Την 28η Οκτωβριου τιμησε η Κομοτηνη
Με την καθιερωμένη παρέλαση κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου στην Κομοτηνή, με Συλλόγους, μαθητές και τα στρατιωτικά αγήματα να περνάν μπροστά από πλήθος κόσμου, που βρέθηκε στο χώρο παρά τον άστατο καιρό, και καταχειροκρότησε όλους τους συμμετέχοντες.
Η Παρέλαση έλαβε χώρα παρουσία των θεσμικών εκπροσώπων της περιοχής, της στρατιωτικής και αστυνομικής ηγεσίας, καθώς και του ΓΓ του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Πέλοπα Λάσκου ο οποίος εκπροσωπεί την κυβέρνησης στην φετινή επέτειο.
Πέλοψ Λάσκος: «Η εθνική κυριαρχία και αξιοπρέπεια διασφαλίζονται με ομοψυχία και ενότητα»
Στη σημασία της εθνικής ενότητας, της ισχυρής άμυνας και της οικονομικής σταθερότητας αναφέρθηκε ο κ.Πέλοψ Λάσκος, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στην Κομοτηνή.
Ο ίδιος εξέφρασε την υπερηφάνειά του για τη συμμετοχή της μαθητικής νεολαίας και των Ενόπλων Δυνάμεων, επισημαίνοντας ότι η ημέρα αποτελεί φόρο τιμής σε όσους αγωνίστηκαν για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της χώρας.
«Καμαρώσαμε σήμερα στην παρέλαση τη νεολαία και τις Ένοπλες Δυνάμεις, αποτίοντας φόρο τιμής σε αυτούς που κράτησαν την Ελλάδα υπερήφανη, ένδοξη, ανεξάρτητη, στη σωστή πλευρά της Ιστορίας και πολέμησαν μέχρι το τέλος», ανέφερε.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «η εθνική κυριαρχία, η εθνική αξιοπρέπεια, η κοινωνική ειρήνη και το μέλλον της πατρίδας επιτυγχάνονται μόνο με ομοψυχία, ενότητα, ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, δυναμική εξωτερική πολιτική και ισχυρή οικονομία», ευχόμενος σε όλους τους Έλληνες, Ειρήνη, ευημερια και ενότητα.
Μητροπολίτης κ Παντελεήμων «Δεν έχουμε το δικαίωμα να παρεκκλίνουμε από τις αρχές και το ήθος που μας παρέδωσαν οι πατέρες μας»
Χρόνια πολλά σε όλη την Ελλάδα, τη Θράκη και την Ροδόπη ευχήθηκε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, ζητώντας από την Θεοτόκο, την Υπέρμαχη Στρατηγό του Γένους μας, που εορτάζουμε την αγία Σκέπη της, να μας σκεπάζει κάτω από το Ωμοφόριό της, και εμείς, όπως τα παιδιά απέναντι στη μάνα αναφερόμαστε σε αυτή και αντιλαμβανόμαστε το θέλημα του Θεού και δια αυτής.
Συνεχάρη επίσης τη μαθητιώσα νεολαία και στους στρατευομένους, για την άψογη συμμετοχή τους σε αυτή την παρέλαση. «Αν σε αυτά τα παιδιά διδάξουμε ουσιαστικά του προγόνους μας, τον Αρχιεπίσκοπο Χρύσανθο, τους πατέρες και τους παππούδες που με το αίμα τους πότισαν τη γη που πατάμε, και ξαναδιαβάσουμε την ιστορία μας, τότε τα παιδιά με περισσότερη περηφάνια και εδώ και σε όλη την Ελλάδα θα παρελαύνουν» τόνισε.
Για αυτό και αυτή είναι η μεγάλη ευθύνη όλων μας, να συνεχίσουμε επόμενοι των ηρώων πατέρων μας και των Αγιών Πατέρων της πίστεως μας, και «να συνεχίσουμε με την γνώση ότι δεν έχουμε το δικαίωμα να παρεκκλίνουμε από τις αρχές και το ήθος που εκείνοι μας παρέδωσαν».
Ευριπίδης Στυλιανίδης: «Όταν υπερασπίζεσαι τη Θράκη, υπερασπίζεσαι ολόκληρη την Ελλάδα»
Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου δεν έχει μόνο συμβολικό χαρακτήρα, αλλά αποτελεί μια ευκαιρία ιστορικής αφύπνισης, με τη μαζική συμμετοχή της μαθητικής νεολαίας να μεταφέρει μήνυμα συνέχειας από τη μία γενιά στην επόμενη, ανέφερε ο βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας, Ευριπίδης Στυλιανίδης.
«Η παρουσία, η μαζική και οργανωμένη, της νεολαίας μας δείχνει ότι έρχεται μια νέα γενιά Ελλήνων, έτοιμη να συνεχίσει τη δόξα που μας χάρισαν οι πρόγονοί μας», υπογράμμισε.
Ο κ. Στυλιανίδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συμβολή της Θράκης στην ιστορία της χώρας, υπενθυμίζοντας τον ρόλο του Χρύσανθου, πρώην Μητροπολίτη Τραπεζούντος, ο οποίος ως Αρχιεπίσκοπος Αθηνών αρνήθηκε να ορκίσει την κατοχική κυβέρνηση.
