Το κοινο αγκαλιασε τον ΔΑΔΑΑ

Το αδιαχώρητο επικράτησε στο πρώτο σεμινάριο του Συλλόγου με θέμα τον αυτισμό - Βάγια Παπαγεωργίου «Ο αυτισμός δεν είναι αρρώστια είναι μια άλλη οργάνωση του εγκεφάλου»

Ιδιαίτερα μεγάλη ήταν η προσέλευση του κοινού στο πρώτο σεμινάριο που διοργάνωσε ο Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων παιδιών και ενηλίκων με Διάχυτη αναπτυξιακή Διαταραχή, Αυτισμό και Asperger (ΔΑΔΑΑ) σε συνεργασία με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Ροδόπης το Σάββατο 8 Οκτωβρίου, με το κοινό να γεμίζει ασφυκτικά το αμφιθέατρο του Ιδρύματος Παπανικολάου για να παρακολουθήσει την ομιλία της παιδοψυχίατρου κ. Βάγιας Παπαγεωργίου με θέμα την κατανόηση και αντιμετώπιση της Διαταραχής του Αυτιστικού Φάσματος.

 
Παρόλο που μεγάλος όγκος των παρευρισκόμενων αποτελούνταν από φοιτητές του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης του ΔΠΘ, παράλληλα υπήρχε ένας μεγάλος αριθμός ενδιαφερομένων και απλών πολιτών που θέλησαν να παρακολουθήσουν αυτή την ομιλία, δίνοντας με αυτό τον τρόπο «ψήφο εμπιστοσύνης» στη δράση που άρχισε να αναπτύσσει ο Σύλλογος.
 
 

Μάχη για την κατανόηση από τους γονείς

 
Πρωταρχικός σκοπός του ΔΑΔΑΑ είναι η διοργάνωση τέτοιων εκπαιδευτικών συναντήσεων, προκειμένου να ενημερωθεί η κοινή γνώμη για τις διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές, να ευαισθητοποιηθεί, να καταπολεμήσει το στιγματισμό της διαφορετικότητας και να αποδεχθεί τα άτομα που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού.
Μάλιστα σκοπός τους είναι η επιμόρφωση γονέων και εκπαιδευτικών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, των ειδικών προκλήσεων που συνεπάγεται το φάσμα και των παρεμβάσεων που επιδέχεται.
 
Προσφάτως ο ΔΑΔΑΑ απέκτησε στέγη, ένα γραφείο που του παραχώρησε ο Δήμος στο κέντρο της πόλης, στον αύλειο χώρο του ΣΔΕ Κομοτηνής, γεγονός που δίνει την ευκαιρία σε γονείς, κηδεμόνες ή όποιον άλλο ενδιαφέρεται να έρθει σε επαφή με το Σύλλογο, ώστε να καταγράψουν τις ανάγκες του κάθε παιδιού και της οικογένειας του, των προβλημάτων που δυσχεραίνουν τη ζωή τους αλλά και των προσδοκιών τους.
 
Όπως σημείωσε ο πρόεδρο του Συλλόγου κ. Βαγγέλης Λαφτσής, αυτή η εκδήλωση αποτελεί την πρώτη αρχή, για να δώσουν στον κόσμο της Ροδόπης να κατανοήσει πως ο αυτισμός δεν είναι πρόβλημα, αλλά αφορά παιδιά ίσων ευκαιριών που θέλουν αγάπη και ανοιχτή προσέγγιση πρωτίστως από τους γονείς και στη συνέχεια από τη κοινωνία. «Χαιρόμαστε που άνοιξε την αγκαλιά του ο κόσμος, αλλά οι γονείς είναι ακόμα διστακτικοί, πιστεύουμε ότι θέλουν να βοηθηθούν και θα το κάνουν» σημείωσε, εκφράζοντας την ελπίδα πως μετά και από αυτή την εκδήλωση οι γονείς θα αγκαλιάσουν το σύλλογο. 


 

Ηθική και συμβολική στήριξη από τους Φαρμακοποιούς

 
Τη στήριξή του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης στον ΔΑΔΑΑ μετέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Αλέξανδρος Τσαπέκος, σημειώνοντας ότι η στήριξη έχει ηθικό και συμβολικό χαρακτήρα, μιας και θεωρούν πως ο αγώνας και η προσπάθεια του συλλόγου χρειάζεται υποστήριξη. «Έχω ζήσει από κοντά τα μέλη του ΔΣ που είναι γονείς παιδιών με αυτισμό, και είδα την αγωνία που έχουν, τα προβλήματα που ζουν και θεωρώ πως αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να στηριχθούν από την κοινωνία και από την πολιτεία» τόνισε, ευχαριστώντας τα μέλη του ΔΑΔΑΑ, γιατί τους έδωσαν την ευκαιρία να μάθουν καινούρια πράγματα τα οποία δεν γνώριζαν.
 
