Τιμησε τη Γυναικα η Περιφερεια ΑΜΘ

Γυναίκες από όλη την Περιφέρεια, με έμφαση στον τομέα της υγείας, βραβεύτηκαν για την προσφορά τους

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στο πλαίσιο του εορτασμού της «Παγκόσμιας Ημέρας για τη Γυναίκα» διοργάνωσε και φέτος επετειακή εκδήλωση η οποία προβλήθηκε διαδικτυακά την Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021 στις 18:30.

Εκτός από την κεντρική ομιλήτρια Πηνελόπη Καμπάκη – Βουγιουκλή, τιμήθηκαν και οι: Μαρία Πανοπούλου, Ιατρός, καθηγήτρια Μικροβιολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Μουμπετζέλ Εμίν, Ιατρός γυναικολόγος – μαιευτήρας – Κομοτηνή, Χρυσάνθη Χρυσοχοΐδη, Μαθήτρια Β΄ Τάξης Γενικού Λυκείου Κομοτηνής, Εριφύλη Παπαδοπούλου, Νοσηλεύτρια Γεν. Νοσοκομείου Ξάνθης,  Βασιλική Ξανθοπούλου, Νηπιαγωγός – Ποταμιά Θάσου και Ευαγγέλογλου Δέσποινα, Ιατρός Μικροβιολόγος – Βιοπαθολόγος – Δράμα.

Έμπνευση από τις σπουδαίες γυναίκες

H Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας κ. Ζωή Κοσμίδου, σημείωσε πως σε ένα κόσμο που η ομορφιά των ήχων και των πλούσιων συναισθημάτων θα είναι κυρίαρχη, «μας εμπνέουν σπουδαίες γυναίκες, του παγκόσμιου στερεώματος ή του τόπου μας, που είτε διακρίθηκαν ήδη στον τομέα τους, είτε όχι, αλλά θεωρούν καθημερινή τους συνέπεια και συνήθεια να πετυχαίνουν πάντα το καλύτερο» ανέφερε, και αυτό έρχονται και φέτος να τιμήσουν, με την ευκαιρία της ημέρας της Γυναίκας.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος, τόνισε πως μέσα σε αυτή την πρωτόγνωρη δυσχερή οικονομική κρίση, οι γυναίκες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, με την πανδημία να έχει φέρει σημαντικές συνέπειες και στις ίδιες και τις οικογένειές τους, λόγω και απώλειας θέσεων εργασίας, ενώ οι συνεχόμενοι εγκλεισμοί έχουν οδηγήσει σε αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας.

Για αυτό και η εκδήλωση της Περιφέρειας έχει διπλό σκοπό, να επιβραβεύσουν εξαίρετες γυναίκες της περιφέρειας για τις διακρίσεις που πετυχαίνουν στον τομέα δραστηριότητάς τους, ξεπερνώντας δυσκολίες, καλλιεργώντας ταλέντα και δουλεύοντας σκληρά στο χώρο τους, δείχνοντας πως η πραγματική καταξίωση είναι μια κατάκτηση που επιτυγχάνεται κάθε μέρα.

Παράλληλα θέλησαν να τιμήσουν τις γυναίκες της περιοχής μας από το χώρο της υγείας και εδώ και ένα χρόνο δουλεύουν στο μέτωπο της πανδημίας.

Οι όψεις της γυναίκειας δραστηριότητας στην ΑΜΘ

Κεντρική ομιλήτρια ήταν η Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και  Κοσμήτορας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΔΠΘ κ. Πηνελόπη Καμπάκη – Βουγιουκλή με θέμα: «Όψεις γυναικείας δραστηριότητας στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη: Μετανάστευση, Καπνός, Αγροτοσυνεταιρισμοί, Εκπαίδευση – Θέσεις ευθύνης».

Στον άξονα της Μετανάστευσης, η κ. Καμπάκη – Βουγιουκλή χρησιμοποίησε το παράδειγμα της Γερμανίας, όπου εμφανίστηκαν δύο κύματα μετανάστευσης, ένα στο 1960 και ένα στα χρόνια της κρίσης. Οι Ελληνίδες που μετανάστευσαν εκεί, όπως εξήγησε, είναι πιο ευάλωτες στον κοινωνικό και εργασιακό αποκλεισμό, αλλά έχουν έντονη παρουσία, τόσο στο ελεύθερο επάγγελμα, όσο και στον ακαδημαϊκό τομέα.

Ειδική μνεία έκανε στην καπνοκαλλιέργεια, σημειώνοντας πως η ανάδειξη του κόσμου της, και της θέσης των γυναικών μέσα σε αυτόν, συναντά σημαντικές δυσκολίες, όμως έχει φωτιστεί από τις προφορικές μαρτυρίες. Η εργασία, σημείωσε, ειδικότερα στις καπναποθήκες, που ήταν μισθωτή και σταθερή, αν και κακοπληρωμένη, απέδιδε έσοδα στην οικογένεια και έδινε ανάσα στην οικιακή οικονομία.

Όσο για την συνεταιριστική και αγροτοτουριστική δραστηριότητα των γυναικών της ΑΜΘ, η Κοσμήτορας ανέφερε πως έχει μεγάλη ιστορία, με το γυναικείο δυναμικό της Καβάλας να μην είναι συνδεδεμένο μόνο με τον καπνό, αλλά και με τον πρώτο αλιευτικό συνεταιρισμό αποκλειστικά από γυναίκες.

