Τη δημιουργια Ευρωμεσογειακης Ακαδημιας Ανθρωπιστικων Σπουδων με τη συμμετοχη του ΔΠΘ

Ανακοίνωσε κατά την επίσκεψή του ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Suor Orsola Benincasa Fabrizio M. Sirignano - Στο πλαίσιο επίσκεψής του για το Διακρατικό Μεταπτυχιακό που υλοποιεί σε συνεργασία με το Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών - «Την ώρα που στην Ευρώπη υψώνονται φωνές μίσους και ρατσισμού, η Κομοτηνή και η συμβίωση δύο πολιτισμών ελπίδα που θέλουμε να μεταδώσουμε σε όλη την Ευρώπη»

Στην Κομοτηνή βρέθηκε το περασμένο Σάββατο ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Suor Orsola Benincasa της Νάπολης Fabrizio M. Sirignano, με αφορμή τη συνεργασία του Πανεπιστημίου που εκπροσωπεί με το Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, στο Διακρατικό, Διαπανεπιστημιακό, Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «Ψυχοπαιδαγωγικές, διδακτικές και διαπολιτισμικές προσεγγίσεις στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες» που υλοποιείται φέτος για δεύτερη χρονιά, στο ΔΠΘ.

Ο πρώτος κύκλος του εν λόγω μεταπτυχιακού πραγματοποιήθηκε το περασμένο ακαδημαϊκό έτος, με τη συμμετοχή 56 φοιτητών, ενώ στον φετινό δεύτερο κύκλο του, συμμετέχουν 80 φοιτητές, που επιλέχτηκαν από το σύνολο των 207 αιτήσεων που κατατέθηκαν.

Τον κ. Sirignano υποδέχτηκε η πρόεδρος του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών κ. Μαρία Δημάση, ενώ κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Κομοτηνή είχε συνάντηση με τον αντιπρύτανη ακαδημαϊκών υποθέσεων κ. Σταύρο Τουλουπίδη, με τον οποίο και συζήτησαν τις δυνατότητες περαιτέρω διεύρυνσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Η κ. Δημάση στη σχετική συνέντευξη τύπου που ακολούθησε περιέγραψε τους βασικούς στόχους και το περιεχόμενο του μεταπτυχιακού αυτού προγράμματος, ενώ έκανε ειδική μνεία στην εξαιρετική και πολυσήμαντη όπως την χαρακτήρισε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Suor Orsola Benincasa, υπογραμμίζοντας τη συμβολή του στις παιδαγωγικές και ψυχοπαιδαγωγικές προσεγγίσεις του προγράμματος, καθώς και στη διαπολιτισμική εκπαίδευση, που αποτελεί βασικό στόχο του όλου προγράμματος, για να τονίσει πως το Τμήμα Παρευξεινίων ασχολείται κυρίως με το κομμάτι της διδακτικής.

«Οι δυνατότητες διεύρυνσης της συνεργασίας μας είναι πολλές», επεσήμανε η κ. Δημάση, τονίζοντας πως «ήδη το ΔΠΘ συμμετέχει στο Διεθνές Βραβείο Francesco Saverio Nitti, που θεσπίστηκε πέρυσι από το Πανεπιστήμιο Suor Orsola Benincasa της Νάπολης και δόθηκε στον Τζιάνι Πιτέλλα επικεφαλής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και θερμό υποστηρικτή της Ελλάδας στα δύσκολα χρόνια του μνημονίου και των Eurogroup», ενώ γνωστοποίησε και την πρόθεση της δημιουργίας μίας ευρωμεσογειακής ακαδημίας πανεπιστημίων, επίσης με πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου της Νάπολης, στην οποία το ΔΠΘ θα είναι ιδρυτικό μέλος, με στόχο την υλοποίηση προγραμμάτων δια βίου μάθησης, τη σύνδεση και τον συνδυασμό των γνώσεων, της ευαισθησίας και των εμπειριών των δύο ιδρυμάτων και των δύο λαών, όπως επεσήμανε «για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα». 

Fabrizio M. Sirignano «Η Θράκη καρδιά της Μεσογείου» 

O κ. Sirignano με τη σειρά του, περιέγραψε το Πανεπιστήμιο Suor Orsola Benincasa της Νάπολης, τονίζοντας πως αποτελεί το πιο παλιό δημόσιο καθολικό πανεπιστήμιο της Ιταλίας, με μεγάλη παράδοση, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

«Πιστεύουμε πολύ σε αυτό το μεταπτυχιακό και ιδιαίτερα στην Θράκη, που αποτελεί την καρδιά της Μεσογείου, αλλά και την Ελλάδα συνολικά, τον τόπο που γεννήθηκε η ιδέα της Δημοκρατίας και η ιδέα της Ευρώπης» τόνισε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας πως μέσω αυτού αλλά και αντίστοιχων προγραμμάτων γίνεται μία προσπάθεια «να πλησιάσουμε την Ευρώπη του πνεύματος, της πολυπολιτισμικότητας και του πολιτισμού και όχι την Ευρώπη των οικονομικών μεγεθών και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, γιατί η Ευρώπη είναι πολιτισμός». 

Στα σκαριά η Ευρωμεσογειακή Ακαδημία Ανθρωπιστικών Επιστημών με τη συμμετοχή του ΔΠΘ 

Στο πλαίσιο αυτό, ο αντιπρύτανης του πανεπιστημίου Suor Orsola Benincasa ανακοίνωσε τη διεύρυνση των επιστημονικών συνεργασιών μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας, που θα αφορούν την πολυπολιτισμικότητα, τη διδακτική της διαπολιτισμικότητας και την παιδαγωγική της ενσωμάτωσης, μέσα και από τη δημιουργία της Ευρωμεσογειακής ακαδημίας στην οποία αναφέρθηκε προηγουμένως και η κ. Δημάση, κάνοντας λόγο για ένα ίδρυμα υψηλών προδιαγραφών, που θα επικεντρώνεται στην έρευνα των ανθρωπιστικών επιστημών, και θα συγκεράζει τις επιστημονικές εμπειρίες και έρευνες, των επιστημονικών και πολιτιστικών δυνάμεων που θα συμμετέχουν – πανεπιστήμια της Ελλάδας, της Ισπανίας καθώς και επιστημονικούς οργανισμούς – με στόχο την επίλυση κοινών θεμάτων, όπως για παράδειγμα το μεταναστευτικό.

Ο κ. Sirignano χαρακτήρισε μάλιστα ως πολύ σημαντική τη συμμετοχή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου της Θράκης στην πρωτοβουλία αυτή, τονίζοντας πως η Κομοτηνή θα μπορούσε να αποτελέσει εργαστήρι των ερευνών, λόγω της εντυπωσιακής όπως την χαρακτήρισε συμβίωση δύο πολιτισμών, Ελλήνων μουσουλμάνων και Ελλήνων χριστιανών.

«Έμεινα εντυπωσιασμένος από την ομορφιά της συμβίωσης αυτής» τόνισε ο ίδιος υπογραμμίζοντας πως «την ώρα που στην Ευρώπη υψώνονται φωνές μίσους και ρατσισμού, πήραμε σήμερα από εδώ μία ελπίδα την οποία θέλουμε να μεταδώσουμε σε όλη την Ευρώπη». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.