Το Τμημα Παρευξεινιων καλωσορισε τους πρωτοετεις φοιτητες της βουλγαρικης κατευθυνσης
Περισσότερους από 20 πρωτοετείς φοιτητές, υποδέχτηκε χθες, στη σχετική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε, η κατεύθυνση Βουλγαρικής Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
Τα μέλη της διοίκησης του τμήματος αλλά και οι υπεύθυνοι της κατεύθυνσης καθηγητές, καλωσόρισαν τους πρωτοετής φοιτητές και φοιτήτριες του ακαδημαϊκού έτους 2017-2018, παρουσιάζοντας τόσο το Τμήμα, όσο και τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, για την οποία μάλιστα μίλησαν και φοιτητές μεγαλύτερων ετών, που την έχουν επιλέξει.
Σοβαρές οι προοπτικές εργασίας μετά το πέρας των σπουδών
Την αρχή έκανε η πρόεδρος του Τμήματος κ. Μαρία Δημάση, η οποία μίλησε συνολικά για το Τμήμα και τη λειτουργία του, αλλά και ειδικότερα για την κατεύθυνση βουλγαρικής γλώσσας, επισημαίνοντας τις σοβαρές προοπτικές εργασίας που αυτή έχει σε πολλαπλούς τομείς της σύγχρονης αγοράς εργασίας, αλλά και για τη συνολική στόχευση του τμήματος, τη συνεργασία φοιτητών και ακαδημαϊκού προσωπικού, για να τονίσει πως «οι πόρτες όλων είναι ανοιχτές» για κάθε ανάγκη που μπορεί να τους προκύψει.
Τον λόγο έλαβε έπειτα η κ.Χριστίνα Μάρκου για την εκτενέστερη παρουσίαση της κατεύθυνσης, η οποία δημιουργήθηκε από την αρχή λειτουργίας του Τμήματος Παρευξεινίων, το ακαδημαϊκό έτος 2000-2001 και έκτοτε αριθμεί εκατοντάδες αποφοίτων που έχουν ήδη να επιδείξουν μια επιτυχημένη μετέπειτα σταδιοδρομία, μεταξύ άλλων σε Κέντρα δια βίου μάθησης, φροντιστήρια ξένων γλωσσών, μεταφραστικά γραφεία, αλλά και επιχειρήσεις.
Η κ. Μάρκου κατά τη διάρκεια της παρουσίασης μίλησε επίσης για τις ευκαιρίες που προσφέρει το τμήμα και η συγκεκριμένη κατεύθυνση στους φοιτητές που την επιλέγουν και κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, αναφέροντας μεταξύ άλλων το πρόγραμμα Erasmus που υλοποιεί σε συνεργασία με τα τρία κορυφαία πανεπιστήμια της γείτονος χώρας, ήτοι τα πανεπιστήμια της Σόφιας, της Φιλιππούπολης και του Βέλικο Τάρνοβο, αλλά και τα διεθνή φοιτητικά επιστημονικά συνέδρια στα οποία φοιτητές της κατεύθυνσης μπορούν να συμμετέχουν, έχοντας μάλιστα υποτροφίες για θερινά σεμινάρια βουλγαρικής γλώσσας και πολιτισμού επίσης σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια της Σόφια και του Βέλικο Τάνοβο.
Η πρακτική άσκηση, η πρώτη επαφή των φοιτητών με την αγορά εργασίας
Η πρακτική άσκηση που υλοποιούν οι φοιτητές του τμήματος είναι ένα ακόμα από τα πολλαπλά εφόδια που προσφέρει το τμήμα, δίνοντας την ευκαιρία μίας πρώτης απασχόλησης και σύνδεσης των φοιτητών με την αγορά εργασίας, γεγονός που διαφάνηκε και από το παράδειγμα που έδωσε η κ. Μάρκου, με την πρακτική άσκηση τεσσάρων φοιτητριών του τμήματος στον Δήμο Κομοτηνής, όπου ανέλαβαν την καταγραφή και την αρχειοθέτηση αρχείων στην βουλγαρική γλώσσα, από την περίοδο της Βουλγαρικής κατοχής, που μέχρι τότε παρέμειναν στα συρτάρια του Δήμου. Παρών άλλωστε στην εκδήλωση ήταν και ο προϊστάμενος των Γενικών Αρχείων του Κράτους στη Ροδόπη Παναγιώτης Κροκίδας ο οποίος με τη σειρά του καλωσόρισε τα παιδιά, μιλώντας για την συνεργασία του τμήματος με τα διεύθυνση των ΓΑΚ στην Ροδόπη έως τώρα.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν και το σύνολο σχεδόν του επιστημονικού προσωπικού της κατεύθυνσης, τους οποίους και παρουσίασε η κ. Μάρκου, και συγκεκριμένα η κ. Νίκη Ράλτσεβα, η κ. Βαλεντίνα Βάντσεβα, ο κ. Μάρκος Αλμπάνης αλλά και ο αναπληρωτής καθηγητής της Λαογραφίας κ. Μανόλης Σέργης.
Ακολούθως οι πρωτοετείς φοιτητές είχαν την ευκαιρία να ακούσουν δια στόματος των ιδίων των φοιτητών μεγαλύτερων ετών του τμήματος για την έως τώρα εμπειρία της φοίτησής τους, ενώ ακολούθησε μία μικρή «δεξίωση» με κεράσματα καλωσορίσματος για το σύνολο των παρευρισκομένων.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.