Εκεί όμως που οι γυναίκες της ΑΜΘ έχουν μια ιδιαίτερα αξιόλογη συμμετοχή, είναι οι συνεταιρισμοί, και από τους 141 συνεταιρισμούς της χώρας οι 15 βρίσκονται στην περιοχή μας. Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι έχουν ενεργοποιηθεί και οι γυναίκες της μειονότητας, που έχουν αποδείξει ότι είναι πλειονότητα στις ιδέες και τις πρωτότυπες εφαρμογές.

Όμως σημαντική είναι και η συμβολή των γυναικών της περιοχής μας και στα γράμματα, από την Κωνσταντινούπολη και την Αδριανούπολη παλιότερα, αλλά και σήμερα.

Παράλληλα έχουν και θέσεις ευθύνης σε σημαντικές δομές, με δύο διοικήτριες Νοσοκομείων, δύο Αντιπρυτάνισσες στο ΔΠΘ, αλλά και πρόεδροι εμπορικών συλλόγων, με νευραλγικές θέσεις σε Δήμους και στην Περιφέρεια, ανέφερε, κλείνοντας με την ανάρτηση που είχε κάνει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου μετά την επίσκεψή της πέρυσι το Μάιο στην περιοχή μας.

Για την εικόνα της γυναίκας σήμερα μίλησε η Μουμπετζέλ Εμίν

Η εικόνα της γυναίκας έχει αλλάξει με την πάροδο του χρόνου

Μετά την ομιλία της κ. Καμπάκη Βουγιουκλή, ακολούθησαν οι βραβεύσεις της εκδήλωσης. Από τη Ροδόπη βραβεύτηκαν η κ.Μουμπετζέλ Εμίν και η κ. Χρυσάνθη Χρυσοχοΐδη.

Η κ. Μουμπετζέλ Εμίν, που είναι η πρώτη γυναίκα γυναικολόγος-μαιευτήρας της μειονότητας και εργάζεται στην Κομοτηνή, δεχόμενη το βραβείο, σημείωσε πως η εικόνα της γυναίκας έχει αλλάξει ουσιαστικά με το πέρασμα του χρόνου, και οι προσωπικές της ανάγκες δεν έρχονται πλέον σε δεύτερη μοίρα.

Έτσι η σύγχρονη γυναίκα βάζει σε προτεραιότητα όχι μόνο την οικογένεια, αλλά και την επαγγελματική της καταξίωση και την οικονομική της ανεξαρτησία. Όμως προσπαθώντας να ανταποκριθεί στους πολλαπλούς ρόλους που επιτάσσει η κοινωνία, συχνά πιέζεται, αγχώνεται και εξαντλείται, και εδώ είναι καθοριστικός ο ρόλος του συζύγου, που πρέπει να τη βοηθά και να τη στηρίζει.

Θεωρεί δε πως αυτό που κάνει  ξεχωριστή τη γυναίκα της μειονότητας, είναι ότι πέρα των άλλων ταυτοτήτων που έχει κάθε σύγχρονη γυναίκα, έχει μάθει να παλεύει δυνατά μόνη, είναι συνειδητοποιημένη, γεμάτη σιγουριά και ισορροπεί τους πολλαπλούς ρόλους.

Αισιόδοξη για το μέλλον εμφανίστηκε η Χρυσάνθη Χρυσοχοΐδη

Μέχρι να επιτευχθεί η ουσιαστική εξίσωση των φύλων

Όσο για την μαθήτρια κ. Χρυσάνθη Χρυσοχοΐδη, που έχει διακριθεί το 2019 και το 2020 στο Πανελλήνιο Συνέδριο προσομοίωσης του ΟΗΕ, αυτή τόνισε πως η θέση της γυναίκας στη σύγχρονη εποχή είναι αδιαμφισβήτητη και απόλυτα κατοχυρωμένη, διευρύνοντας το ρόλο της στη σύγχρονη κοινωνία.

Πλέον συνοδοιπόροι γυναίκες και άντρες, τόνισε, αντιμετωπίζουν από κοινού με υπομονή και στωικότητα τα νέα δεδομένα μια καινούριας πραγματικότητας που βιώνει η σύγχρονη κοινωνία.

Η απελευθέρωση και η εξίσωση της γυναίκας σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, διευρύνεται διαρκώς, μέχρι να επιτευχθεί η ουσιαστική εξίσωση των φύλων, με βήματα που πρέπει να γίνουν για να καταπολεμηθούν πλήρως οι έμφυλες ανισότητες.

Ο καθένας και καθεμία από εμάς θα πρέπει να γίνει ο φορέας της αλλαγής των συνειδήσεων, και της αναπαραγωγής θετικών προτύπων για τους νέους. Να σημειωθεί κλείνοντας πως στο πλαίσιο της εκδήλωσης βραβεύτηκαν επίσης η κ. Εριφύλη Παπαδοπούλου, Νοσηλεύτρια Γεν. Νοσοκομείου Ξάνθης, η κ. Βασιλική Ξανθοπούλου, Νηπιαγωγός από την Ποταμιά Θάσου και η κ. Δέσποινα Ευαγγέλογλου, Ιατρός Μικροβιολόγος – Βιοπαθολόγος από τη Δράμα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.