Το “Doggy Park Sports Center” συστηνει στην Κομοτηνη την αξια του κυναθλητισμου(+Gallery)

Μέσα από τα σεμινάρια agility, Mondioring και προχωρημένης υπακοής που προσφέρει, σε όσους επιθυμούν ευτυχισμένα κατοικίδια μέσω της ποιοτικής ενασχόλησης μαζί τους

Την ευκαιρία να γνωρίσουμε τα θετικά αποτελέσματα του κυναθλητισμού, τόσο για τη ζωή των κατοικίδιων μας και την καλύτερη επικοινωνία τους μαζί μας, όσο και για τη δική μας φυσική κατάσταση, μας προσφέρει εδώ και ένα περίπου χρόνο, το “Doggy Park Sports Center” που πρωτοσύστησε τον κυναθλητισμό πλέον και σε αγωνιστικό επίπεδο στην πόλη της Κομοτηνής.

 

Μάλιστα ενώ το “Doggy Park Sports Center” μετρά σχεδόν δύο χρόνια ζωής, φέτος ξεκίνησε και τις συμμετοχές του σε αγώνες δεξιότητας και ταχύτητας σκύλων και ιδιοκτητών που είναι γνωστοί με τον όρο agility. Πρόκειται για ένα άθλημα ιδιαίτερα διαδεδομένο στο εξωτερικό, που προσελκύει τόσο συμμετοχές όσο και θεατές, ενώ θεωρείται μία από τις καλύτερες ενασχολήσεις ιδιοκτήτη και κατοικιδίου καθώς ουσιαστικά και οι δύο διασκεδάζουν με την ψυχή τους απολαμβάνοντας την γρήγορη δράση.

 

Το agility προϋποθέτει διάθεση από τον ιδιοκτήτη και φυσικά ένα υγιές σκυλί, οι οποίοι μαζί καλούνται να διασχίσουν ένα στίβο με εμπόδια, με αντίπαλο το χρόνο. Απαιτεί ομαδική δουλειά, συγκέντρωση και, βέβαια, εκπαίδευση, που με την σειρά της λειτουργεί μόνο θετικά στο περαιτέρω δέσιμο και την πιο αποτελεσματική επικοινωνία του ιδιοκτήτη με το κατοικίδιό του.

 

To agility πρωτοεμφανίστηκε στην Αγγλία το 1978 και είναι εμπνευσμένο από το στίβο των αλόγων. Το άθλημα διαδόθηκε ταχύτατα στη χώρα και αργότερα παγκοσμίως, ενώ το 1980, το Kennel Club ήταν ο όμιλος που το αναγνώρισε ως επίσημο κυνάθλημα και πραγματοποιήθηκαν οι πρώτοι αγώνες. Στις αρχές του ’80 υπήρχαν ήδη αρκετά κλαμπ εκπαίδευσης, που, εκτός από βασική υπακοή, προσέφεραν και μαθήματα agility.

 

Στην Ευρώπη το agility είναι πολύ διαδεδομένο, ενώ στην Ελλάδα μόλις πέρυσι έγινε ο πρώτος αγώνας. Η πρώτη αυτή διοργάνωση συνέπεσε και με τη δημιουργία του “Doggy Park Sports Center” στην Κομοτηνή, επικεφαλής του οποίου είναι ο κ. Θεμιστοκλής Ορκόπουλος, το οποίο φέτος είχε τις πρώτες του συμμετοχές και τις πρώτες του διακρίσεις.

Όπως εξήγησε ο κ. Ορκόπουλος μιλώντας στον «ΠτΘ» στους αγώνες agility, υπάρχουν τρεις κατηγορίες διαγωνιζόμενων σκύλων, ανάλογα με το ύψος. Τα εμπόδια σε κάθε κατηγορία προσαρμόζονται ώστε τα σκυλιά να μπορούν να διαγωνίζονται επί ίσοις όροις. Σε κάθε κατηγορία διαγωνιζομένων, υπάρχουν 3 επίπεδα δυσκολίας τα οποία διαφέρουν μεταξύ τους ως προς το χρόνο, την απόσταση που πρέπει να διανυθεί και το βαθμό δυσκολίας.

 

Όπως υπογράμμισε πρόκειται για ένα άθλημα με συγκεκριμένους κανονισμούς, τους οποίους έχει ορίσει η Διεθνής Κυνολογική Ομοσπονδία (Fédération Cynologique Internationale), το οποίο γνωρίζει όλο και μεγαλύτερη άνθιση καθώς ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι για τον σκύλο αποτελεί ένα παιχνίδι «και επομένως όλο αυτό το μόνο που κάνει είναι να ενδυναμώνει την σχέση του με τον σκύλο του, ενώ το ίδιο εκτονώνεται και πνευματικά και σωματικά οπότε στην ουσία αποκτάς και ένα υγιές σκύλο».

