Το ερευνητικο εργο σε πρωτο πλανο στο τμημα Ελληνικης Φιλολογιας του Δ.Π.Θ.

Η στρατηγική θέση της Θράκης μέσα από τα λατινικά περιηγητικά κείμενα, από τον Δημήτρη Κυρατζή

Τα ερευνητικά αποτελέσματα των εργασιών τους, αλλά και τη μεθοδολογία που ακολούθησαν για να φτάσουν σε αυτά, είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν σε συναδέλφους και στους καθηγητές τους οι 24 μεταπτυχιακοί φοιτητές, υποψήφιοι διδάκτορες και μεταδιδακτορικοί ερευνητές του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου, οι οποίοι έλαβαν μέρος στο 1ο Colloquium του τμήματος που διοργανώθηκε κατά το διήμερο της Παρασκευής και του Σαββάτου, 27 και 28 Μαΐου. Της παρουσίασης κάθε εργασίας ακολουθούσε συζήτηση, όπου δινόταν η δυνατότητα διευκρινήσεων, κατάθεσης προτάσεων και ανταλλαγής απόψεων και ιδεών, γύρω από τη μεθοδολογία ή αυτά καθαυτά τα ερευνητικά αποτελέσματα.

Ζωή Γαβριηλίδου
 
«Το 1ο Colloquium μια από τις ύψιστες ακαδημαϊκές στιγμές της ζωής του τμήματος»

«Οι φοιτητές μας παρουσιάζουν την πρόοδο των εργασιών τους, εκτίθενται στο κοινό, παίρνουν ανατροφοδότηση μέσα από ερωτήσεις ή προτάσεις καθηγητών ή ά συναδέλφων τους και έτσι λοιπόν θεωρώ ότι αυτό είναι μια από τις ύψιστες ακαδημαϊκές στιγμές της ζωής του τμήματος», δήλωσε με ενθουσιασμό η πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας και Διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών, κ. Ζωή Γαβριηλίδου. «Στα 10 αυτά χρόνια μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών ουσιαστικά έχουν αποφοιτήσει πάνω από 50 φοιτητές», εξήγησε στη συνέχεια η κ. Γαβριηλίδου, «ενώ αυτή τη στιγμή έχουμε 46 φοιτητές στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα, έχουμε ορκίσει 20 διδάκτορες και είναι υποψήφιοι διδάκτορες 54». «Μάλιστα έχουμε πια και μεταδιδάκτορες», επισήμανε, «άτομα που έχουν τελειώσει το μεταπτυχιακό τους και έρχονται στο τμήμα για εκπόνηση μεταδιδακτορικής έρευνας, είτε με υποτροφία είτε χωρίς υποτροφία». «Άρα έχουμε τρεις διαφορετικές βαθμίδες», συνέχισε, «τους νέους ερευνητές, τους πιο ώριμους ερευνητές οι οποίοι αρχίζουν τη διατριβή τους και την ολοκληρώνουν και τους μεταδιδάκτορες, που πια είναι φτασμένοι ερευνητές, που αρχίζουν σιγά σιγά να δημοσιεύουν, να συμμετέχουν σε ερευνητικά προγράμματα και να εμπλουτίζουν με την παρουσία το Colloquium του τμήματος».

«Το υψηλό επίπεδο των παρουσιάσεων αποδεικνύει ότι γίνεται καλή δουλειά στο τμήμα»

Καταλήγοντας, η πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας εξέφρασε την ικανοποίησή της για το υψηλό επίπεδο των παρουσιάσεων, που έγιναν στο 1ο Colloquium του τμήματος, διακρίνοντας πως «αυτό αποδεικνύει ότι γίνεται καλή δουλειά στο τμήμα, ότι έχουμε ακαδημαϊκό προσωπικό που είναι υψηλής ποιοτικής στάθμης και αναγνώρισης και κάνει το έργο της επίβλεψης με πολύ συστηματικό τρόπο, πράγμα που φάνηκε». «Όλες οι εργασίες ήταν πολύ υψηλού επιπέδου και είμαστε περήφανοι για αυτό», σημείωσε κλείνοντας.


 
Την ικανοποίησή του για την ποιότητα των παρουσιάσεων, που έγιναν, εξέφρασε και ο Συντονιστής του Colloquium, Λέκτορας Λατινικής Φιλολογίας, κ. Γιάννης Ντεληγιάννης. Σκοπός όπως εξήγησε ήταν να παρουσιάσουν μεταπτυχιακοί φοιτητές, υποψήφιοι διδάκτορες και μεταδιδάκτορες την πορεία των εργασιών τους, τα αποτελέσματα εν μέρει ή εν συνόλω της έρευνάς τους και να ανταλλάξουν ιδέες σχετικά με τη μεθοδολογία, που ακολούθησαν, και με την προσέγγιση των θεμάτων τους. Αν και εντόπισε μια ανομοιογένεια στο γεγονός ότι κάποιοι από τους συμμετέχοντες εστίαζαν στη μεθοδολογία και άλλοι παρουσίαζαν τα ερευνητικά τους αποτελέσματα, εντούτοις χαρακτήρισε εξαιρετική την ποιότητα των εργασιών, που παρουσιάστηκαν. Κλείνοντας ο κ. Ντεληγιάννης εξέφρασε την ελπίδα και την πεποίθηση ότι τις επόμενες χρονιές θα υπάρχουν ακόμα περισσότερες συμμετοχές, με πιο ομοιογενείς παρουσιάσεις και πιο οριστικά ερευνητικά αποτελέσματα.

