Θυμουνται παντα τα θυματα των διωγμων του Θρακικου Ελληνισμου

Επιμνημόσυνη δέηση από το Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα παρουσία πολλών μελών προσφυγικών συλλόγων

Επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των θυμάτων των διωγμών του Θρακικού Ελληνισμού, το οποίο βρίσκεται στον αύλειο χώρο του Ιερού Ενοριακού Ναού Αγίας Βαρβάρας Κομοτηνής πραγματοποίησε το πρωί της Κυριακής 26 Μαρτίου, Δ΄ των Νηστειών, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων.

Πλέον η τέλεση του μνημόσυνου των καταγραφέντων θυμάτων του Θρακικού Ελληνισμού κάθε τέταρτη Κυριακή των Νηστειών έχει καθιερωθεί στην συνείδηση των Κομοτηναίων, αποτελώντας σημείο αναφοράς και ενθυμήσεως της θυσίας τους.  

Με αυτό τον τρόπο η Μητρόπολη στοχεύει αφενός στην απόδοση τιμής, αφετέρου στην ανάδειξη της σημασίας της μίμησης του θάρρους και της αυταπαρνήσεως των πεσόντων που γεννά η ελπίδα με την πίστη στον αληθινό Θεό.

Το παρών για άλλη μια φορά έδωσαν εκπρόσωποι των προσφυγικών συλλόγων, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο πως από την πλευρά τους κρατούν τον πολιτισμό και την μνήμη των προγόνων τους ζωντανή σε ό,τι κάνουν.

Πριν από την τελετή στο Ηρώο, ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Βαρβάρας Κομοτηνής και χοροστάτησε στην επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών πάντων των υπό των Βουλγάρων και των Νεοτούρκων αναιρεθέντων πατέρων και αδελφών ημών Θρακών, κατά την Γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού.

Μετά τη θεία λειτουργία μίλησε ο Υποψήφιος Διδάκτωρ του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δ.Π.Θ. κ. Δημήτριος Φεγγομύτης, με θέμα: « Οι διωγμοί των Ελληνορθοδόξων στην Ανατολική Θράκη (1914-1918), η στρατηγική των Νεοτούρκων ».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.