 

Οι διακρίσεις

Οι σκύλοι – μέλη του “Doggy Park Sports Center” έχουν ήδη δοκιμάσει τις δυνάμεις τους σε αγώνες agility φέροντας μάλιστα και αρκετές διακρίσεις.

 

Όπως τόνισε ο κ. Ορκόπουλος ο πρώτος αγώνας στον οποίο συμμετείχε η ομάδα του “Doggy Park Sports Center” πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου, όπου διαγωνίστηκαν δύο σκυλιά, ένα γερμανικό ποιμενικό και ένα γαλλικό μπουλντόκ, η Ίρμα και ο Ρίγκο, που αμφότερα γύρισαν με διακρίσεις.

Η επόμενη συμμετοχή έγινε στη Βουλγαρία και συγκεκριμένα στη Σόφια, στις 9 Μαΐου, όπου διαγωνίστηκαν πέντε σκυλάκια εκ των οποίων μόνο ένα, ιδιοκτήτης του οποίου είναι ο ίδιος, βγήκε τρίτο σε δύο κατηγορίες εκ των οποίων στην μία διαγωνίστηκε με 49 άλλα σκυλιά.

 

Ο επόμενος αγώνας πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι, στις 16 Μαΐου όπου επίσης έλαβαν μέρος τέσσερα σκυλάκια, όπου παρά το υψηλό επίπεδο και τον σκληρό ανταγωνισμό και πάλι δύο εκ των διαγωνιζόμενων σκυλιών έλαβαν διακρίσεις.

 

Ο αγώνας της Αθήνας, που έγινε στις 30 Μαΐου ήταν ο τελευταίος στον οποίο συμμετείχε το «κλαμπ» όπου και πάλι δύο εκ των τριών σκυλιών που συμμετείχαν πήραν τις πρώτες θέσεις στις κατηγορίες που διαγωνίστηκαν.

 

«Η σχολή μας πέραν του agility ασχολείται και με σεμινάρια Mondioring και εξετάσεις προχωρημένης υπακοής που ονομάζονται BH» υπογράμμισε ο κ. Ορκόπουλος κάνοντας μάλιστα γνωστό πως στο τέλος του Ιουνίου, δύο σκυλιά θα δώσουν εξετάσεις υπακοής στη Ρουμανία.

 

Όπως εξήγησε όμως δεν χρειάζεται κάποιος να ενδιαφέρεται για τον κυναθλητισμό και το διαγωνιστικό κομμάτι για να επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις του “Doggy Park Sports Center” μαζί με τον σκύλο του και να περάσει ποιοτικό χρόνο με αυτόν. Τόσο τον χειμώνα όσο και το καλοκαίρι υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος, μέσα στον οποίο εισέρχεται κάθε φορά ένα σκυλί μαζί με τον ιδιοκτήτη του και έχουν την ευκαιρία να προπονηθούν μαζί.

 

Το σημαντικότερο όλων όπως τόνισε «είναι να αφιερώνεις χρόνο στον σκύλο σου, ποιοτικό και κατά την άποψή μου ο αθλητισμός μαζί του είναι ό,τι καλύτερο, καθώς ενισχύει την επικοινωνία και την επαφή του ιδιοκτήτη γενικότερα με αυτόν. Έχει επομένως κάποιος να κερδίσει πολλά περισσότερα από ό,τι φαντάζεται αν δοκιμάσει τον κυναθλητισμό και νομίζω ότι θα το ευχαριστηθεί και ο ίδιος».

Ο κ. Ορκόπουλος κλείνοντας αναφέρθηκε και στο κομμάτι της υπακοής το οποίο προσφέρεται στο “Doggy Park Sports Center” υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για ένα παρεξηγημένο όρο που δεν αφορά σε τίποτα άλλο πέραν της προσπάθειας εύρεσης ενός τρόπου καλύτερης επικοινωνίας κάποιου με τον σκύλο του, θέτοντας όρια και κανόνες.

 

Κλείνοντας τόνισε πως πρόκειται για κάτι που θα πρέπει όλοι έστω να δοκιμάσουν, μία ενασχόληση ιδιαίτερα οικονομική και προσιτή για τον κόσμο, εξού και ο ίδιος προσφέρει στο “Doggy Park Sports Center” ένα μάθημα γνωριμίας δωρεάν για όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τον κυναθλητισμό.   

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.