Το Σχεδιο «Αθηνα» υποθεση μονο των θιγομενων φοιτητων;

Μεγάλη η αναστάτωση, που προκάλεσε στην φοιτητική κοινότητα της Κομοτηνής, η ανακοίνωση των προτάσεων του περιβόητου Σχεδίου «Αθηνά» για την αναδιάρθρωση των τμημάτων του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης. Ήδη οι αντιδράσεις των φοιτητών των θιγόμενων τμημάτων έχουν γίνει αισθητές στις τάξεις της τοπικής κοινωνίας, ενώ κινητοποίησαν και τους θεσμικούς φορείς. Σε ποιο βαθμό, ωστόσο, η τοπική κοινωνία της Ροδόπης έχει εμπεδώσει τις ουσιαστικές συνέπειες της αναδιάρθρωσης που προτείνει το Υπουργείο Παιδείας για τα τμήματα της Κομοτηνής. Πέρα από τη διάσταση της ακαδημαϊκής λειτουργίας των τμημάτων μετά τις συνενώσεις, που προβλέπονται-κάτι που απασχολεί περισσότερο βέβαια φοιτητές και πανεπιστημιακούς των θιγόμενων- μία άλλη διάσταση, δευτερεύουσα μεν, αλλά εξίσου σημαντική, είναι αυτή της στήριξης που προσφέρει ο φοιτητικός πληθυσμός του Δημοκριτείου στην Κομοτηνή, στήριξη ασφαλώς οικονομική αλλά όχι μόνο.

Στο Σχέδιο «Αθηνά» λοιπόν, στην τελική πρόταση του Υπουργείου, που δημοσιεύτηκε προχθές, εμπεριέχεται ο κίνδυνος όχι μόνο της υποβάθμισης τμημάτων και επαγγελματικών δικαιωμάτων των φοιτητών, αλλά και συρρίκνωσης, σε αξιόλογο ποσοστό, του φοιτητικού πληθυσμού της Κομοτηνής. Γιατί η απορρόφηση του τμήματος Παρευξεινίων από το Ιστορίας Εθνολογίας, αλλά και η αντίστοιχη απορρόφηση των τμημάτων Πολιτικών Επιστημών και Διοίκησης Επιχειρήσεων από το ΔΟΣΑ, ουκ έρχονται μόνα!

Από 1804 φέτος, 975 το Σεπτέμβριο οι εισακτέοι

Αντίθετα, στις προβλέψεις της τελικής πρότασης του Σχεδίου «Αθηνά», εντοπίζεται σημαντική μείωση του αριθμού εισακτέων σε όλα τα τμήματα της Κομοτηνής από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Ειδικότερα, ενώ στις αρχές τις τρέχουσας ακαδημαϊκής χρονιάς στα 9 τμήματα της πόλης μας εισήλθαν συνολικά 1804 νέοι φοιτητές, από τα προτεινόμενα του Υπουργείου Παιδείας στο Σχέδιο «Αθηνά» ο αριθμός αυτός στο ακαδημαϊκό ετος 2013-2014 πρόκειται να περιοριστεί σε 975. Πρόκειται για μια μείωση των εισακτέων, λοιπόν, που υπερβαίνει το 45% για τη νέα χρονιά. Σε βάθος τετραετίας, μάλιστα, αν η εισαγωγή φοιτητών στα τμήματα της Κομοτηνής θα πραγματοποιείται με τους ίδιους ρυθμούς, η απώλεια σε φοιτητικό δυναμικό που θα υποστεί η πόλη, υπολογίζεται με απολυτούς αριθμούς περίπου στις 3.000.

