Τουρκια: Τοπικη Συμβουλος εσωσε 40 κοριτσια απο γαμο σε νεαρη ηλικια

Προκειμένου να μην βιώσουν αυτά που έζησε η ίδια

Η 49χρονη Ντιλέκ Ντεμίρ, η οποία είναι τοπική σύμβουλος για δεύτερη θητεία στη γειτονιά Μουράδιε στο Ντιγιάρμπακιρ Μπαγκλάρ, τοποθέτησε ένα κουτί επιθυμίας – καταγγελίας έξω από το γραφείο της όταν ανέλαβε καθήκοντα. 

Η Ντεμίρ, που σταμάτησε το σχολείο σε ηλικία 14 και παντρεύτηκε βίαια, έχει σώσει 40 κορίτσια από το να παντρευτούν σε νεαρή ηλικία μέχρι σήμερα με επιστολές που μαζεύτηκαν στο κουτί, το οποίο έβαλε με σκοπό να σώσει όσες αναγκάζονται να παντρευτούν ή είχαν άλλα προβλήματα τα οποία φοβήθηκαν να τα εκφράσουν. 

«Πήρα όρκο για τα κορίτσια»

Η Ντεμίρ, εκμυστηρεύθηκε ότι είχε σταματήσει το σχολείο σε ηλικία 14 ετών όταν παντρεύτηκε βίαια και χώρισε με τον άντρα της σε ηλικία 17 ετών. «Έβγαλαν τη ποδιά μου και με έβαλαν σε νυφικό. Ο πατέρας μου με ανάγκασε να παντρευτώ βίαια. Ήμουν εναντίον, ήθελα να σπουδάσω και να γίνω αστυνομικός. Τελείωσα το λύκειο και τώρα προετοιμάζομαι για πανεπιστημιακές εξετάσεις. Μου αρέσει πολύ η γειτονιά μου. Μου αρέσει πολύ να βοηθήσω σε όσους έχουν ανάγκη» είπε η ίδια.

«Σε αυτά τα 8 χρόνια» συνέχισε, «έχουμε βγάλει μισθούς σε περισσότερους από 650 συμπολίτες. Γινόμαστε μια γέφυρα για αυτούς τους ανθρώπους, γινόμαστε μια ευκαιρία. Ήθελα να σπουδάσω όμως σταμάτησα, έκανα έναν όρκο ότι κανένας, κανένα κορίτσι δεν πρέπει να απομακρυνθεί από την εκπαίδευση. Προς το παρόν μπορώ να βοηθήσω μόνο στην γειτονιά μου. Προσπαθώ να παρέχω βοήθεια και σε άλλες περιοχές».

Μετά τη νίκη στις εκλογές, η Ντιλέκ Ντεμίρ δήλωσε ότι αναλαμβάνει δράση με πρόταγμα «να μην αυξηθούν οι γυναίκες σαν τη Ντιλέκ». Έτσι, «τοποθέτησα ένα κουτί επιθυμίας-καταγγελίας για κορίτσια που είχαν σταματήσει το σχολείο, ώστε να μην πέσουν θύματα, να παντρευτούν νωρίς ή για εκείνους που έχουν άλλες καταγγελίες και φοβούνται να έρθουν σε μένα. Τα πρώτα χρόνια, ήταν ντροπαλοί, αλλά τώρα έρχονται σε μένα και μιλάμε. Με αυτό το κουτί, σώσαμε τις ζωές 40 κοριτσιών από την άβυσσο.  Επί του παρόντος, οι περισσότερες από αυτές έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους και εξασκούν κάποιο επάγγελμα».

Τέλος η Ντιλέκ έσπευσε να συμπληρώσει πως «φυσικά, τίποτα δεν συμβαίνει από μόνο του. Αυτό συνέβη με τη βοήθεια όλων των αρχών στις οποίες πήγαμε. Όταν έρχονται σε μένα τα κορίτσια, με κοιτάζουν σαν να έχουν λυθεί πλήρως τα προβλήματά τους».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.