Τη συνεργασια φορεων και ιδιωτων για την προληψη του προβληματος με τις ακριδες ζητα η ΔΑΟΚ Ροδοπης
Κάθε χρόνο από τα μέσα της άνοιξης μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού, μερικές περιοχές του Νομού Ροδόπης αντιμετωπίζουν προβλήματα ζημιών από ακρίδες. Επειδή τα τελευταία χρόνια σημειώθηκε σημαντική έξαρση της εμφάνισής του πληθυσμού τους σε αρκετές περιοχές του Νομού, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της ΠΕ Ροδόπης έδωσε στη δημοσιότητα οδηγίες για την έγκαιρη αντιμετώπισή τους προς κάθε ενδιαφερόμενο καλώντας φορείς και ιδιώτες να συνεργαστούν με την υπηρεσία και να τηρήσουν τις οδηγίες, ώστε το πρόβλημα αυτή τη χρονιά να αντιμετωπιστεί εγκαίρως.
Συγκεκριμένα όπως εξηγεί η ΔΑΟΚ Ροδόπης, βασική προϋπόθεση για την πρόληψη των ζημιών από ακρίδες αποτελεί ο έγκαιρος εντοπισμός των «κηλίδων» και η άμεση καταπολέμησή του πληθυσμού τους στο στάδιο της νύμφης και πριν την ενηλικίωση οπότε και ξεκινάει η πτήση του εντόμου.
Γι’ αυτό οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι αλλά και τα όργανα των Δασικών υπηρεσιών και της αγροφυλακής καλούνται να ειδοποιούν την Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής ΠΕ Ροδόπης (στα τηλέφωνα 2531350420 ή 408 ή 439) και τους αντίστοιχους Δήμους, μόλις αντιληφθούν την εμφάνιση των εστιών εκκόλαψης (πρώτες κηλίδες) περίπου στις αρχές του μήνα Απρίλη. Αυτό θα βοηθήσει ώστε να πραγματοποιηθεί η έγκαιρη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την οργάνωση συνεργείων ανίχνευσης και καταπολέμησης των ακρίδων και να αποφευχθούν ζημιές στις καλλιέργειες της περιοχής.
Επιβάλλεται να γίνεται συλλογική καταπολέμηση με επίβλεψη και ευθύνη της υπηρεσίας, κατόπιν κήρυξης της περιοχής ως ακριδόπληκτης.
Εάν δεν μπορέσει να αντιμετωπισθεί ο πληθυσμός έγκαιρα ή εάν σε κάποιο σημείο η ανάπτυξη του πληθυσμού δεν έχει γίνει έγκαιρα αντιληπτή, οι αγρότες θα πρέπει να έχουν το νου τους να παρακολουθούν συχνά τις καλλιέργειες τους (ιδιαίτερα αυτές που είναι εγκατεστημένες σε αγρούς όπου υπήρχαν προβλήματα παρουσίας ακρίδων από τα προηγούμενα έτη) ώστε να επέμβουν με τη βοήθεια του ιδιώτη γεωπόνου.
Οδηγίες καταπολέμησης
Η ΔΑΟΚ Ροδόπης υπογραμμίζει πως ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί αρχές της άνοιξης στον έλεγχο εμφάνισης των πρώτων κηλίδων του εντόμου στο στάδιο της νύμφης σε χέρσες εκτάσεις (βοσκότοποι, ακαλλιέργητες εκτάσεις) που είναι σε ορεινές περιοχές ή κοντά σε καλλιεργούμενους αγρούς σιτηρών και μηδικής καθώς επίσης πρέπει να γίνεται έρευνα για «κηλίδες» σε περιοχές που είχαν εντοπιστεί ακρίδες τα προηγούμενα χρόνια.
Η χημική καταπολέμηση στο στάδιο του ενηλίκου είναι δύσκολη καθώς τα έντομα έχουν μεγαλύτερη διασπορά και μικρότερη ευαισθησία στα εντομοκτόνα σκευάσματα. Ο ψεκασμός γίνεται νωρίς το πρωί, πριν την ανατολή του ηλίου ή λίγο μετά, όταν τα έντομα είναι ακόμα αδρανή και συγκεντρωμένα σε μικρές κηλίδες και η εφαρμογή ξεκινάει γύρω από την κηλίδα ώστε να εμποδιστεί η διαφυγή των νυμφών από το κέντρο. Να σημειωθεί ότι η εφαρμογή στις προαναφερόμενες ώρες είναι ασφαλείς και ως προς την πτήση των πληθυσμών της μέλισσας και των λοιπών επικονιαστών.
Υπενθυμίζεται ότι ενδέχεται να επαναληφθεί ο ψεκασμός λόγω εμφάνισης νέων νυμφών ακρίδας. Αυτή τη στιγμή για την αντιμετώπιση των ακρίδων είναι εγκεκριμένα (από το ΥΠΑΑΤ) μόνο εμπορικά σκευάσματα που ανήκουν στην κατηγορία των πυρεθρινών και συγκεκριμένα αυτά με δραστική ουσία το lambda cyhalothrin.
- Σημειώνεται ότι πρέπει να ακολουθηθούν πιστά οι οδηγίες των ετικετών χωρίς καμία απόκλιση από αυτές.
- Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγεται η βόσκηση εκεί που γίνεται ακριδοκτονία και να τοποθετείται σχετική σήμανση.
- Tέλος, τoνίζεται ότι η παρασκευή και χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων συνιστά παράβαση του ποινικού κώδικα και σε κάθε περίπτωση διαπίστωσης προβλέπονται κυρώσεις: (ΚΥΑ 8197.90920 – 22/7/2013 ΚΑΙ ΕΓΚΥΓΛΙΟΣ 2967/33905 – 13/3/2014).
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.