Τραγουδωντας υποδεχτηκαν την ανοιξη τα παιδια της Κομοτηνης

Το έθιμο των Χελιδονισμάτων τήρησαν για ακόμα μια χρονιά εκατοντάδες παιδιά που γέμισαν χαρά τους δρόμους της πόλης

Εκατοντάδες παιδιά ξεχύθηκαν στους δρόμους της Κομοτηνής την Δευτέρα 21 Μαρτίου, τηρώντας το έθιμο των «Χελιδονισμάτων», που ξεκίνησαν από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Περιοχής Βυζαντινού Φρουρίου και  έχουν εξελιχθεί σε θεσμό.

Μετά από τους περιορισμούς των προηγούμενων 2 ετών λόγω της πανδημίας, ήταν επόμενο τα παιδιά να περιμένουν με ανυπομονησία την ημέρα, με περίπου 30 τμήματα σχολείων να δίνουν με τις φωνές τους νότα αισιοδοξίας σε όλη την πόλη προς τιμή της άνοιξης που φέτος άργησε κάπως, αλλά ελπίζουν πως σύντομα θα έρθει και στη φύση, αλλά και στις καρδιές των ανθρώπων.

Την αρχή έκαναν το πρωί τα παιδιά του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής, που ξεκινώντας από το σχολείο τους γύρισαν όλη την πόλη, για να φτάσουν κοντά στο Βυζαντινό κάστρο, όπου και τους περίμεναν τα υπόλοιπα παιδιά της πόλης.

Η μαθητική πομπή κατέληξε στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής μέσα από έναν περίπατο από τον πεζόδρομο της Βενιζέλου, και καταλήγοντας με φωνές και τραγούδια στην κεντρική πλατεία, όπου στήθηκε ένα μικρό πανηγυράκι.

Να υπενθυμίσουμε πως το έθιμο αυτό έλκει τις ρίζες του από το Βυζάντιο, οπότε και τα παιδιά έβγαιναν στους δρόμους να υποδεχτούν την άνοιξη με ξύλινα ομοιώματα χελιδονιών και πανεράκια με κισσό που συμβολίζει τη βλάστηση και την αναγέννηση της φύσης.

Όπως τόνισε η κ. Ευγενία Πουρνάρα, πρόεδρος του Συλλόγου Περιοχής Βυζαντινού Φρουρίου, τους βοήθησε ο καιρός, παρά τον κρύο αέρα, και φέτος είχαν την μεγαλύτερη συμμετοχή από κάθε άλλη φορά.

«Αισθανόμαστε ευτυχισμένοι γιατί μετά από δύο χρόνια πανδημίας καταφέραμε να ετοιμαστούμε» σημείωσε, τονίζοντας πως για την διοργάνωση του δρωμένου χρειάστηκε περίπου 1,5 μήνας προετοιμασίας, δύσκολης μεν αλλά τελικά τα κατάφεραν.

«Να έχουμε αισιοδοξία και όλα θα πάνε καλά» σημείωσε, ενώ θα συνεχιστούν κανονικά οι δράσεις τους μεταξύ των οποίων είναι οι καντάδες, με τις οποίες ελπίζουν πως και φέτος θα κλείσουν τις εκδηλώσεις για τα Ελευθέρια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.