Το Πασχα του 2018 θα γινει η Εβδομαδα Υγειας της ΠΑΜΘ

Μετατέθηκε η πραγματοποίηση για την καλύτερη προετοιμασία της

Για την περίοδο γύρω από το Πάσχα του 2018 μετατέθηκε η πραγματοποίηση της Εβδομάδας υγείας της Περιφέρειας ΑΜΘ, που είχε αρχικά προγραμματιστεί για φέτος τον Μάιο.
 
Αυτό τονίστηκε κατά την απάντηση στην ερώτηση που κατέθεσε ο επικεφαλής του Περιφερειακού Συνδυασμού «Γνώση και Συνεργασία» κ. Βασίλειος Τραιφόρος, ο οποίος υπενθύμισε πως η περιφέρεια είχε λάβει την απόφαση στις αρχές του Μαΐου να πραγματοποιηθεί μια Εβδομάδα Υγείας, «η οποία αποτελούσε και την μοναδική πρωτότυπη πρωτοβουλία της Περιφέρειάς μας σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα», όπως σημείωσε.
 
Ο στόχος της ήταν πολυποίκιλος, επιστημονικός, ενημερωτικός και είχε παρεμβάσεις για την ενημέρωση για την πρωτοβάθμιας φροντίδα υγείας.
 
Αναφέρθηκε δε και σε επιστολή της πρώην αρμόδιας Αντιπεριφερειάρχη, κ. Χειράκη, που έκανε, κατά τον ίδιο, μια αξιόλογη προετοιμασία, για αυτό και αναρωτήθηκε γιατί δεν συνεχίστηκε ώστε να γίνει η Εβδομάδα Υγείας όπως είχε προγραμματιστεί, αλλά αναπέμφθηκε ουσιαστικά στις καλένδες.
 
Τόνισε, άλλωστε, πως το θέμα της υγείας είναι μείζον για την Περιφέρεια, υπενθυμίζοντας πως μελέτη που είχε γίνει μέσω διασυνοριακού προγράμματος, προ αρκετών πλέον ετών, είχε διαπιστώσει υψηλή συχνότητα, σε σχέση με τις άλλες περιφέρειες, διαφόρων νοσημάτων και νεοπλασιών. Για αυτό και θεωρεί επιτακτική την ανάγκη να πραγματοποιηθεί αυτή η Εβδομάδα Υγείας ως αρχή μια γενικότερης προσπάθειας για τη δημόσια υγεία. 

Χρόνος για καλύτερη προετοιμασία 

Απαντώντας ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας κ. Χρήστος Τερτσούδης, σημείωσε πως έχει υπάρξει σημαντική προετοιμασία, όμως με την ανάληψη των καθηκόντων του στα τέλη Μαρτίου διαπίστωσε πως για να γίνει μια επιτυχημένη πολυήμερη επιστημονική εκδήλωση, και όχι μια ολιγόωρη εκδήλωση καταγραφής προβλημάτων, πρέπει να μπουν κάποιες παράμετροι και να συγκεκριμενοποιηθεί η θεματολογία της.
 
Με δεδομένο ότι στόχευση ήταν η κατά το δυνατόν μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή, τόσο από σχετικούς με την υγεία συλλόγους και φορείς όσο και από πλευράς των πολιτών, θεώρησαν πως θα ήταν καλύτερο να γίνει η Εβδομάδα Υγείας είτε μια εβδομάδα πριν είτε μια εβδομάδα μετά τις διακοπές του Πάσχα, ώστε να είναι κατάλληλες και οι καιρικές συνθήκες, όπως εξήγησε ο κ. Τερτσούδης.
 
Η θεματολογία θα περιλαμβάνει την παχυσαρκία, το κάπνισμα, τον αλκοολισμό, τους νεφροπαθείς, την αιμοδοσία, το διαδίκτυο και το bullying, ενώ θα επικαιροποιηθούν οι αρμόδιες επιτροπές με την ταυτόχρονη δημιουργία συντονιστικής επιτροπής σε κάθε ΠΕ, με τη διάρκεια να μην ξεπερνά τις 4 ημέρες.
 
Ελπίδα τους είναι πως μέχρι τις 14 Αυγούστου θα έχουν ολοκληρωθεί οι προτάσεις, και να περιέλθουν στην Διεύθυνση Υγείας, ενώ ο κ. Τερτσούδης κατέληξε πως στόχος τους είναι να γίνει θεσμός αυτή η εβδομάδα για την Περιφέρεια, και παράδειγμα για τις υπόλοιπες.
 
Τέλος ο κ. Μέτιος συμπλήρωσε πως προφανώς και η εκδήλωση δεν ματαιώθηκε, αλλά αναβλήθηκε για να οργανωθεί καλύτερα και ενημέρωσε πως η αρχική εισήγηση ήταν πολύ φιλόδοξη και θα απαιτούσε ένα πολύ μεγάλο προϋπολογισμό, για αυτό και αποφάσισαν να διατεθούν 5.000 ευρώ από κάθε ΠΕ και την Περιφέρεια, όμως έδωσαν μεγαλύτερο περιθώριο για να ενεργοποιηθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.