Τι συμβαινει με το ΚΕΘΕΑ;

Εργαζόμενοι και στελέχη του οργανισμού καταγγέλλουν προσπάθεια αλλαγής του χαρακτήρα του Οργανισμού αλλά και αποφάσεις που πλήττουν τη θεραπεία και το επιστημονικό του έργο

Δημήτρης Κολοκάθης, Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ

«Οι φωνές διαμαρτυρίας ήδη από το 2019 επιβεβαιώθηκαν»

Την προσπάθεια της πλήρους αλλαγής του ΚΕΘΕΑ όπως την γνωρίζαμε έως σήμερα καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι και στελέχη του οργανισμού, με την αφορμή της κατάρτισης νέου Κανονισμού Λειτουργίας που προωθείται δύο χρόνια μετά την κατάργηση του αιρετού Δ.Σ. με ΠΝΠ το 2019 και σύμφωνα με τους ίδιους, αλλάζει τον χαρακτήρα του οργανισμού, και πλήττεται τόσο η θεραπεία όσο και το επιστημονικό του έργο.

Στα τέλη του Μαρτίου οι εργαζόμενοι του Οργανισμού έλαβαν ένα προσχέδιο νόμου 95 άρθρων, που περιγράφει την πλήρη αναδιάρθρωση του οργανισμού όπως τον ξέραμε έως σήμερα, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων,  καταργούνται τα θεραπευτικά προγράμματα του και μειώνεται ο αριθμός των θεραπευτικών δομών κατά 1/3 με αλλεπάλληλες συγχωνεύσεις, γεγονός που «αγγίζει» και τις δομές του Οργανισμού στη Θράκη.

Πέραν των προωθούμενων συγχωνεύσεων, όπως επισημαίνουν, εργαζόμενοι αλλά και στελέχη του οργανισμού, που αντιδρούν συλλογικά στις προωθούμενες αλλαγές, η θεραπευτική́ κοινότητα, ως θεραπευτική πρακτική με αναγνωρισμένη αποτελεσματικότητα, αντικαθίσταται στην πρόταση από́ ξενώνες διαμονής και κέντρα σωματικής αποτοξίνωσης, ενώ ταυτόχρονα επιχειρείται η διόγκωση του διοικητικού μηχανισμού των κεντρικών υπηρεσιών, που αυξάνουν τις δομές τους κατά 50%.

Η είδηση της αναδιάρθρωσης του οργανισμού προκάλεσε δριμείες αντιδράσεις, μεταξύ των οποίων και αυτές του Συλλόγου Εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ, που σε γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Απριλίου, αποφάσισαν την μη συμμετοχή τους στον «προσχηματικό» όπως τον χαρακτηρίζουν διάλογο που έχει ως στόχο την διάλυση του ΚΕΘΕΑ.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων κ. Δημήτρης Κολοκάθης, μίλησε το πρωί της Τρίτης, 13 Απριλίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» εξιστορώντας όλα όσα έχουν γίνει από το 2019 από πλευράς της πολιτείας για την «αλλαγή» του οργανισμού, επισημαίνοντας πως οι προωθούμενες αλλαγές έχουν ως στόχο την πλήρη αλλοίωση της θεραπευτικής δουλειάς του οργανισμού.

Δημήτρης Κολοκάθης όμως…

«Ενάμιση χρόνο μετά τις υποσχέσεις, καταργούν όλα τα όργανα του ΚΕΘΕΑ, αναδιαμορφώνουν συνολικά τον οργανισμό και τις μονάδες του»

ΠτΘ: κ. Κολοκάθη το ΚΕΘΕΑ πρωταγωνιστεί εκ νέου στην επικαιρότητα τα τελευταία 24ωρα, με εξελίξεις οι οποίες αφορούν σε μία προσπάθεια αλλαγής της φυσιογνωμίας του  οργανισμού. Τι ακριβώς είναι αυτό που έρχεται να προστεθεί στην «περιπέτεια» του ΚΕΘΕΑ που ξεκίνησε με τις αλλαγές στην διοίκηση το 2019;

