Το μεγαλο ραντεβου των Μανιταροφιλων στην Ξανθη

Η 10η Πανελλήνια Φθινοπωρινή Συνάντηση Μανιταρόφιλων πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Ξάνθη, το Δασικό Χωριό Ερύμανθος και τη Σταυρούπολη

Για 10η συνεχή χρονιά η Πανελλήνια Φθινοπωρινή Συνάντηση Μανιταρόφιλων που έχει καθιερωθεί από το 2006, πραγματοποιήθηκε και φέτος, στο νομό της Ξάνθης το τριήμερο 30-31 Οκτωβρίου και 1 Νοεμβρίου. Η συνάντηση αυτή αποτελεί τη δεύτερη κατά σειρά μεγαλύτερη συνάντηση των φίλων των μανιταριών, που πραγματοποιείται συνήθως εδώ στην οροσειρά της Ροδόπης, κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης, και ακολουθεί τη Γενική Πανελλήνια Φθινοπωρινή Συνάντηση Μανιταρόφιλων, τη μεγαλύτερη όλων των συναντήσεων, που λαμβάνει χώρα στη Δυτική Μακεδονία, περιοχή ως γνωστόν πλούσια σε ποικιλίες μανιταριών.

Το πρόγραμμα της Συνάντησης

Ο τόπος συνάντησης διαφέρει κάθε χρόνο. Μετά τα Κομνηνά και το Καρυοφυτο, σειρά είχαν φέτος τρεις διαφορετικοί τόποι δράσεων, στην πόλη, στο δασικό χωριό Ερύμανθος, κοντά στο Λειβαδίτη και στη Σταυρούπολη. Τέτοιου είδους εκδηλώσεις είναι πάντοτε ανοιχτές και μπορεί να τις παρακολουθήσει οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στον «ΠτΘ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Μανιταρόφιλων ΑΜ-Θ κ. Νίκος Ιακωβίδης.
 
Η Συνάντηση ξεκίνησε την Παρασκευή σε χώρο που παραχωρήθηκε από γνωστό εργοστάσιο που έχει τις εγκαταστάσεις του στη ΒΙ.ΠΕ. Ξάνθης, όπου πραγματοποιήθηκαν σεμινάρια μανιταρογνωσίας, αλλά και γευσιγνωσία. Τη σκυτάλη πήρε τη δεύτερη ημέρα η μεταφορά των συμμετεχόντων στο Δασικό Χωριό Ερύμανθος, όπου έγινε συλλογή όλων των μανιτάρια χωρίς κανένα διαχωρισμό (βρώσιμα, τοξικά, δηλητηριώδη, μη βρώσιμα), ακολούθησε έκθεσή τους, ταυτοποίηση και επεξήγηση των διαφόρων ειδών μανιταριών, κυρίως των θανατηφόρων, και ανάλυση του τρόπου αποφυγής αυτών. Μετά την έκθεση αυτή πραγματοποιήθηκαν και πάλι σεμινάρια από ειδικούς, τους καλύτερους γνώστες στην Ελλάδα, για να μπορέσει ο κόσμος να αφομοιώσει αυτή τη γνώση καλύτερα. Μετά τα σεμινάρια προσφέρθηκε μανιταρόσουπα, ώστε να γευτεί ο κόσμος το άγριο μανιτάρι. Στο τέλος των δράσεων έλαβε χώρα μεγάλη γιορτή με μουσική και με τη σύμπραξη τοπικών φορέων και του Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης.

Η δράση του Συλλόγου Μανιταρόφιλων ΑΜ-Θ

Ο Σύλλογος Μανιταρόφιλων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οργανωτής των συναντήσεων, ιδρύθηκε το 2006, ως Μανιταρόφιλοι Ξάνθης τότε. Στη συνέχεια η δράση του επεκτάθηκε σε όλη την περιφέρεια, κάτι το οποίο συνέβη και με τους υπόλοιπους συλλόγους ανά την Ελλάδα, καθώς είναι δύσκολο σε κάθε περιοχή να δημιουργηθούν τοπικοί σύλλογοι που μπορούν να ασχοληθούν με τα μανιτάρια, όπως υπογράμμισε ο κ. Ιακωβίδης. «Οι καλοί σύλλογοι που μπορούν να δώσουν τις σωστές γνώσεις ώστε να μην έχουμε κρούσματα δηλητηριάσεων είναι λίγοι κι έτσι πρέπει εμείς ως οι καλύτεροι γνώστες της περιοχής μας να στηρίξουμε την προσπάθεια σε όλη την περιφέρειά μας», επεσήμανε. 

Επόμενο ραντεβού των μανιταρόφιλων της περιφέρειας αυτή την Κυριακή στο δάσος της Δαδιάς

Ο σύλλογος συγκεντρώνεται κατά τη διάρκεια της χρονιάς, όταν υπάρχουν οι κατάλληλες καιρικές συνθήκες για τη συλλογή μανιταριών, με τη δημιουργία μικρών ομάδων που συλλέγουν τα κατάλληλα μανιτάρια. Εκτός από τη φθινοπωρινή συνάντηση οργανώνεται και μια θερινή, περίπου στις αρχές Ιουνίου. Παράλληλα οι δραστήριοι μανιταρόφιλοι συμμετέχουν και σε άλλες εκδηλώσεις. Μια εξ αυτών θα πραγματοποιηθεί αυτή την Κυριακή στο Δάσος της Δαδιάς από τον εκεί πολιτιστικό σύλλογο, με  σεμινάρια, συλλογή μανιταριών, μαγείρεμα άγριου μανιταριού και παραδοσιακούς χορούς. Στις 2 Ιουνίου, ακόμη, ο σύλλογος πρόκειται να συμμετάσχει και σε μονοήμερη εκδήλωση στην περιοχή μας, την οποία οργανώνει το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μαρώνειας.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.