Ξανα πιστωση στους ασφαλισμενους του ΕΟΠΥΥ

Σε μια κρίσιμη για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους γενική συνέλευση, τα μέλη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης αποφάσισαν την Πέμπτη να άρουν την αναστολή της πίστωσης στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Η απόφαση πάρθηκε οριακά, με μόλις 4 ψήφους περισσότερους υπέρ της αναστολής των κινητοποιήσεων. Καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή φαίνεται ότι έπαιξε η «γραμμή», που δόθηκε από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο για αναστολή των κινητοποιήσεων, με την προϋπόθεση όμως ότι θα έχει ξεκινήσει η διαδικασία πληρωμής των συνταγών μηνός Απριλίου και με χρονικό ορίζοντα εξόφλησης εντός των συμβατικών υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ. Ταυτόχρονα δε, την Πέμπτη το πρωί, λίγες ώρες πριν από την έναρξη της γενικής τους συνέλευσης, οι φαρμακοποιοί της Ροδόπης είδαν κατατεθειμένο στους λογαριασμούς τους το 50% του χρηματικού ποσού, που αντιστοιχεί στις πληρωμές του μήνα Απριλίου, εξέλιξη που λειτούργησε καταλυτικά ως προς την απόφαση, που θα έπαιρναν στη γενική συνέλευση.
Το γεγονός, πάντως, ότι η ψηφοφορία για την αναστολή ή μη των κινητοποιήσεων εξελίχτηκε σε θρίλερ αποδεικνύει αν μη τι άλλο ότι μεγάλο μέρος των φαρμακοποιών εξακολουθεί να αντιμετωπίζει με δυσπιστία τον Οργανισμό και την ελληνική πολιτεία, όπως επίσης και να ανησυχεί για το κατά πόσον θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, αναφορικά με τα υπόλοιπα των οφειλών. Να σημειωθεί πάντως ότι ο ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τις συμβατικές του υποχρεώσεις, οφείλει έως την ερχόμενη Παρασκευή 23 Ιουνίου να εξοφλήσει τους φαρμακοποιούς για το σύνολο των ποσών, που αντιστοιχούν στο μήνα Απρίλιο. Την ημέρα εκείνη ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ροδόπης σκοπεύει να συγκαλέσει να γενική συνέλευση, προκειμένου να αξιολογήσει τις εξελίξεις και να επανακαθορίσει τη στάση του για το επόμενο διάστημα.

Ηλίας Χαλιγιάννης «Στην ατζέντα της νέας κυβέρνησης να μπει ως πρωτεύουσα υποχρέωση του κράτους η υγεία και η φαρμακευτική περίθαλψη»

Επισημαίνεται πως σχετικά με τα χρέη του 2011, τα κόμματα δεσμεύτηκαν για άμεση αποπληρωμή ή για συμψηφισμό. Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης, κ. Ηλίας Χαλιγιάννης, τόνισε την αναγκαιότητα στην ατζέντα της νέας κυβέρνησης, που θα προκύψει από τις αυριανές εκλογές, να μπει πάνω από όλα η υγεία και η φαρμακευτική περίθαλψη ως πρωτεύουσα υποχρέωση του κράτους.

Προεκλογικά τερτίπια και πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες των φαρμακοποιών και των ασφαλισμένων;

Πάντως για την τρέχουσα περίοδο, ο κ. Χαλιγιάννης δε δίστασε να μιλήσει για προεκλογικά τερτίπια και πολιτικά παιχνίδια, που παίχτηκαν στις πλάτες των φαρμακοποιών και ιδίως στις πλάτες των ελλήνων ασφαλισμένων. «Από ένα ταμείο, που είναι χρεοκοπημένο και ταλαιπώρησε για το μήνα Μάρτιο φαρμακοποιούς και ασφαλισμένους, πληρώνοντας εκπρόθεσμα και τμηματικά μέχρι τις αρχές του Ιουνίου, πώς είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή να βγαίνει στο «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» η εκταμίευση και την ίδια μέρα να μπαίνει έστω ένα ποσό στους λογαριασμούς των φαρμακοποιών;», αναρωτήθηκε. «Αυτό κινεί υποψίες και φτάνει και στα όρια της ηθικής», επισήμανε. «Πώς αυτό το ταμείο πλέον είναι συνεπές, έστω κατά το ήμισυ;», επανέλαβε την απορία του. «Εμείς αναρωτιόμαστε αν παίζονται πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες του Έλληνα ασφαλισμένου και μετά του φαρμακοποιού», συνέχισε, «και κρούουμε τον κώδωνα του κίνδυνου». Περιγράφοντας το κλίμα στις τάξεις των φαρμακοποιών, επισήμανε πως «πολλοί δεν πείθονται από αυτές τις κινήσεις, γιατί ίσως είναι προεκλογικά τερτίπια και παιχνίδια για να κλείσουν απλά τα στόματα αυτών, που υποκύπτουν».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.