Το ημερολογιο του Θερινου Σχολειου «Μυθολογικες Διαδρομες στην ΑΜ-Θ»

Με τις καλύτερες εντυπώσεις ολοκλήρωσαν τις εργασίες του οι συμμετέχοντες

Πραγματοποιήθηκε στην Θάσο το διάστημα 10 με 16 Ιουλίου από το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ και το Ερευνητικό Κέντρο «ΑΘΗΝΑ»

«Αυλαία» έριξε το περασμένο Σάββατο 16 Ιουλίου το Θερινό Σχολείο «Μυθολογικές Διαδρομές στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη», το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Θάσο από τις 10 έως τις 16 Ιουλίου στο πλαίσιο του Ερευνητικού Προγράμματος «Μυθολογικές Διαδρομές στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη» (ΟΠΣ: 5047101) (ΕΠΑνΕΚ 2014-2020), Υποέργο 2: «Δράσεις Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας (Τ.Ε.Φ.) Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.)», το οποίο υλοποιείται από το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ. σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου/Ερευνητικό Κέντρο «ΑΘΗΝΑ» (Παράρτημα Ξάνθης).

Το Θερινό Σχολείο ξεκίνησε την Κυριακή 10 Ιουλίου το απόγευμα στο Καλογερικό του Λιμένα της Θάσου με χαιρετισμούς από την κ. Ζωή Γαβριηλίδου, Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του Δ.Π.Θ., την κ. Μαρία Τζιάτζη, Πρόεδρο του Τ.Ε.Φ., τον κ. Γεώργιο Τσομή, Αναπληρωτή Πρόεδρο του Τ.Ε.Φ., τον κ. Γρηγόριο Σταϊνχάουερ, Διευθυντή Ερευνών στο Ι.Ε.Λ. του Ε.Κ. «ΑΘΗΝΑ» και Υπεύθυνο της Πράξης, και τον κ. Ιωάννη Ντεληγιάννη, Επιστημονικά Υπεύθυνο του Υποέργου 2 της Πράξης.

Ακολούθησε δείπνο σε ταβέρνα του Λιμένα της Θάσου με την ευγενική χορηγία του Δήμου Θάσου.

Μύθοι και δημιουργική γραφή

Οι εργασίες του Θερινού Σχολείου και οι ποικίλες δράσεις που περιλαμβάνονταν στο πρόγραμμά του ξεκίνησαν τη Δευτέρα 11 Ιουλίου με την παρουσίαση του Ερευνητικού Προγράμματος «Μυθολογικές Διαδρομές στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη» και των εφαρμογών του από τους κκ. Γρηγόριο Σταϊνχάουερ, Ιωάννη Ντεληγιάννη, Άννα Μαστρογιάννη, Παρασκευή Μποτίνη και Χαρίλαο Μιχαλόπουλο.

Ακολούθησε η διάλεξη της κ. Ρουμπίνης Δημοπούλου, Επ. Καθ. Λατινικής Λογοτεχνίας του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης του Ε.Κ.Π.Α., με θέμα, «Τηρέας – Πρόκνη – Φιλομήλα: Αναγνώσεις του κλασικού μύθου κατά την Αναγέννηση», ενώ το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας ολοκληρώθηκε με τη μελέτη των μύθων των Κικόνων, του Μάρωνα, του Πολυμήστορα και των Καβείρων.

Η Τρίτη ξεκίνησε με τη μελέτη των μύθων των Παγγαίου, Φυλλίδας, Θάσου, Στρυμόνα και  Περσεφόνης, και τη διάλεξη του κ. Γεώργιου Παρασκευιώτη, Επ. Καθ. Λατινικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ., με θέμα «Η παρουσία του Ορφέα στη Βεργιλιανή Βουκολική Ποίηση».

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας οι φοιτήτριες και οι φοιτητές του Θερινού Σχολείου είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα εργαστήριο δημιουργικής γραφής, το οποίο πραγματοποίησε η κ. Αγγελική Μαστρομιχαλάκη, Δρ Παιδαγωγικής του Ε.Κ.Π.Α., εκπαιδευτικός και συγγραφέας.

Την επόμενη ημέρα το Θερινό Σχολείο ταξίδεψε στα Άβδηρα, όπου οι συμμετέχουσες και οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο και στο αρχαιολογικό μουσείο των Αβδήρων από την κ. Αναστασία Μιχαηλίδου, αρχαιολόγο, ξεναγό και επιστημονική συνεργάτιδα του Ι.Ε.Λ.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με τη διάλεξη του κ. Ανδρέα Μιχαλόπουλου, Καθ. Λατινικής Φιλολογίας του Ε.Κ.Π.Α., με θέμα «Αμυγδαλιές στις όχθες του Στρυμόνα: ο τραγικός έρωτας της Φυλλίδας, πριγκίπισσας της Θράκης», τη μελέτη των μύθων του Διομήδη, του Λυκούργου και του Διονύσου, και με γεύμα στην παραλία των Αβδήρων με την ευγενική χορηγία της Περιφέρειας Α.Μ.Θ.

Ο μύθος του Θράκα Ορφέα

Το πρωί της Πέμπτης οι φοιτήτριες και οι φοιτητές του Θερινού Σχολείου συμμετείχαν σε δύο εργαστήρια (δραστηριοτήτων σχετικών με την εκπαιδευτική εφαρμογή και κοινωνικής και συναισθηματικής διαπαιδαγώγησης: «Παρέα με έναν μύθο!»),

ενώ το απόγευμα οι δράσεις του Σχολείου μεταφέρθηκαν στον χώρο του Ταρσανά στη Σκάλα Ποταμιάς, όπου, αφού προηγήθηκε η μελέτη του μύθου του Ορφέα, ακολούθησε η διάλεξη του κ. Γεώργιου Τσομή, Καθ. Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ., με θέμα «Orpheus serius – Orpheus comicus: Οι μεταμορφώσεις του Θράκα Ορφέα στο μουσικό θέατρο από τον Poliziano στον Offenbach και στον κινηματογράφο του 20ου αιώνα με έμφαση στην ταινία Orphée του Jean Cocteau (1950)», και στον εξωτερικό χώρο του Ταρσανά η προβολή της ταινίας Orphée του Jean Cocteau.

Οι εργασίες του Θερινού Σχολείου ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή 15 Ιουλίου με τον γύρο της Θάσου και επίσκεψη σε επιλεγμένα σημεία ενδιαφέροντος του νησιού, ενώ το απόγευμα πραγματοποιήθηκε το εργαστήριο αναγνωστικής εμψύχωσης: «Παίζουμε … μύθο;» από την κ. Βίκυ Ξανθοπούλου, νηπιαγωγό και εμψυχώτρια κοινωνικοπολιτισμικής εκπαίδευσης. [Εικόνες: 27-30]

Το Σάββατο το πρωί στην αίθουσα του Καλογερικού πραγματοποιήθηκε συζήτηση και αποτίμηση των δράσεων του Θερινού Σχολείου και η επίδοση των βεβαιώσεων συμμετοχής στις φοιτήτριες και στους φοιτητές του, που με τη θετική διάθεσή τους και την όρεξή τους για μάθηση, γνώσεις και ανταλλαγή εμπειριών συνέβαλαν στην επιτυχή πραγματοποίηση του Σχολείου και έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις, ανανεώνοντας το ραντεβού τους για ένα αντίστοιχο θερινό σχολείο στο μέλλον.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.