Δ.Κ.: Αυτή η ιστορία ξεκινάει από το 2019 όταν και καταργείται ο τρόπος με τον οποίον διοικούταν το ΚΕΘΕΑ. Το ΚΕΘΕΑ ήταν αυτοδιοίκητο, δηλαδή το Δ.Σ. εκλεγόταν, ήταν αιρετό και άμισθο. Το 2019, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ο τρόπος αυτός άλλαξε, καθώς το αιρετό Δ.Σ. καταργήθηκε και αντικαταστάθηκε από ένα Δ.Σ. που διορίζεται από τον υπουργό και η θέση προέδρου και αντιπροέδρου είναι και έμμισθη. Κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου αυτό που λεγόταν συνεχώς από το βήμα της Bουλής, τις τηλεοράσεις, τον υπουργό και τον καινούργιο Πρόεδρο του ΚΕΘΕΑ τον κ. Λιάπη, ήταν ότι αλλάζει μόνο η διοίκηση. «Θέλουμε να εμβαθύνουμε τη δημοκρατία στο ΚΕΘΕΑ» έλεγε, και ότι δεν θα πειραχτεί  ούτε το θεραπευτικό μοντέλο, το οποίο είναι επιτυχημένο, ούτε τα υπόλοιπα όργανα της διοίκησης. Ενάμιση χρόνο μετά, μια ομάδα εργασίας του Δ.Σ. όπου υπήρχαν και δύο στελέχη, ένα από το Υπουργείο Εσωτερικών και ένα από το Υπουργείο Υγείας, καταργούν στην ουσία όλα τα όργανα του ΚΕΘΕΑ, αναδιαμορφώνουν τον συνολικό οργανισμό και τις μονάδες του, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο αριθμός των μονάδων πρώτης γραμμής, θεραπείας κατά το 1/3, και να αυξάνεται κατά 50% ο αριθμός των διοικητικών υπηρεσιών.

«Ο τρόπος με τον οποίο δούλευαν οι θεραπευτικές κοινότητες αντικαθίσταται από μονάδες που αλλοιώνουν στον πυρήνα του τη θεραπευτική δουλειά του ΚΕΘΕΑ»

ΠτΘ: Μιλάμε άρα για κατάργηση υφιστάμενων δομών του ΚΕΘΕΑ;

Δ.Κ.: Όχι κατάργηση με την έννοια ότι θα κλείσουν μονάδες και θα φύγουν οι εργαζόμενοι μιλάμε όμως για κατάργηση του τρόπου με τον οποίον οι μονάδες αυτές δουλεύουν. Η θεραπευτική κοινότητα και το θεραπευτικό πρόγραμμα πλέον δεν υφίστανται. Συγκεκριμένα για τη Θράκη το πρόγραμμα «ΚΙΒΩΤΟΣ» σταματάει να υφίσταται και ενσωματώνεται σε αυτό της Θεσσαλονίκης. Είναι πράγματα που έχουν βρει αντίθετο το σύνολο του προσωπικού και το σύνολο των στελεχών του οργανισμού, από τον νεότερο εργαζόμενο μέχρι τα διευθυντικά στελέχη του. Θεωρούμε ότι είναι ένα κακό σχέδιο, που δεν βασίζεται σε γνώση, ούτε σε αξιολόγηση των υπηρεσιών και είναι αδύνατο να λειτουργήσει καλύτερα. Θα λειτουργήσει πολύ χειρότερα, για πάρα πολλούς λόγους. Για παράδειγμα πώς είναι δυνατόν να εποπτεύεται ένα πρόγραμμα στη Θράκη από τη Θεσσαλονίκη; Γιατί γίνεται αυτό; Για ποιο λόγο μαζεύουμε μονάδες; Πώς είναι δυνατόν να διευθύνονται από την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη μονάδες που είναι 300 και 400 χλμ. μακριά; Είναι αναποτελεσματικό. Ο τρόπος με τον οποίο δούλευαν οι θεραπευτικές κοινότητες αντικαθίσταται από ξενώνες διαμονής και κέντρα σωματικής αποτοξίνωσης, τα οποία αλλοιώνουν στον πυρήνα του τη θεραπευτική δουλειά του ΚΕΘΕΑ. Και επίσης δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνει αυτό. Είναι ένα σχέδιο που είναι ακατανόητο και δεν νομίζουμε ότι μπορεί να υποστηριχτεί. Το σημαντικότερο ωστόσο όλων είναι ότι δεν μας δίνεται και καμία αιτιολόγηση για ποιο λόγο γίνεται αυτή η αναδιάρθρωση των δομών.