 

«Δεν μπορούμε να το βλέπουμε σαν αρρώστια, γιατί δεν είναι αρρώστια»

 
«Ο αυτισμός μας αφορά όλους, όχι μόνο τις οικογένειες και τους δασκάλους που έχουν τα παιδιά στο σχολείο. Είναι μια κατάσταση η οποία έχει υψηλή συχνότητα στο γενικό πληθυσμό» τόνισε η κ. Βάγια Παπαγεωργίου, επισημαίνοντας πως «την ίδια δυσκολία που έχει ένα παιδί με αυτισμό να κατανοήσει τους άλλους, την ίδια δυσκολία έχουν και αυτοί να κατανοήσουν ένα παιδί με αυτισμό».
 
Για αυτό και θεωρεί πως θα πρέπει να κινητοποιηθούν όλοι, για να διευκολύνουν τον εαυτό τους και όσους έχουν αυτισμό. «Δεν μπορούμε να το βλέπουμε σαν αρρώστια, γιατί δεν είναι αρρώστια, είναι μια άλλη οργάνωση του εγκεφάλου, είναι μια αλλιώτικη αντίληψη των πραγμάτων, μια δυσλειτουργία που δεν είναι ασθένεια από την άποψη ότι εξελίσσεται και περνά, αλλά μια άλλη αντίληψη την οποία αν καταλάβουμε θα είμαστε ευτυχείς όλοι».
 
Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε στους παρευρισκόμενους η κ. Παπαγεωργίου τα δεδομένα λένε σήμερα πως 1 στα 68 άτομα του γενικού πληθυσμού έχει διαταραχή αυτού του τύπου, που μπορεί να είναι διαφορετικής έντασης, ήπια, μέτρια ή σοβαρή.

Το τελευταίο διάστημα τα άτομα αυτά αναγνωρίζονται πολύ περισσότερο, γιατί παρόλο που υπήρχαν πάντα παλιότερα δεν ήταν τόσο αναγνωρίσιμοι, με τη γνώση στον τομέα αυτό να εξελίσσεται συνεχώς. «Είναι πολύ πιο συχνή, και ήταν αλλά δεν το αντιλαμβανόμασταν, η γνώση που διευρύνθηκε, αλλά και η διεύρυνση των κριτηρίων, αφού καθώς η έρευνα προχωρά φάνηκε ότι οι διαταραχές της κοινωνικότητας είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό που αναγνωρίζονταν παλιά» παρατήρησε χαρακτηριστικά η ίδια.
 
 

«Η εξειδίκευση στη διάγνωση είναι ανύπαρκτη στον τόπο μας»

 
Όσο για τον εντοπισμό του αυτισμού, η κ. Παπαγεωργίου σημείωσε ότι πολλές φορές οι γονείς τα εντοπίζουν, όμως πρέπει να μάθουν οι γιατροί να ακούν και να καταλαβαίνουν τι λένε οι γονείς. Όταν διάφοροι αναπτυξιακοί σταθμοί δεν επιτευχθούν, σημείωσε, τότε θα πρέπει οι γονείς και οι γιατροί να το λαμβάνουν σοβαρά υπόψη.
 
Βέβαια στην Ελλάδα όσο αφορά την αντιμετώπιση του αυτισμού είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση, γιατί είναι ελλιπής η εκπαίδευση, τόσο των γιατρών όσο και των υπόλοιπων εμπλεκόμενων, παρόλο που τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μια βελτίωση στην εκπαίδευση των δασκάλων. «Όταν η εκπαίδευση είναι ελλιπής στην ιατρική, ποιος είναι αυτός που θα υποστηρίξει την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης στο υπουργείο, είναι ελλιπέστατη η αντιμετώπιση, η εξειδίκευση στην διάγνωση είναι ανύπαρκτη στον τόπο μας και απαιτείται εξειδίκευση, δεν μπορείς με γυμνό μάτι να διαγνώσεις αυτισμό» τόνισε κλείνοντας η κ. Παπαγεωργίου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.