Δραματική συρρίκνωση δυναμικού στα υπό συγχώνευση τμήματα

Στα τμήματα της Κομοτηνής, όπως διαφαίνεται από τους επισυναπτόμενους πίνακες του Σχεδίου «Αθηνά», υπάρχει μια γενική τάση μείωσης του φοιτητικού δυναμικού, κάτι που αποτελούσε διαχρονικό αίτημα των πανεπιστημιακών, προκειμένου να εξυπηρετείται καλύτερα, σε ακαδημαϊκό επίπεδο, η λειτουργία των τμημάτων. Ωστόσο, χαρακτηριστικά παραδείγματα δραστικού «κουρέματος» των θέσεων για νεοεισακτέους- παραδείγματα που ενισχύουν την ανησυχία όσων διαμαρτύρονται για πρόθεση υποβάθμισης-διαπιστώνοντα στις περιπτώσεις των ενιαίων σχημάτων, που προβλέπεται να δημιουργηθούν μετά από τις συνενώσεις. Συγκεκριμένα, στο τμήμα «Ιστορίας και Εθνολογίας Θράκης», όπως θα προκύψει από την απορρόφηση του τμήματος Παρευξεινίων στο Ιστορικό, ο προτεινόμενος αριθμός εισακτέων για τον προσεχή Σεπτέμβριο είναι μόλις 125. Κατά την τρέχουσα χρονιά, ωστόσο, ο συνολικός αριθμός των φοιτητών, που εισήλθαν στα δυο υπό συνένωση τμήματα, ανερχόταν σε 292. Το «κούρεμα» των θέσεων στην περίπτωση αυτή ξεπερνά αρκετά το ποσοστό του 50%.

Ταυτόχρονα, ακόμα πιο αρνητικές είναι οι προβλέψεις του Σχεδίου «Αθηνά» σε ό,τι αφορά το ενιαίο σχήμα των τμημάτων ΔΟΣΑ-Διοίκησης Επιχειρήσεων-Πολιτικών Επιστημών, το οποίο προβλέπεται να ονομαστεί «Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων. Εκεί οι εισακτέοι του προσεχούς Σεπτεμβρίου προβλέπεται να περιοριστούν σε μόλις 150, την ώρα που τα τρία υπό συνένωση υφιστάμενα τμήματα συγκέντρωσαν φέτος περί τους 460 πρωτοετείς φοιτητές. Εδώ ο περιορισμός του δυναμικού του ενιαίου τμήματος υπολογίζεται σε παραπάνω από 67% σε σύγκριση με τον υφιστάμενο.

«Κούρεμα» σε όλο το Δημοκρίτειο, εξαιρέσει της Πολυτεχνικής Σχολής

Σημειώνεται ότι παρόμοια μείωση του φοιτητικού δυναμικού προβλέπεται στο Σχέδιο «Αθηνά» για το σύνολο του Δημοκρίτειου, εξαιρέσει της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης, αλλά το μεγαλύτερο πλήγμα για τις πόλεις που φιλοξενούν τμήματα του Ιδρύματος το δέχεται ασφαλώς η πόλη της Κομοτηνής.

Άραγε η τοπική κοινωνία και οι θεσμικοί θα αντιδράσουν με τη δέουσα υπευθυνότητα; Θα συμπαρασταθούν στους θιγόμενους φοιτητές, που ήδη έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις και ζήτησαν από την πρώτη στιγμή να έχουν στο πλευρό τους την υπόλοιπη κοινωνία ενεργά; Βέβαια, ήδη έχουν γίνει ορισμένα βήματα προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, αλλά το ζητούμενο και επιτακτικό στην παρούσα συγκυρία είναι να συντονιστούν οι αντιδράσεις και να δημιουργηθεί ένα κοινό μέτωπο απέναντι στο Σχέδιο «Αθηνά».

Συμπαράσταση στον αγώνα των φοιτητών

Από τον Σύνδεσμο Ξενοδόχων Θράκης

Με αφορμή το έγγραφο που ενεχείρησε στο Σύνδεσμο Ξενοδόχων Θράκης ο Σύλλογος Φοιτητών Ιστορίας – Εθνολογίας ‘Ηρόδοτος’, ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων Θράκης εκφράζει τη συμπαράστασή του στον αγώνα των φοιτητών. Θεωρεί τα αιτήματά τους δίκαια, καθώς η συγχώνευση σχολών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης θα μειώσει αφενός την επιστημονική επάρκεια και αφετέρου θα προκαλέσει μείωση των εισακτέων στα τμήματα και αυτό με τη σειρά του θα επιφέρει περαιτέρω συρρίκνωση της τοπικής οικονομίας στη δύσκολη εποχή που περνά η χώρα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.