «άτρωτοι». Ωστόσο τόνισε πως δεδομένης και της εξέλιξης της επιστήμης σε ό,τι αφορά και τις εργαστηριακές διαδικασίες, ως προς την εξεύρεση αποτελεσματικών αγωγών, ενδεχομένως ο κορωνοϊός να «μείνει», «κάτι σαν γρίπη που πιθανόν να χρειάζεται κάθε χρόνο να εμβολιαζόμαστε».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.