ΠτΘ: Εσείς λάβατε ένα πολυσέλιδο προσχέδιο νόμου, δίχως να έχει προηγηθεί κάποιος διάλογος ή να έχει ζητηθεί με διαφορετικό τρόπο η άποψή σας επί του οποίου καλείστε να τοποθετηθείτε;

Δ.Κ.: Υποτίθεται ότι αυτή είναι η διαδικασία τώρα. Έχουν θέσει το προσχέδιο που έχει ετοιμαστεί, για διαβούλευση μεταξύ των εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ. Έστειλαν ένα κείμενο 100 σελίδων και 95 άρθρων, αμιγώς νομικό, με προθεσμία δέκα ημερών για απάντηση.  Δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι αυτό είναι διάλογος. Δεν έχει υπάρξει διάλογος για να κατασκευαστεί αυτό το προσχέδιο. Ο διάλογος είναι προσχηματικός. Συνεπώς το σύνολο των απαντήσεων που απέστειλαν οι εργαζόμενοι υποστηρίζει ότι το προσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί καθώς είναι βλαπτικό, ανορθολογικό και δεν βασίζεται πουθενά. Το σύνολο των απαντήσεων. Και καλό θα ήταν, επειδή έβγαλε και ένα Δελτίο Τύπου η διοίκηση του ΚΕΘΕΑ που αναφέρει ότι «δεν πρόκειται περί κατάργησης», «δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και ότι θα λάβουμε υπόψη τις παρατηρήσεις», όταν θα βγάλουν στη δημοσιότητα το σχέδιο που έχουν, να δημοσιεύσουν μαζί και τις παρατηρήσεις που έχουν λάβει. Έχουν λάβει γύρω στις διακόσιες επιστολές στις οποίες επισημαίνεται ότι το σχέδιο αυτό δεν στέκεται πουθενά. Αυτό που λέμε εμείς, εργαζόμενοι και στελέχη είναι «πάρτε το πίσω και ξεκινήστε άλλη διαδικασία, συγκαλέστε γενική συνέλευση».

«Ευελπιστούμε να εισακουστεί η λογική και οι παραινέσεις μας και να αποσυρθεί το νομοσχέδιο»

ΠτΘ: Η γενική συνέλευση των εργαζομένων αποφάσισε πως δεν θα συμμετάσχετε σε αυτόν τον «προσχηματικό» διάλογο. Ποια είναι τα επόμενα βήματα, αν και εφόσον η πολιτεία και η διοίκηση του οργανισμού κωφεύσει στα αιτήματά σας;

Δ.Κ.: Θα αναπροσαρμόσουμε κι εμείς τα βήματά μας. Αυτή τη στιγμή ευελπιστούμε να εισακουστεί η λογική και οι παραινέσεις όλων, να αποσυρθεί αυτό το σχέδιο, και να συναφθεί η συνέλευση του οργανισμού ώστε να συζητήσει αυτά τα ζητήματα ως οφείλει από τον νόμο. Βρισκόμαστε στην αρχή μιας πορείας και ελπίζουμε να μην επιμείνει η διοίκηση σε κάτι που όλοι της λένε ότι είναι λάθος.

«Οι φωνές διαμαρτυρίας ήδη από το 2019 επιβεβαιώθηκαν»

ΠτΘ: κ. Κολοκάθη ήδη από το 2019 με την αλλαγή των οργάνων του Δ.Σ. υπήρχαν έντονες αντιδράσεις. Επιβεβαιώθηκαν οι φωνές αυτές, καθόλη τη διάρκεια αυτών των ετών υπό το νέο καθεστώς λειτουργίας;

Δ.Κ.: Σαφώς, επιβεβαιώθηκαν. Επιβεβαιώνονται και με το προσχέδιο αυτό που αλλάζει όλο τον οργανισμό, αλλά γεύσεις είχαμε πάρει και σε όλη την προηγούμενη διάρκεια μετά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που δεν είχε συγκληθεί κανένα όργανο του οργανισμού. Γενικότερα υπήρχε μια κατάσταση όπου θα την έλεγα «τελματωμένη». Η νέα διοίκηση υποστήριζε ότι  «εγώ θα ετοιμάσω τώρα ένα σχέδιο για να αναδιαρθρώσω το ΚΕΘΕΑ». Είναι προφανές ότι οι εργαζόμενοι ενάμιση χρόνο περιμένουν να δουν σε τι συνίσταται αυτή η αναδιάρθρωση και για ποιον λόγο γίνεται. Όταν μετεωρίζεσαι και δεν ξέρεις πού θα βρεθείς, τι δουλειά θα κάνεις, ποιες μονάδες θα υπάρχουν, ποιες δομές θα συνεχίσουν και ποιες θα συγχωνευτούν, είναι προφανές ότι ο οργανισμός τελματώνεται και αυτό είναι βλαπτικό για τα προσωπικό, τους γονείς και κυρίως για τα μέλη στη θεραπεία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.