Το χρηματιστηριο και οι επενδυσεις του μελλοντος

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Οικονομικών Επιστημών Κομοτηνής στοχεύοντας για ακόμη μια φορά στην ενημέρωση των φοιτητών του τμήματος διοργάνωσε την Τετάρτη την τρίτη συνεχόμενη εκδήλωση-σεμινάριό της με θέμα «Χρηματιστήριο: Επένδυση και Χρηματοδότηση στη νέα εποχή» στη Ν. Νομική Σχολή, με ομιλητές τους κκ. Ευάγγελο Δρυμπέτα, πρόεδρο και αναπληρωτή καθηγητή του τμήματος Οικονομικών Επιστημών ΔΠΘ και Περικλή Γκόγκα, αναπληρωτή καθηγητή του ίδιου τμήματος. «Όπως και οι προηγούμενες κι αυτή στόχο έχει την ενημέρωση των φοιτητών και κυρίως, στην ουσία, να επιλύσει άλλα προβλήματα που θα προκύψουν στο μέλλον των φοιτητών μετά την αποφοίτησή τους. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε εκδηλώσεις πάντα προς το συμφέρον του φοιτητή», υπογράμμισε ο κ. Νικόλαος Πατσέας, υπεύθυνος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Οικονομικών Επιστημών, επισημαίνοντας ότι έχει προγραμματιστεί άλλη μια εκδήλωση τον επόμενο μήνα.

 

Περικλής Γκόγκας «Εννοείται πώς έχουμε ελπίδες για το μέλλονδε θα ήμασταν εδώ αν δεν είχαμε ελπίδες»»

 

Ο κ. Περικλής Γκόγκας μίλησε στους φοιτητές για τη νέα δομή που υπάρχει στην αγορά κεφαλαίου και χρήματος τα τελευταία χρόνια, δηλαδή τη μετεξέλιξη από τις εμπορικές και επενδυτικές τράπεζες στο καινούριο σύστημα των universal banks, για τη θέση του χρηματιστηρίου και τον ανταγωνισμό που υπάρχει ανάμεσα σε τράπεζες και χρηματιστήρια. «Το χρηματιστήριο στην Ελλάδα προσπαθεί να επιβιώσει», παρατήρησε τονίζοντας επιπλέον ότι «ζούμε σε μια διεθνή οικονομία. Μπορούμε να επενδύουμε και στο εξωτερικό. Δε χρειάζεται να στηριζόμαστε μόνο στο ελληνικό χρηματιστήριο». Ο κ. Γκόγκας έκανε ακόμη λόγο και για την αντιμετώπιση της κρίσης εν καιρώ και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και του χρηματιστηρίου, γεγονός που επιβάλλει «να έχουμε γνώσεις πάνω σε αυτό». Ενώ αναφορικά με τις επενδύσεις στο σήμερα και δη αυτές των νέων ανθρώπων πρόσθεσε ότι «στη φάση του οικονομικού κύκλου που βρισκόμαστε είναι πολύ δύσκολες και για τους νέους και για τους παλαιότερους, και για αυτούς που έχουν εμπειρία και για τους άπειρους να επενδύσουν, καθώς δεν υπάρχει ρευστότητα. Όλοι γνωρίζουμε την κατάσταση», ενώ αισιόδοξος για το μέλλον υπογράμμισε ότι «δεν κοιτάμε βέβαια το σήμερα, αλλά κοιτάμε το μέλλον γιατί απευθυνόμαστε σε φοιτητές, οι οποίοι θα αποτελέσουν το μέλλον κάποια στιγμή. Εννοείται πώς έχουμε ελπίδες για το μέλλον. Δε θα ήμασταν εδώ αν δεν είχαμε ελπίδες».

 

Ευάγγελος Δρυμπέτας, πρόεδρος και αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικών Επιστημών ΔΠΘ «Πρέπει το χρηματιστήριο του μέλλοντος να δει τους ανθρώπους ως επενδυτές και όχι ως κερδοσκόπους»

 

Ο κ. Ευάγγελος Δρυμπέτας από την άλλη μίλησε στους εν δυνάμει οικονομολόγους για το χρηματιστήριο και τις δυνατότητες που δίνει τόσο στους επενδυτές που επενδύουν σε αυτό όσο και σε επιχειρήσεις που το χρησιμοποιούν. Οι δυνατότητες αυτές, σύμφωνα με τον κ. Δρυμπέτα είναι πολλές και πολύ σημαντικές, ιδιαίτερα στις ανεπτυγμένες οικονομίες και έπαιξαν κάποιο σημαντικό ρόλο κακό και καλό στην ελληνική οικονομία στο παρελθόν. «Αυτή τη στιγμή η χρήση του ελληνικού χρηματιστηρίου δυστυχώς είναι εξαιρετικά περιορισμένη λόγω των γενικότερων συνθηκών. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα μπορέσει να ανακάμψει αν και αυτή τη στιγμή δε μιλάμε για το άμεσο μέλλον», επεσήμανε. Βασική διαφορά, κατά τον πρόεδρο του τμήματος, αναφορικά με το χρηματιστήριο στο μέλλον είναι ότι πρέπει «να δούμε τους ανθρώπους ως επενδυτές και όχι ως κερδοσκόπους. Υπάρχει τεράστια διαφορά και αυτό πρέπει να το καταλάβουν και οι ίδιοι που επενδύουν», ενώ ο ίδιος πρόσθεσε για τις επενδύσεις μέσω του χρηματιστηρίου ότι είναι «ένας κλασικός τρόπος από τον οποίο οι επιχειρήσεις αντλούν κεφάλαια. Είναι εναλλακτικός με τα τραπεζικά κεφάλαια. Αυτό είχε συμβεί αρκετά στο παρελθόν. Σήμερα, όμως, είναι πολύ δύσκολο να συμβεί».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.