Ενωνοντας το θεωρητικο με το πρακτικο εναντια στη βια των γυναικων

50 περιστατικά κακοποίησης στη Ροδόπη το 2023, από τα 350 που καταγράφηκαν σε όλη την ΑΜΘ

Μπορεί τα τελευταία χρόνια το θέμα της κακοποίησης των γυναικών, και της ανάγκης για την ευαισθητοποίηση όλης της κοινωνίας με στόχο τη μείωση των περιστατικών να έχει αναδειχθεί σε μείζον, η αλήθεια των αριθμών όμως δείχνει πως όχι μόνο παραμένουν αμείωτα αλλά είχαν μάλιστα αύξηση μετά την πανδημία, τόσο πανελλαδικά, όσο και τοπικά.

Για να μπορέσει να υπάρξει συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά και να μπορέσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, από τα ΤΕΠ του Νοσοκομείου μέχρι την αστυνομία, την εισαγγελία και τις κοινωνικές δομές, να συντονίσουν τις προσπάθειές τους, ο Ξενώνας Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών του Δήμου Κομοτηνής, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Αστυνομίας Ροδόπης και την ΔΚΕΠΠΑΚ Κομοτηνής, πραγματοποίησε μια ανοιχτή Ενημερωτική  Εκδήλωση με θέμα: «Το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, το απόγευμα της Παρασκευής 1 Δεκεμβρίου στο Ίδρυμα Παπανικολάου.

Ομιλήτριες ήταν η κ. Ευαγγελία Λιάσου, Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ροδόπης, η κ. Σεβαστή Χατζηφωτίου, Καθηγήτρια Κοινωνικής Εργασίας, Φύλου και Ενδοοικογενειακής Βίας, Κοσμητόρισσα Σχολής Κοινωνικών Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών Δ.Π.Θ., η κ. Ελένη Ραϊκούδη, Υπαστυνόμος Β΄, Επικεφαλής Ομάδας Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας του Αστυνομικού Τμήματος Κομοτηνής, η κ. Ναζλή Οσμάν, Ειδικός Ιατρός ΕΣΥ, ειδικότητας Γενικής  Ιατρικής, που υπηρετεί στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, Βασιλική Θεολόγη, Δρ. Εγκληματολογίας Νομικής Σχολής Δ.Π.Θ. και η κ. Βασιλική Γαντά, Διοικητικό Στέλεχος Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών Δήμου Κομοτηνής.

Φέρνοντας κοντά διάφορους φορείς

Όπως τόνισε η κ. Γαντά, εκδηλώσεις σαν και αυτές είναι πολύ σημαντικές, γιατί πέρα από την ενημέρωση του κοινού, ενοποιούν το θεωρητικό με το πρακτικό κομμάτι, από το πώς εμπλέκεται η αστυνομία σε ένα περιστατικό, πώς καταφεύγει μια γυναίκα στην καταγγελία, μιας και αν υπάρχει σωματική βία μπορεί να πηγαίνει στο νοσοκομείο, και κατόπιν να καταγγείλει το γεγονός.

Ιδιαίτερα θετικό ήταν, τόνισε, πως έχουν συνδιοργανωτή την Διεύθυνση Αστυνομίας Ροδόπης, και με πολύ εκλεκτές και αξιόλογες ομιλήτριες, που έχουν τριβή με τον αντικείμενο, και με τα θέματα της κακοποίησης.

Χαμηλότερος από τον πανελλήνιο, αλλά σχετικά σταθερός, ο αριθμός των περιστατικών κακοποίησης

Οι αριθμοί πάντως είναι αμείλικτοι, αν και στην ΑΜΘ ο αριθμός των περιστατικών που καταγγέλλονται, είναι κάπως χαμηλότερος από τον πανελλήνιο.

Όπως τόνισε η κ. Ελένη Ραϊκούδη, Υπαστυνόμος Β΄, Επικεφαλής Ομάδας Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας του Αστυνομικού Τμήματος Κομοτηνής, στην Περιφέρεια ΑΜΘ για το 2023 σημειώθηκαν 350 περιστατικά, σε 14.120, κάτι που, τόνισε, δείχνει πως είμαστε αρκετά πιο χαμηλά από τον πανελλήνιο μέσο όρο.

Από αυτά, τα 232 είναι μεταξύ συντρόφων ή συζύγων πρώην ή νυν, με 375 δράστες και τα θύματα 400, με την συντριπτική πλειοψηφία να αφορούν γυναίκες και παιδιά.

Τα περισσότερα περιστατικά καταγράφηκαν από την Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας, που έφτασαν τα 84, και ακολουθούσε η Ξάνθη με 76. Ο Έβρος χωρίζεται σε δύο διευθύνσεις, με 61 περιστατικά στην Αλεξανδρούπολη, και 36 στην Διεύθυνση Ορεστιάδας (συνολικά 97), 50 περιστατικά στην Ροδόπη και 43 στη Δράμα.

Επηρέασε η καραντίνα τα περιστατικά στη Ροδόπη

Βέβαια οι αριθμοί αυτοί εξαρτώνται και από το πληθυσμό, αλλά και αυξομειώνονται κατά διαστήματα, με την πανδημία και την καραντίνα να παίζουν ρόλο στον αριθμό τους και στη Ροδόπη. Όπως ανέφερε η κ. Ραϊκούδη, από το 2017, έχουμε σημαντικές αυξομειώσεις. Ενώ το 2018 είχαμε αύξηση της τάξης του 16%, το 2019 μείωση 24%, που συνεχίστηκε και το 2020, λόγω του lockdown, όμως εκτοξεύτηκαν το 2021, ξεπερνώντας τα 70. Το φαινόμενο βέβαια ήταν πανελλήνιο, τόνισε, μιας και τα αυξημένα μέτρα και ο περιορισμός έδειξαν μια αυξητική τάση. Το 2022, είδαμε μείωση φτάνοντας στα 45, και το 2023 αυξήθηκαν τα περιστατικά φτάνοντας τα 50.

Από τα 50 αυτά περιστατικά το 78% των θυμάτων ήταν γυναίκες, ενώ το 92% των δραστών ήταν άντρες, με τα 35 περιστατικά να περιλαμβάνουν σωματική βλάβη, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις υπήρχε λεκτική απειλή, είτε μόνη της είτε σε συνδυασμό με τη σωματική βλάβη.

Τέλος και στη Ροδόπη οι σχέσεις είναι συνήθως σύζυγοι και σύντροφοι, νυν ή πρώην, με πολύ λιγότερα περιστατικά να αφορούν άλλους συγγενείς, όπως γονείς, παιδιά παππούδες κτλ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.