«Βηματα» εξωστρεφειας για τους καπνοπαραγωγους της Ροδοπης

Ενόψει του παγκόσμιου φόρουμ καπνού που πραγματοποιείται στην Κομοτηνή

Στις 11 Σεπτεμβρίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί το παγκόσμιο φόρουμ παραδοσιακού καπνού στην Κομοτηνή με συνδιοργανωτές του συνεδρίου τη Διεθνή Ένωση Καλλιεργητών Καπνού (ITGA) και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Όπως έχει ήδη κοινοποιηθεί, στο πλαίσιο του συνεδρίου θα συζητηθούν οι προοπτικές της καπνοκαλλιέργειας στην Ελλάδα, ο αντίκτυπος της Σύμβασης-πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για τον έλεγχο του καπνού καθώς και η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ θα υπάρξει και έγκριση της τελικής διακήρυξης. 

Εσάτ Χουσεΐν «Διοργανώσεις σαν αυτή αποτελούν ένα μέσο για τους ντόπιους να αποδείξουν την αξία των οργανωμένων προσπαθειών»

Ο κ. Εσάτ Χουσεΐν, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης, μίλησε στον «ΠτΘ» για το παγκόσμιο αυτό φόρουμ, επιβεβαιώνοντας τη συμμετοχή του συνεταιρισμού στην όλη διοργάνωση μαζί με άλλες 19 ενεργές ομάδες καπνοπαραγωγών, μεταξύ άλλων και από τη γειτονική Βουλγαρία, τη Σερβία, την Τουρκία, τα Σκόπια και άλλες χώρες, γεγονός που φανερώνει το μέγεθος και τη σημασία του εν λόγω φόρουμ.
 
Το συνέδριο αυτό πραγματοποιείται κάθε φορά σε διαφορετική χώρα, ενώ όπως φάνηκε από τα λεγόμενα του κ. Εσάτ Χουσεΐν η φετινή διοργάνωσή του στην Κομοτηνή αποτελεί ιδιαίτερη επιτυχία του περιφερειάρχη κ. Γιώργου Παυλίδη. Ο κ. Χουσεϊν επισήμανε πως η διοργάνωση αυτή είναι πολύ σημαντική για την περιοχή μας καθώς όπως εξήγησε «οι διοργανώσεις αυτές αποτελούν ένα μέσο για τους ντόπιους να αποδείξουν την αξία των οργανωμένων προσπαθειών». 

«Yπάρxει πολύ καλή ποιότητα καπνού στην αγορά και κατ’ επέκταση αναμένεται τα προϊόντα καπνού να πωληθούν καλύτερα»

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Χουσεϊν εμφανίστηκε αισιόδοξος για την παραγωγή του καπνού κάνοντας λόγο για μία πολύ καλή χρονιά για του καπνοπαραγωγούς της περιοχής, καθώς όπως εξήγησε «υπάρξει πολύ καλή ποιότητα καπνού στην αγορά και κατ’ επέκταση αναμένεται τα προϊόντα καπνού να πωληθούν καλύτερα». Ειδικότερα σε ό, τι αφορά τα ελληνικά καπνά ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης επεσήμανε ότι αυτά απολαμβάνει αυξημένης ζήτησης παγκοσμίως παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αγρότες. «Περιμένουμε ακόμα να πληρωθούμε» επεσήμανε ο ίδιος χαρακτηριστικά τονίζοντας πως « μας άφησαν ουσιαστικά εκτός επιδοτήσεων παρόλο που τα λεφτά προορίζονταν ουσιαστικά για μας» και υπενθυμίζοντας πως «εμείς βοηθάμε τη χώρα μας στην κρίση αλλά και η πολιτεία πρέπει να κοιτάξει τους αγρότες».
 
Κλείνοντας ο κ. Χουσεϊν απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στις προσεχείς κινητοποιήσεις των αγροτοκτηνοτρόφων, που είναι προγραμματισμένες για τις 16 του μηνός, τονίζοντας πως αποτελεί ένας βήμα για τους αγρότες, ώστε να δουν τι μπορεί να γίνει αναφορικά με τις ελλείψεις των επιδοτήσεων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.