Στο «μικροσκόπιο» του Δημήτρη Κυρατζή 25 έργα 23 περιηγητών για τη Θράκη

Μια από τις ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις, που κατέγραψε ο «ΠτΘ», ήταν εκείνη του υποψήφιου διδάκτορα, κ. Δημήτρη Κυρατζή, που έχει ως αντικείμενο έρευνας την παρουσία της Θράκης σε λατινικά περιηγητικά κείμενα της περιόδου από το 1300 έως το 1800 μ.Χ. Στο «μικροσκόπιο» του κ. Κυρατζή μπήκαν 25 έργα 23 περιηγητών αυτής της περιόδου, τα οποία αναφέρονται στη γεωγραφική περιοχή της Θράκης, όπως εκτείνεται από τη δυτική Θράκη μέχρι την Κωνσταντινούπολη ανατολικά και την Ανατολική Ρωμυλία στα βόρεια. «Η Θράκη εκείνη την περίοδο, όπως και σήμερα, είχε στρατηγική σημασία γιατί βρισκόταν στο σταυροδρόμι για την Κωνσταντινούπολη, που είχε χτιστεί γεωγραφικά πάνω στη Θράκη», παρατήρησε, μιλώντας στον «ΠτΘ». «Οπότε κάποιος είτε κατευθυνόταν στην Κωνσταντινούπολη, είτε κατευθυνόταν στα Ιεροσόλυμα», επισήμανε, «υποχρεωτικά περνούσε από τη Θράκη και ειδικά οι περιηγητές κατέγραφαν τις εμπειρίες τους». Να σημειωθεί ότι οι καταγραφές, που μελέτησε ο κ. Κυρατζής ανήκουν σε αρχαιολόγους, αρχαιοδίφες, κληρικούς, ευγενείς, αξιωματικούς, αλλά πολλές φορές και σε κατασκόπους της Δύσης.

Οι περιγραφές της Μαρώνειας και του Πόρτο Λάγους και η αναφορά στο μαρωνίτικο κρασί

Η παρουσίαση, που έκανε στο πλαίσιο του 1ου Colloquium το περασμένο Σάββατο, επικεντρώθηκε στο έργο ενός κληρικού, που χρησιμοποιούσε τις περιηγητικές του εντυπώσεις, προσπαθώντας να πείσει έναν γάλλο βασιλιά του 14ου αιώνα να ξεκινήσει μια νέα σταυροφορία. Όπως μας εξήγησε ο κ. Κυρατζής, στο έργο αυτό περιγράφονται οι πόλεις της Θράκης, που βρίσκονταν σε στρατηγικές θέσεις και θα έπρεπε να καταλάβουν οι γάλλοι σταυροφόροι, ώστε να κατακτήσουν τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Εξέχουσα θέση έχει φυσικά η Κωνσταντινούπολη, όπως επίσης η Αδριανούπολη, ωστόσο μεταξύ των πόλεων που περιγράφονταν ως σημαντικές εντοπίζονται η Μαρώνεια και το Πόρτο Λάγος. Επρόκειτο για σημεία στρατηγικού ενδιαφέροντος, με τα περισσότερα να είναι παραθαλάσσια και κατάλληλα και για μάχες αλλά και για ανεφοδιασμό των στρατευμάτων. Μπορεί ο γάλλος κληρικός να μην πέτυχε εντέλει τον σκοπό του, παρόλα αυτά επιβεβαίωσε με το έργο το γενικότερο συμπέρασμα περί της στρατηγικής σημασίας της Θράκης. Μια ιδιαίτερη, τέλος, αναφορά που εντόπισε ο κ. Κυρατζής στο συγκεκριμένο έργο είναι αυτή στο κρασί της Μαρώνειας, που παρουσιάζεται ως εξαιρετικό κρασί.
 
Αναφερόμενος τέλος στη συμμετοχή του στο 1ο Colloquium, έκανε λόγο για μια πολύ καλή εμπειρία, που «μας δίνει τη δυνατότητα να εκφράσουμε και να δείξουμε στους καθηγητές τι έχουμε κάνει ως τώρα», επισημαίνοντας ότι «το σημαντικό είναι η ανατροφοδότηση, γιατί μέσα από τις παρατηρήσεις και τις συμβουλές τους βελτιώνεται η έρευνα και ακούμε και διαφορετικές απόψεις».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.