Παράλληλα, στάθηκε στις θυσίες των κατοίκων της περιοχής, τόσο στο μέτωπο του 1940 όσο και κατά την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης, τονίζοντας ότι πολλοί άνδρες και γυναίκες από τα χωριά της Θράκης έχασαν τη ζωή τους στους εθνικούς αγώνες.
Συνδέοντας την ιστορική μνήμη με τις σύγχρονες προκλήσεις, υπογράμμισε την ανάγκη περαιτέρω θωράκισης της Θράκης, αλλά και καλλιέργειας ιστορικής συνείδησης στη νέα γενιά.
«Έχει μεγάλη σημασία να προσέξουμε και να θωρακίσουμε περαιτέρω αυτή την περιοχή και, βεβαίως, να διδάξουμε στη νέα γενιά πόση αξία έχει να υπερασπίζεσαι τη Θράκη. Γιατί στη Θράκη υπερασπίζεσαι ολόκληρο τον ελληνισμό και την Ελλάδα», τόνισε, ευχόμενος Χρόνια Πολλά σε όλους τους Έλληνες.
Ιλχάν Αχμέτ: «Η 28η Οκτωβρίου συμβολίζει την ενότητα του ελληνικού λαού»
«Η 28η Οκτωβρίου συμβολίζει την ενότητα του ελληνικού λαού απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις της Ιστορίας του, όταν καλείται να υπερασπιστεί την εδαφική του ακεραιότητα και την εθνική του ανεξαρτησία» ανέφερε στην δήλωσή του ο βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ κ.Ιλχάν Αχμέτ.
Ο κ. Αχμέτ συνέδεσε το ιστορικό μήνυμα του 1940 με τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα στο μέλλον, υπογραμμίζοντας την ανάγκη η συλλογική στάση εκείνης της περιόδου να αποτελέσει σημείο αναφοράς και για τις επόμενες γενιές.
«Ας γίνει εκείνη η μοναδική στιγμή που συμβολίζει το πρωινό της 28ης Οκτωβρίου 1940, σηματοδότης και οδηγός μιας πορείας αντάξιας των μεγάλων προκλήσεων του μέλλοντος», ανέφερε χαρακτηριστικά, ευχόμενος «Χρόνια Πολλά Ελλάδα!».
Οζγκιούρ Φερχάτ: «Οι αγώνες ενάντια στον φασισμό και τον ναζισμό παρακαταθήκη για το μέλλον»
Η σημερινή μέρα, τόνισε ο ανεξάρτητος Βουλευτής Ροδόπης κ. Οζγκιούρ Φερχάτ, μας δίνει έννοιες όπως ο πόνος, ο θάνατος ο πόλεμος και η ταλαιπωρία, και από την άλλη μας δίνει τις αρχές και τις αξίες που διέπουν τη ζωή όλων μας στην Ελλάδα, όπως η Δημοκρατία, η Ελευθερία, η θέληση για ζωή, η υπεράσπιση των ιδανικών της κοινωνίας αλλά και όλου του λαού.
Μετά την παρέλαση των μαθητών, των Συλλόγων και των στρατιωτικών αγημάτων, σημείωσε, δείχνει πως πρέπει να μεταλαμπαδεύσουμε το φως της ιστορίας στο μέλλον, και να είμαστε έτοιμοι ώστε στις σημερινές προκλήσεις, που μπορεί να είναι διαφορετικές, να καταφέρουμε πολύ περισσότερο στο μέλλον.
«Είμαι σίγουρος πως ως χώρα και ως κοινωνία μπορούμε να πάμε μπροστά με τις σωστές πρωτοβουλίες και πολιτικές αρκεί αν πιστέψουμε στις δυνάμεις μας ως χώρα και ως κοινωνία» ανέφερε, στηρίζοντας όλους και ειδικά τη νεολαία.
«Δεν ξεχνάμε την ιστορία, τους αγώνες ενάντια στον φασισμό και τον ναζισμό, που αποτελούν μια παρακαταθήκη για το μέλλον.
Μανώλης Ταπατζάς: «Όταν είμαστε ενωμένοι, μπορούμε να πετύχουμε πολλά»
Στο διαχρονικό μήνυμα ενότητας και αντίστασης απέναντι στον φασισμό επικεντρώθηκε η δήλωση του Μανώλη Ταπατζά, με αφορμή τον εορτασμό της εθνικής επετείου.
Όπως επισήμανε, η 28η Οκτωβρίου αποτελεί μία από τις σημαντικότερες σελίδες της νεότερης ελληνικής ιστορίας, καθώς σηματοδοτεί την αποφασιστική αντίσταση του ελληνικού λαού απέναντι στον φασισμό.
«Σήμερα, 28η Οκτωβρίου, θυμόμαστε μία από τις σημαντικότερες σελίδες της νεότερης Ελλάδας, όταν ο λαός, ενωμένος, με τόλμη και αποφασιστικότητα, αντιστάθηκε απέναντι στον φασισμό», ανέφερε.
«Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι όταν είμαστε ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε πολλά» συνέχισε ενώ παράλληλα σημείωσε πως η Ελλάδα «μπορεί και πρέπει να υπερασπίζεται τις αξίες της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας», αποτίοντας φόρο τιμής σε όσους συμμετείχαν στον αγώνα και θυσιάστηκαν για τα ιδανικά της πατρίδας.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
