Το Παπικιο ορος αναδεικνυεται

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης διοργανώνει για πρώτη φορά πολιτιστικό περίπατο στο ιερό βουνό της Ροδόπης, ενώ από τον προσεχή Οκτώβρη θα «τρέξει» εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε όλα τα σχολεία της ΠΑΜ-Θ

Σήμερα η παρουσίαση της μακέτας αφής στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων

Στον άξονα της προσβασιμότητας, επικεντρώθηκε φέτος η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης η οποία στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνής Ημέρας Μουσείων, αναμένεται σήμερα το απόγευμα να παρουσιάσει την νέα μακέτα αφής που θα τοποθετηθεί στον αύλειο χώρο του μουσείου και θα «αποτυπώνει» το κτίριο που φέρει την υπογραφή του Άρη Κωνσταντινίδη.

Ο λόγος για μια μακέτα διαστάσεων 1×1 μ. που όπως εξήγησε το πρωί της Τρίτης, 17 Μαϊου μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» η μουσειολόγος – αρχαιολόγος κ. Νάγια Δαλακούρα θα δώσει την δυνατότητα τόσο σε παιδιά όσο και σε επισκέπτες με προβλήματα όρασης αγγίζοντάς της να κατανοούν την δομή του κτιρίου. Επίσης η λεζάντα της μακέτας είναι γραμμένη και σε γραφή Braille τόσο στα αγγλικά όσο και στα ελληνικά, ενώ όπως τόνισε η ίδια πρόκειται για μια μακέτα προσβάσιμη για όλους. 

Ο άξονας και της καινοτομίας και της προσβασιμότητας είναι ένας από τους τρεις άξονες στους οποίους «αναλύεται» το φετινό σύνθημα της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων όπως αυτό ορίστηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων, μαζί με τους άξονες της βιωσιμότητας, που αφορά όπως εξήγησε η ίδια στο πως τα μουσεία μπορούν μέσα από ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων να συμβάλλουν στη συνειδητοποίηση των περιβαλλοντικών προκλήσεων και στη διάδοση επιστημονικών γνώσεων για την αντιμετώπισή τους αλλά και στον άξονα της ενδυνάμωσης της κοινωνικής συνοχής μέσω της εκπαίδευσης, στον τρόπο δηλαδή που τα μουσεία μέσα από την ερμηνεία και την παρουσίαση των συλλογών, καθώς και την οργάνωση εκπαιδευτικών δράσεων, καθίστανται απαραίτητος «ιστός» για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Σε ό,τι αφορά την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης αλλά και το Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής όπως τόνισε η κ.Δαλακούρα συμμετέχει ανελλιπώς στους εορτασμούς της Διεθνής Ημέρας Μουσείων, έχοντας καταφέρει τα τελευταία χρόνια να αναδεικνύεται ως ένα «μουσείο κοινότητας».

Αναφορικά με την επιλογή της φετινής θεματικής για την Διεθνή Ημέρα που συνοψίζεται στον τίτλο «Η Δύναμη των Μουσείων» η κ.Δαλακούρα εξήγησε πως απώτερος στόχος της επιλογής του θέματος είναι η ανάδειξη της δύναμης που έχουν τα μουσεία ως φορείς κοινωνικών αλλαγών και βιώσιμης ανάπτυξης. Τα μουσεία, εξήγησε «έχουν πραγματικά την δύναμη να μεταμορφώνουν τον κόσμο, καθώς παρουσιάζοντας το παρελθόν ανοίγουν νέους ορίζοντες και διαμορφώνουν νέες ιδέες με σκοπό την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πολιτιστικός περίπατος σε συνεργασία με την Εταιρεία Θρακικών Ερευνών

Οι δράσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης όμως δεν σταματούν εδώ, καθώς όπως έκανε γνωστό η κ.Δαλακούρα την επόμενη Πέμπτη, 26 Μαΐου στο πλαίσιο του εορτασμού των πράσινων πολιτιστικών διαδρομών και του εθνικού σχεδίου δράσης για την εκπαίδευση και την αειφόρο ανάπτυξη, διοργανώνεται για πρώτη φορά πολιτιστικός περίπατος στο Παπίκιο όρος.

Ειδικότερα όπως εξήγησε σε συνεργασία με την Εταιρεία Θρακικών Ερευνών θα πραγματοποιηθεί ένας περίπατος με σημείο εκκίνησης τη θέση Καλέδες που βρίσκεται πάνω από το σύγχρονο μοναστήρι του Οσίου Μαξίμου του Καυσοκαλύβη, δίνοντας την ευκαιρία σε όσους συμμετέχουν να γνωρίσουν το σπουδαίο αυτό μοναστηριακό κέντρο, και να περιηγηθούν σε πολύ συγκεκριμένους και προσβάσιμους αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της περιοχής. Η κ.Δαλακούρα υπογράμμισε πως πρόκειται για την πρώτη φορά που υλοποιείται μια τέτοια δράση στο Παπίκιο, για να κάνει σαφές πως ο περίπατος θα αφορά και σε οικογένειες με παιδιά και σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το Παπίκιο Όρος σε όλα τα σχολεία της ΠΑΜ-Θ

Η ξενάγηση αυτή δεν θα αποτελέσει την μοναδική ευκαιρία γνωριμίας με την ομορφιά του Παπίκιου Όρους καθώς όπως έκανε γνωστό η ίδια από τον ερχόμενο Οκτώβριο αναμένεται να «τρέξει» ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σε όλα τα σχολεία της Περιφέρειας ΑΜ-Θ για το Παπίκιο Όρος και ειδικότερα για το μοναστήρι του Λινού, με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης να έχει ήδη εξασφαλίσει χρηματοδότηση από ευρωπαϊκό πρόγραμμα ύψους 106.000 ευρώ.  Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθούν και επιτόπια εκπαιδευτικά προγράμματα, θα δημιουργηθούν μουσειοσκευές και παιχνίδια, καθώς και ένα ντοκιμαντέρ τεκμηρίωσης για το Παπίκιο, ώστε όπως υπογράμμισε «το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας να έχει πρόσβαση αλλά και ενημέρωση για το Παπίκιο όρος».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.